Tihisenniemen voimalaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tihisenniemen voimalaitos on Kajaanin Tihisenniemellä sijaitseva Kainuun Voiman höyryvoimalaitos. Siinä on kaksi osaa, jotka valmistuivat vuosina 1989 (pääkattila) ja 1999 (vara- ja huippukattila). Voimalaitos tuottaa suurimman osan Kajaanin kaupungin tarvitsemasta kaukolämmöstä ja lisäksi sähköä. Lisäksi sillä on valmius toimittaa höyryä Renforsin Rannan teollisuusalueella toimiville yrityksille. Voimalan valvomosta ohjataan myös kolmea vesivoimalaa: Ämmäkosken voimalaitos, Koivukosken voimalaitos ja Koivukoski III.

Aiemmin voimalaitos tuotti myös Kajaanin paperitehtaan tarvitseman prosessihöyryn suurilta osin vuosina 1986-1999 ja kokonaan vuosina 1999-2008 paperitehtaan sulkemiseen 17.12.2008 saakka. Paperitehtaan lopettamisen myötä voimalaitos keskittyy pelkästään kaukolämmön ja sähkön tuottamiseen. Laitoksessa on 2 kattilaa: pääkattila sekä vara- ja huippukattila. Laitoksen piipun korkeus on noin 100 metriä. Kajaanin paperitehtaan oma höyryvoimala poistettiin käytöstä vuonna 1999 vanhentuneena.

Kattila Valmistaja Valmistusvuosi Teho Polttoaineet
KAVO 1, (pyroflow-pääkattila) Ahlström, Varkaus 1989 240 MW Turve, palava jäte, jäteöljy, raskas polttoöljy, ratapölkkyhake
KAVO 2, (vara- ja huippukattila) Tamentec 1998 120 MW Raskas polttoöljy
  • Turbiini (vastapainekaukolämpöturbiini, jossa erillinen lauhdutusosa) ja generaattori, Valmistaja: Siemens, Valmistusvuosi: 1987, Teho: Höyryvoimalaitoksen suurin mahdollinen sähköteho on 88 MW. Suurin kaukolämpöteho vastapainekäytössä on 80 MW ja turbiini ohitettuna 100 MW. Höyryn tuotantoteho on noin 75 MW. Suurin vastapainesähköteho on 72 MW ja suurin lauhdesähköteho 40 MW.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.