Tinariwen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tinariwen esiintymässä Nizzassa vuonna 2005.
Kidalin alueen kartta, jossa näkyy kolmen valtion raja: Mali lännessä, Niger idässä ja Algeria pohjoisessa.
Abdallah Ag Lamida, alias "Intidao, kitara ja laulu

Tinariwen (tamashekin kielellä autiomaat) on sähköistä blues-vivahteista etnomusiikkia soittava kitarayhtye keskisestä Saharasta. Yhtyeen jäsenet ovat tuaregeja, jotka ovat kotoisin eristyneeltä Adrar des Ifoghas'in alueelta Malin koillisosasta Kidalin kaupungin ympäristöstä.

Desert blues[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tinariwen on perustettu vuonna 1982. Varsinaisen kiinteän yhtyeen sijaan Tinariwen on vaihteleva ryhmä yhteisössä asuvia muusikoita, säveltäjiä ja sanoittajia. Yhteen johtaja ja perustaja on Ibrahim Ag Alhabib. Ryhmän musiikki on omintakeista maailmanmusiikkia, jossa on vaikutteita tuaregien ja Malin kansanmusiikista sekä länsimaisesta bluesista ja kitararockista. Myöhemmin länsimaissa tyyliä on kuvattu muun muassa termillä desert blues. Sanat ovat tuaregien tamashek-kieltä ja ranskaa, ja kertovat tuaregikansan itsenäisyystaistelusta sekä jokapäiväisestä elämästä Saharan autiomaassa. Joissakin kappaleissa käytetään tuaregien perinteisiä kansanrunoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmän jäsenet kutsuvat itseään ishumaren-sukupolveksi (suom. työttömät). Termi kuvaa nuorta tuaregisukupolvea, joka joutui lähtemään kotiseudultaan yhtä lailla köyhyyden, kuin vuosina 1973 ja 1985 tapahtuneiden tuaregikansaan kohdistuneiden etnisten väkivaltaisuuksien vuoksi. Tuolloin loppuivat edellytykset paimentolaisten perinteisesti harjoittamilta elinkeinoilta, karjanhoidolta ja kaupankäynniltä: tuaregien karja hävitettiin ja levottomuuksien vuoksi vanhoja kauppareittejä ei voinut käyttää. Tuaregien oli siirryttävä palkkatyöhön, rahatalouden piiriin. Työtä löytyi lähinnä naapurimaista, Libyasta ja Algeriasta. Vanha heimojärjestelmä murtui, joskin uusi tilanne ja ongelmat yhdistivät monet perinteisesti keskenään vihanpidossa olleet klaanit.

Muammar Gaddafi perusti 1980-luvun alussa Libyan Saharaan tuaregipakolaisille sotilaskoulutusleirejä itsenäisyystaistelua varten. Leireillä koulutettu kapinallisarmeija soti naapurimaissa Malissa ja Nigerissä 1980- ja 1990-luvuilla. Musiikkiryhmä perustettiin vuonna 1982 eräällä Ghaddafin koulutusleireistä nimellä Taghreft Tinariwen (suom. autiomaiden kehitys, autiomaiden valistus).[1]

Ibrahim Ag Alhabib[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmän perustajana, ideoijana ja musiikillisena johtajana oli alusta asti Ibrahim Ag Alhabib. Ag Alhadibin tausta on tyypillinen: hänen perheensä pakeni 1960-luvulla Malista Etelä-Algeriaan hallituksen joukkojen surmattua hänen isänsä ja hävitettyä perheen karjan. Vartuttuaan Ag Alhabib vaelteli satunnaisten töiden elättämänä Algeriassa ja Libyassa, kärsi muutamia tuomioita vankilassa ja oli osan aikaa siirtotyöläisenä Oranissa. Hän harrasti musiikkia, soittimenaan yleensä jätetavarasta kyhätty kitara, kaikukoppana metallinen kanisteri. Laulut olivat perinteisiä tuaregien tai Malin pohjoisosan kansanlauluja. Alueella on myös pitkä kielisoitinperinne: kiertävät trubaduurit, luuttua soittavat griotit lauloivat kansantarinoita ja runoja. Ag Alhabib yhdisti kansanperinteeseen Malin uudesta musiikista muun muassa Ali Farka Tourélta, Boubacar Traorélta ja Azizilta saamiaan vaikutteita, sekä Oranissa kuulemaansa rai-musiikkia ja länsimaista populaarimusiikkia.[1]

Leiriaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut alkuperäiset yhtyeen jäsenet olivat Kheddou Ag Ossade, Mohammed Ag Itlale ja Alhassane Touhami. Alkuvaiheessa ryhmällä ei ollut omia soittimia, vaan ne lainattiin paremmin varustetuilta yhtyeiltä. Tuaregien itsenäisyysliike MPA (Mouvement Populaire de l’Azawad) ryhtyi tukemaan ja rahoittamaan ryhmää jo varsin alkuvaiheessa. Yhtyeen sanoitukset ovat aina olleet selkeän kantaa ottavia, mutta niistä puuttuu propagandistinen julistus. Tinariwen soitti erilaisissa kansanjuhlissa, häissä ja hautajaisissa, ja sai pikkuhiljaa mainetta Saharan eri osissa. Yhtyeen musiikkia levitettiin vuosia ainoastaan c-kaseteilla kädestä käteen.[2][1]

Ryhmän alkuperäisjäsenet osallistuivat kapinallisarmeijan sotilaina vuonna 1990 puhjenneeseen tuaregien kansannousuun, joka aiheutti sisällissodan Malissa. Vuonna 1996 tuaregijärjestöjen ja Malin hallituksen välille solmittu rauhansopimus päätti sisällissodan, jolloin ryhmän jäsenille tarjottiin työtä Malin armeijan tai hallinnon palveluksessa. Useimmat jo kasvaneen ryhmän jäsenet päättivät kuitenkin siirtyä kokopäiväisiksi muusikoiksi.[2][1]

Nousu maailmanmaineeseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1998 Tinariwen tapasi Kidalissa ranskalaisen Lo'Jo-ryhmän ja myöhemmin tuottaja Justin Adamsin. Tapaamisen surauksena yhtyepääsi ensimmäiselle ulkomaankiertueelleen Ranskaan vuonna 1999. Vuonna 2000 yhtye nauhoitti Adamsin tuottamana ensimmäisen albuminsa tamashekinkielisen radioaseman Radio Tisdalin studiossa Kidalissa. Albumi julkaistiin vuonna 2002. Kansainväliseen maineeseen yhtye nousi esiinnyttyään vuonna 2001 Saharan autiomaassa järjestetyille Le Festival au Désert -festivaaleille. Vuonna 2004 yhtye julkaisi toisen albuminsa, Amassakoulin ja 2007 albumin Aman Iman. Ryhmä on kiertänyt viime vuosina lukuisilla eri festivaaleilla ja kiertueilla Euroopassa ja USAssa. Kesällä 2009 Tinariwen julkaisi albumin Imidiwan: Companions[3]. Elokuussa 2011 julkaistiin yhtyeen viides albumi Tassili.

Nykyiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ibrahim Ag Alhabib, "Abaraybone": laulu, kitara, ryhmän perustaja, musiikillinen johtaja ja pääsäveltäjä.
 • Alhassane Touhami, "Abin Abin", "Le Lion du Desert": kitara, laulu, yksi perustajajäsenistä.
 • Mohammed Ag Itlale, "Japonais": kitara, laulu. Liittynyt 1980-luvun alkupuolella, tehnyt suuren osan ryhmän sanoituksista.
 • Alhousseini Abdoulahi, "Catastrophe": kitara, laulu. Jäsen vuodesta 1985, Ag Alhabibin ohessa säveltänyt useimmat yhtyeen kappaleista.
 • Eyadou Ag Leche: bassokitara, laulu. Liittyi yhtyeeseen 2002.
 • Said Ag Ayad: lyömäsoittimet, laulu. Liittynyt 2002.
 • Elaga Ag Hamid: rytmikitara, laulu.
 • Abdallah Ag Lamida, "Intidao": kitara, laulu.
 • Mina Waleet Oumar: laulu. Toistaiseksi äitiyslomalla lokakuusta 2007 lähtien. Liittyi yhtyeeseen vuonna 2006 Aman Iman -albumin nauhoituksiin.
 • Wonou Walet Sidati: laulu.

