Tiki-taka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jalkapallo-ottelu Espanjan ja Chilen välillä 2010 MM-kisoissa. Keskikenttä on yksi tiki-takan tärkeimmistä palasista.

Tiki-taka on lyhyihin syöttöihin, nopeaan liikkeeseen ja pallonhallintaan perustuva jalkapallon pelityyli, jonka kautta Espanjan maajoukkue sekä FC Barcelona ovat menestyneet viime vuosien aikana. Pelityyli sai alkunsa 90-luvulla Johan Cruyffin ollessa Barcelonan valmentajana, mutta vasta viime vuosina Espanjan valmentajat Luis Aragonés ja Vicente del Bosque ovat muokanneet tyyliä. Tiki-taka on saanut nimensä sen yhdestä olennaisesta osasta, nopeista ja terävistä syötöistä. Pelityyliä on kritisoitu, koska jotkut pitävät sitä liian tylsänä pallonhallinnan takia.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjan avauskokoonpano 2012 EM-finaalissa.

Tiki-taka sai alkunsa jo 90-luvulla, mutta sen nimen keksi espanjalainen urheilutoimittaja Andrés Montes vasta vuoden 2006 MM-kisojen aikana Espanjan pelattua Tunisiaa vastaan. Tiki-takan kehittäjänä pidetään, kuten jo sanottua, hollantilaista Johan Cruyffia, joka valmensi FC Barcelonaa vuosina 1988-1996. Omalla peliurallaan totaalisen jalkapallon tunnetuksi Hollannin joukkuessa tehnyt Cruyff sovelsi totaalista jalkapalloa tiki-takaan. Myöhemmin Barcelonan valmentajat, kuten Cruyffin maanmies Frank Rijkaard ja etenkin Josep Guardiola ovat soveltaneet tiki-takaa eteenpäin. Guardiolan jakson (2008-2012) aikana pelitapa kehittyi siten, että pienikokoiset ja tekniset pelaajat, kuten Lionel Messi ja Xavi, ovat tärkeitä pelaajia tiki-takassa. Tiki-takalla Espanja voitti maailmanmestaruuden vuonna 2010 ja Euroopan-mestaruuden vuosina 2008 ja 2012. FC Barcelona voitti Guardiolan aikana useita pokaaleja, mm. La Ligan muutamaan otteeseen sekä Mestarien liigan.

Taktiikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiki-takassa ei ole välttämättä aina niin sanottua ysipaikan pelaajaa, eli puhdasta hyökkääjää, vaan joskus käytetään ns. valeysiä, joka on usein hyökkäävä keskikenttäpelaaja. Vuoden 2012 EM-turnauksessa Espanja pelasi voitokkaasti tällä taktiikalla. Puolustus on myös yksi tiki-takan tärkeitä osia, se on usein todella tiivis ja vaikeasti ohitettava.

Naisten jalkapallossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisten jalkapallossa tiki-takaa on käyttänyt esimerkiksi Japanin naisten jalkapallomaajoukkue, joka voitti kultaa vuoden 2011 MM-kisoissa voittamalla ennakkosuosikit emäntämaa Saksan ja Yhdysvallat tiki-taka-pelillä. Japanin joukkueen valmentaja noissa kisoissa oli Norio Sasaki.

Kritiikki tiki-takaa kohtaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet ovat kritisoineen tiki-takaa sen passiivisuudesta ja liian suuresta pallonhallintaprosentista. Heidän mielestään pelitapaa käyttävät joukkueet pelaavat tylsää ja maalitonta peliä. Tiki-takaa on myös haukuttu siitä, että joidenkin mukaan kentällä on vain keskikenttäpelaajia, ei lainkaan hyökkääjiä tai puolustajia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.