Tietäjän lapsuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietäjän lapsuus
The Lives of Christopher Chant
Alkuperäisteos
Kirjailija Diana Wynne Jones
Kieli englanti
Genre fantasia, nuortenkirjallisuus
Kustantaja HarperCollins
Julkaistu 1988
Ulkoasu sidottu
Suomennos
Suomentaja Anna-Maija Viitanen
Kansitaiteilija Sami Saramäki
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2010
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 313
ISBN 978-951-0-36043-9
Sarja: Chrestomancin maailmat
Edeltävä Noidan veli
Seuraava Taikuuden taakka
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tietäjän lapsuus (engl. The Lives of Christopher Chant) on vuonna 1988 ilmestynyt Diana Wynne Jonesin kirjoittama nuorten fantasiaromaani. Se oli ilmestymisvuonnaan ehdolla Carnegie Medalin saajaksi. [1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja kertoo sarjan edellisestä osasta tutun Christopher Chantin lapsuudesta. Christopherin vanhemmille selviää, että heidän poikansa voi vierailla muissa maailmoissa uniensa välityksellä ja tuomaan niistä tavaroita mukanansa. Christopherin "henkimatkat" tekevät hänestä äärrettömän arvokkaan hänen enolleen, Ralphille. Ralph kertoo pojalle testaavansa hänen kykyjään, vaikka todellisuudessa Ralph haluaa vain hyötyä Christopherin lahjakkuudesta. Matkoillaan Christopher kohtaa muun muassa maagisia olentoja sekä Ashethin, joka elää temppelissä.

Samanaikaisesti, Christopherin vanhemmat päättävät lähettää poikansa sisäoppilaitokseen, jossa hän oppii muun muassa hallitsemaan kykyään paremmin. Sisäoppilaitoksessa Christopherille ja hänen opettajalleen selviää, että Christopher menettää kykynsä taikoa, kun hänellä on hopeaa. Ilman hopeaa hän on sen sijaan maailman voimakkain velho.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Christopher on kirjan päähenkilö, joka saa selville, että hänellä on yhdeksän elämää.
  • Asheth (tunnetaan myös "Jumalattarena") on Christopherin ikäinen jumalattaren ruumillistuma, jota palvotaan rinnakaismaailmassa.
  • Tacroy/Mordecai Roberts: Henkivaeltaja, jonka Raplh on palkannut auttamaan Christopheria.
  • Ralph-eno: Christopherin eno, joka on myös kirjan konna. Ralph on rikollisjärjestön johtaja, joka myy maagisia esineitä mustassa pörssissä. Kun Christopher syntyi, hänen isälleen selvisi, että hopea tulisi olemaan kohtalokas Christopherille. Ralphin sukunimi on Argent, joka tarkoittaa hopeaa latinaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jones, Diana Wynne: Tietäjän lapsuus. (The lives of Christopher Chant, 1988.) Suomentanut Anna-Maija Vertanen. Chrestomancin maailmat 2. Helsinki: WSOY, 2010. ISBN 978-951-0-36043-9.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.