Aikaisemmin ryhmässä vaikuttaneita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kheddou Ag Ossade, "Hiwaj": kitara, laulu. Yksi perustajajäsenistä.
 • Inteyden Ag Ableline (k. 1994)
 • Iyene Ag Ableline, "Diarra"
 • Sweiloum
 • Abouhadid

Taghreft Tinariwen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tinariwen ja toinen tuaregikansan kitarayhtye Terakaft, ovat perustaneet Maliin Taghreft Tinariwen (suom. autiomaan kehitys) -yhtiön. Yhtiö on voittoa tuottamaton, ja sen tarkoitus on tukea Saharan ja erityisesti Malin koillisosan Kidalin alueen kulttuuria. Yhtiötä johtaa Tinariwenin nokkamies Ibrahim Ag Alhabib.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Radio Tisdas Sessions (2002), IRL / Wayward, tuottajat Justin Adams ja Jean-Paul Romann

 1. Le Chant des Fauves
 2. Nar Djenetbouba
 3. Imidiwaren
 4. Zin Es Gourmeden
 5. Afours Afours
 6. Tessalit
 7. Khedou Khedou
 8. Mataraden Anexan
 9. Bismillah
 10. Tin-Essako (Live)

Amassakoulin (2004), Triban Union, tuottaja Philippe Brix

 1. Amassakoul ‘n’ Ténéré
 2. Oulahila Ar Tesninam
 3. Chatma
 4. Arawan
 5. Chet Boghassa
 6. Amidinin
 7. Ténéré Dafeo Nikchan
 8. Aldhechen Manin
 9. Alkhar Dessouf
 10. Eh Massina Sintadoben
 11. Assoul

Aman Iman (2007), Independiente / EMMA, tuottaja Justin Adams

 1. Cler Achel
 2. Mano Dayak
 3. Matadjem Yinmixan
 4. Ahimana
 5. Soixante Trois
 6. Toumast
 7. Imidiwan Winakalin
 8. Awa Didjen
 9. Ikyadarh Dim
 10. Tamatant Tilay
 11. Assouf
 12. Izarharh Tenere

Imidiwan: Companions (2009), Indepediente, tuottaja Jea-Paul Romann

 1. Imidiwan Afrik Tendam
 2. Lulla
 3. Tenhert
 4. Enseqi Ehad Didagh
 5. Tahult In
 6. Tamudjeras Assis
 7. Intitlayaghen
 8. Imazaghen N Adagh
 9. Tenalle Chegret
 10. Kel Tamashek
 11. Assuf Ag Assuf
 12. Chabiba
 13. Ere Tasfata Adounia

Albumin mukana DVD-video Imidiwan: Companions (ohj. Jessy Nottala)

Tassili (2011), Indepediente, tuottajat Ian Brennan ja Jean Paul Romann

 1. Imidiwan Ma Tenam
 2. Asuf D Alwa
 3. Tenere Taqhim Tossa
 4. Ya Messinagh
 5. Walla Illa
 6. Tameyawt
 7. Imidiwan Win Sahara
 8. Tamiditin Tan Ufrawan
 9. Tiliaden Osamant
 10. Djeredjere
 11. Iswegh Attay

Emmaar (2014), Wedge, tuottaja Patrick Votan

 1. Toumast Tincha
 2. Chaghaybou
 3. Arhegh Danagh
 4. Timadrit In Sahara
 5. Imidiwan Ahi Sigdim
 6. Tahalamot
 7. Sendad Eghlalan
 8. Imidiwanin Ahi Tifhamam
 9. Koud Edhaz Emin
 10. Emajer
 11. Aghregh Medin
 12. Adounia Ti Chidjret
 13. Islegh Taghram Tifhamam
 14. Tin Ihlan

Elwan (2017), Wedge, tuottaja Patrick Votan

 1. Tiwàyyen
 2. Sastanàqqàm
 3. Nizzagh Ijbal
 4. Hayati
 5. Ittus
 6. Ténéré Tàqqàl
 7. Imidiwàn N-àkall-In
 8. Talyat
 9. Assàwt
 10. Arhegh Ad Annàgh
 11. Nànnuflày

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Justin Adams: Water is life. Aman iman. (CD-levyn kansivihkonen) Tinariwen: Aman iman, 2006. (englanniksi)
 • Andy Morgan: We're in the dead zone. (CD-levyn kansivihkonen) Tinariwen: The radio Tisdal sessions, 2000. (englanniksi)
 • Andy Morgan.: The Tinariwen Story. (artikkeli julkaistu alkujaan Songlines Magazinessa 2006) Tinariwen Press Pack, 2006, s. -10. Tinariwen. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 24.2.2008. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Morgan 2006
 2. a b Morgan 2000
 3. Adams 2006

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]