Tiki-taka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jalkapallo-ottelu Espanjan ja Chilen välillä 2010 MM-kisoissa. Keskikenttä on yksi tiki-takan tärkeimmistä palasista.

Tiki-taka on lyhyihin syöttöihin, nopeaan liikkeeseen ja pallonhallintaan perustuva jalkapallon pelityyli, jonka kautta Espanjan maajoukkue sekä FC Barcelona ovat menestyneet viime vuosien aikana. Pelityyli sai alkunsa 90-luvulla Johan Cruyffin ollessa Barcelonan valmentajana, mutta vasta viime vuosina Espanjan valmentajat Luis Aragonés ja Vicente del Bosque ovat muokanneet tyyliä. Tiki-taka on saanut nimensä sen yhdestä olennaisesta osasta, nopeista ja terävistä syötöistä. Pelityyliä on kritisoitu, koska jotkut pitävät sitä liian tylsänä pallonhallinnan takia.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjan avauskokoonpano 2012 EM-finaalissa.

Tiki-taka sai alkunsa jo 90-luvulla, mutta sen nimen keksi espanjalainen urheilutoimittaja Andrés Montes vasta vuoden 2006 MM-kisojen aikana Espanjan pelattua Tunisiaa vastaan. Tiki-takan kehittäjänä pidetään, kuten jo sanottua, hollantilaista Johan Cruyffia, joka valmensi FC Barcelonaa vuosina 1988–1996. Omalla peliurallaan totaalisen jalkapallon tunnetuksi Hollannin joukkueessa tehnyt Cruyff sovelsi totaalista jalkapalloa tiki-takaan. Myöhemmin Barcelonan valmentajat, kuten Cruyffin maanmies Frank Rijkaard ja etenkin Josep Guardiola ovat soveltaneet tiki-takaa eteenpäin. Guardiolan jakson (2008-2012) aikana pelitapa kehittyi siten, että pienikokoiset ja tekniset pelaajat, kuten Lionel Messi ja Xavi, ovat tärkeitä pelaajia tiki-takassa. Tiki-takalla Espanja voitti maailmanmestaruuden vuonna 2010 ja Euroopan-mestaruuden vuosina 2008 ja 2012. FC Barcelona voitti Guardiolan aikana useita pokaaleja, mm. La Ligan muutamaan otteeseen sekä Mestarien liigan.

Taktiikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiki-takassa ei ole välttämättä aina niin sanottua ysipaikan pelaajaa, eli puhdasta hyökkääjää, vaan joskus käytetään ns. valeysiä, joka on usein hyökkäävä keskikenttäpelaaja. Vuoden 2012 EM-turnauksessa Espanja pelasi voitokkaasti tällä taktiikalla. Puolustus on myös yksi tiki-takan tärkeitä osia, se on usein todella tiivis ja vaikeasti ohitettava.

Naisten jalkapallossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisten jalkapallossa tiki-takaa on käyttänyt esimerkiksi Japanin naisten jalkapallomaajoukkue, joka voitti kultaa vuoden 2011 MM-kisoissa voittamalla ennakkosuosikit emäntämaa Saksan ja Yhdysvallat tiki-taka-pelillä. Japanin joukkueen valmentaja noissa kisoissa oli Norio Sasaki.

Kritiikki tiki-takaa kohtaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet ovat kritisoineen tiki-takaa sen passiivisuudesta ja liian suuresta pallonhallintaprosentista. Heidän mielestään pelitapaa käyttävät joukkueet pelaavat mielenkiinnotonta ja maalitonta peliä. Jotkut ovat moittineet pelitapaa myös siitä, että heidän näkemyksensä mukaan siinä on kentällä vain keskikenttäpelaajia, ei lainkaan hyökkääjiä tai puolustajia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.