Timothy Creamer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Timothy John "TJ" Creamer
Timothy J. Creamer.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt15. marraskuuta 1959 (ikä 61)
Huachuca City, Arizona
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ura
Tyyppi NASAn astronautti
Sotilasarvo eversti, Yhdysvaltain maavoimat
Aika avaruudessa 163 päivää 5 tuntia 33 minuuttia
Lennot
Sojuz TMA-17 Sojuz TMA-17
Retkikunta 22 Retkikunta 22
Retkikunta 23 Retkikunta 23

Timothy "TJ" Creamer (s. 15. marraskuuta 1959) on NASAn astronautti ja Yhdysvaltain maavoimien eversti. Hänet laukaistiin 20. joulukuuta 2009 ensimmäiselle avaruuslennolleen lennolla Sojuz TMA-17. Kansainvälisen avaruusaseman Retkikunta 22:n ja Retkikunta 23:n jäsenenä Creamer vietti puoli vuotta avaruusasemalla.

Varhainen elämä ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Creamer syntyi Fort Huachucassa, Arizonassa, mutta pitää Upper Marlboroa Marylandissa kotikaupunkinaan. Hän on naimisissa Margaret E. Hammerin kanssa. Heillä on kaksi lasta.

Koulutus

  • Bishop McNamara High School, Forestville, Maryland, 1978.
  • Alempi korkeakoulututkinto kemiassa, Loyola College, Baltimore, Maryland, 1982.
  • Ylempi korkeakoulututkinto fysiikassa, Massachusetts Institute of Technology, 1992.

Yhdysvaltain armeijan stipendiopiskelijana (ROTC) Creamer liittyi joulukuussa 1982 Yhdysvaltain maavoimien ilmavoimien kouluun, mistä hän valmistui elokuussa 1983. Hän toimi Yhdysvaltain 1. panssaridivisioonassa mm. joukkueenjohtajana ja lento-operaatioupseerina sekä 501. hyökkäyskelikopteripataljoonan henkilöstöupseerina. Vuonna 1987 Creamer nimitettiin Yhdysvaltain 82. maahanlaskudivisioonan ilmaratsuväkijoukkojen 17. ratsuväen komentajaksi. Suoritettuaan fysiikan tutkinnon MIT:ssä 1992 Creamer nimitettiin West Pointin fysiikan osaston apulaisprofessoriksi. Hän on osallistunut armeijassa myös laskuvarjohyppykursseille ja esimieskursseille (USAC&GSC). Ennen astronauttivalintaa Creamer työskenteli maavoimien avaruusoperaatioupseerina Houstonissa.

Ura NASAssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Creamer nimitettiin NASAn Johnsonin avaruuskeskukseen heinäkuussa 1995 avaruussukkulan integraatiotesti-insinööriksi toimien myöhemmin myös testiryhmän johtajana kahdeksalla sukkulalennolla. Hänen tehtäviinsä kuului pääasiassa avaruussukkulan laukaisu- ja laskuoperaatioiden insinöörien yhteyshenkilönä toimiminen.

Creamer valittiin NASAn astronauttikoulutukseen kesäkuussa 1998, minkä hän aloitti elokuussa 1998. Suoritettuaan alustavan kaksi vuotta kestäneen intensiivikoulututuksen aiheenaan avaruussukkulat ja Kansainvälinen avaruusasema (ISS), Creamer sijoitettiin avaruusasemaan liittyviin teknisiin tehtäviin, missä hän erikoistui avaruusaseman komento- ja ohjaustietokoneisiin, toimistoautomaation tukitietokoneisiin sekä aseman eri moduulit ja kansainväliset toimijat yhdistävään lähiverkkoon.

Marraskuusta 2000 lähtien Creamer toimi Retkikunta 3:n miehistön tukitehtävissä (Crew Support Astronaut) miehistön lennon ajan elokuusta 2001 joulukuuhun 2001. Hän edusti miehistöä Maassa ja oli heidän pääasiallinen kontakti Maahan.

Maaliskuusta 2002 Creamer johti avaruusaseman laitteiston integraatiosta vastaavaa osastoa. Lokakuussa 2004 hänet nimitettiin astronauttitoimiston kiertoradalla olevan tietotekniikan edustajaksi ja koordinaattoriksi.

Seuraavaksi hänet sijoitettiin robotiikkaosastoon alueenaan yhteistyö kansainvälisten kumppanien kanssa robotiikkaan liittyvissä operaatioissa, sekä komento- ja ohjausohjelmisto ja käyttöliittymät. Lisäksi hän toimi reaaliaikaisen tuen johtajana Retkikunta 12:lle kaikissa ISS:n robotiikkaan liittyvissä operaatioissa.

Creamer nimitettiin ISS:n Retkikunta 22:n ja Retkikunta 23:n miehistön jäseneksi. Hänet laukaistiin avaruuteen 20. joulukuuta 2009 lennolla Sojuz TMA-17. Creamer toimi puoli vuotta kestävällä komennuksellaan ISS:n lentoinsinöörinä ja NASAn tiedeupseerina.[1] Creamer palasi Maahan 2. kesäkuuta 2010 lennolla Sojuz TMA-17.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Timothy Creamer.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Timothy Creamer