Titanosuchidae

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Titanosuchidae
Titanosuchus
Titanosuchus
Fossiili
Permikausi
Guadalupe
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Kladi: Synapsidit Synapsida
Lahko: Terapsidit Therapsida
Alalahko: Dinocephalia
Kladi: Tapinocephalia
Heimo: Titanosuchidae
Broom, 1903[1]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Titanosuchidae Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Titanosuchidae Commonsissa

Titanosuchidae on sukupuuttoon kuollut Dinocephaliaan ja kuuluva terapsidien heimo. Sen jäsenet elivät keskisen permikauden aikana ja olivat ainakin osittain kasvinsyöntiin erikoistuneita. Niiden fossiileja on löydetty Etelä-Afrikasta.[2][3]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Titanosuchidaen edustajien on kallossa vain vähän paksuuntumaa, varsinkin verrattuna Tapinocephalidae-heimoon. Lisäksi niiden leukojen liitoskohta on edempänä kuin Tapinocephalidaen edustajilla. Titanosuchidaen jäsenillä on hyvin vahvat etuhampaat sekä suurehkot kulmahampaat. Vaikka näiden terapsidien etu- ja kulmahampaat soveltuvatkin lihansyöntiin, niillä on myös suuri määrä kasvinsyöntiin sopivia takahampaita. Todennäköisesti nämä eläimet olivat kaikkiruokaisia. Heimoon kuuluu pitkäjalkaisia Titanosuchus-lajeja sekä lyhytjalkaisia Jonkeria-lajeja.[2][4]

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Titanosuchidae kuuluu Tapinocephaliaan ja on täten läheistä sukua heimolle Tapinocephalidae. Ensimmäinen Titanosuchidaeen luokiteltu laji oli Titanosuchus ferox, jonka Richard Owen kuvasi tieteelle vuonna 1879. Tuolloin kaikki Karoosta löydetyt fossiilit olivat selvästi ennestään tuntemattomien olentojen jäänteitä, ja uusia sukuja ja lajeja kuvattiin hyvin vähäisten löydösten perusteella. Owen kuvasikin T. ferox hampaiden juurien perusteella.

Kilpailussa mahdollisimman monen uuden taksonin nimeämiseksi Robert Broom loi suuret määrät uusia nimiä hyvin huonolaatuisten löytöjen perusteella. Tarkempi tutkimus on osoittanut monien näistä nimistä olevan turhia, sillä ne ovat aikaisemmin määriteltyjen lajien ja sukujen synonyymejä. Lisäksi on havaittu etä Titanosuchidaen eläimien erottelu pelkkien hampaiden perusteella on hankalaa, sillä jopa samalla yksilöllä ne voivat vaihdella paljonkin.

Titanosuchus voidaan kuitenkin erottaa Jonkeriasta sen hampaiden yhteydestä löytyneiden raajojen luiden perusteella. Jonkeria tunnetaan myös joistain hyvin säilyneistä kalloista. Muita kuvattuja sukuja ei voi selvästi todeta erillisiksi taksoneiksi, ja osa saattaa jopa kuulua Titanosuchidaen sijasta Anteosauridaeen. Titanosuchus ja Jonkeria -sukuihin luetaan nykyisin yhdeksän lajia, mutta todellinen lajimäärä saattaa olla ehkä vain kolme tai neljä.

[2][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. †family Titanosuchidae Broom 1903 (therapsid) Fossilworks - Gateway to the Paleobiology Database (viitattu: 1. 2. 2014) (englanniksi)
  2. a b c Tapinocephalia Palaeos.com (viitattu: 1. 2. 2014) (englanniksi)
  3. Titanosuchus ferox Palaeocritti - a guide to prehistoric animals (viitattu: 1. 2. 2014) (englanniksi)
  4. a b The fauna of the Tapinocephalus zone (Beaufort beds of the Karoo) L D Boonstra; Annals of The South African Museum; 1969 (sivut 35-38) (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.