Tietoliikenteen häirintä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tietoliikenteen häirintä on rikos, joka tarkoittaa tele- tai radioviestinnän häirintää tai estämistä. Esimerkiksi häiriköivien viestien lähettäminen Internetiin on tietoliikenteen häirintää. Rikoksesta on lievä ja törkeä tekomuoto. Tietoliikenteen häirinnästä voi Suomessa saada sakot tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistuksen.

Roskaposti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkyvin tietoliikenteen häirinnän muoto johon keskiverto internetin käyttäjä törmää päivittäin on roskaposti. Roskaposti on mainosmuotoinen viesti jolla halutaan tavoittaa mahdollisimman suuri yleisö erittäin halvalla. Suomen lainsäädännössä roskapostia käsittelevä lainkohta on Tietoyhteiskuntakaari 7.11.2014/917, 24. luku 200 §, jossa todetaan seuraavasti:

»Automatisoitujen soittojärjestelmien sekä telekopiolaitteiden, sähköpostiviestien, tekstiviestien, puheviestien, ääniviestien tai kuvaviestien avulla toteutettua suoramarkkinointia saa kohdistaa vain sellaisiin luonnollisiin henkilöihin, jotka ovat antaneet siihen ennalta suostumuksensa.»

Roskapostia vastaanottavat henkilöt eivät ole ilmoittaneet halukkuuttaan vastaanottaa mainosviestejä, vaan he vastaanottavat niitä tahtomattaan koska sähköpostiosoite on jotakin kautta joutunut roskapostittajalle. (Listoja toimivista osoitteista myydään erittäin suurilla rahasummilla.) Valtaosa roskapostista tulee Yhdysvalloista, Kiinasta ja Venäjältä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.