Till Eulenspiegel

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Till Eulenspiegel (joskus suomennettu nimellä Tahvo Pöllöpeili) on saksalaisten kansantarinoiden hahmo, jolla on ilmeisesti ollut 1300-luvulla elänyt todellinen esikuva. Häneen liitetään erilaista keppostelua sekä maallisia että hengellisiä herroja, porvareita ynnä muita kohtaan.[1][2] Eulenspiegel-tarinoita painettiin jo vuonna 1515. Ne ovat moralisoivia.[3] Niitä on käännetty useille kielille.[4] 1500-luvulla painetut Eulenspiegel-tarinat olivat mahdollisesti keskiyläsaksalaisten eeposten proosaversioita tai ranskalaisien eeposten tai novellien mukaan kirjoitettuja kertomuksia[5].

Till Eulenspiegel -nimellä julkaistiin 1950-luvulla myös sarjakuvaa. Sitä käsikirjoitti Rolf Kauka ja piirsi van der Heide. Suomeksi hahmon nimi oli Jännä-Jussi. Kaikkiaan sarjaa ilmestyi 28 numeroa.[2]

Aleksis Kivi käytti veijarista nimeä uuspeili, joka perustuu Eulenspiegelin nimeen.[6]

Richard Straussin sävelruno, Till Eulenspigels Lustige Streiche, joka kuuluu teostyyppinsä tunnetuimpiin edustajiin, kuvaa hahmoa musikaalisin keinoin.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Antikvariaatti Makedonia
  2. a b Perunamaa
  3. Spectrum tietokeskus, osa 16. Pienhakusanat ja hakemisto, s. 420. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1983. ISBN 951-0-07255-9.
  4. Facta, artikkeli Eulenspiegel
  5. Otavan Suuri Ensyklopedia, s. 6003
  6. Facta, artikkeli Eulenspiegel

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.