Tie (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo yhdysvaltalaisesta elokuvasta. Myös italialainen Federico Fellini on ohjannut elokuvan nimeltä Tie.
Tie
The Road
Ohjaaja John Hillcoat
Käsikirjoittaja Cormac McCarthy (romaani)
Joe Penhall
Tuottaja Paula Mae Schwartz
Steve Schwartz
Nick Wechsler
Säveltäjä Nick Cave
Warren Ellis
Kuvaaja Javier Aguirresarobe
Leikkaaja Jon Gregory
Lavastaja Robert Greenfield
Pääosat Viggo Mortensen
Kodi Smit-McPhee
Robert Duvall
Guy Pearce
Charlize Theron
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 2929 Entertainment
Levittäjä The Weinstein Company
Budapest Film
Netflix
Ensi-ilta Suomi 25. joulukuuta 2009
Yhdysvallat 25. marraskuuta 2009
Kesto 119 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 20 000 000 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tie (The Road) on John Hillcoatin ohjaama post-apokalyptinen draamaelokuva. Käsikirjoituksen on tehnyt Joe Penhall perustuen yhdysvaltalaisen kirjailijan Cormac McCarthyn samannimiseen teokseen. Elokuvan pääosissa ovat Viggo Mortensen "miehenä" ja Kodi Smit-McPhee "poikana", jotka vaeltavat maailmanloppua maalailevassa maailmassa kohti rannikkoa aseistautuneita jengejä väistellen. Ruokaa ei juuri ole, ja kannibalismi on arkipäivää.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiskunta on tuntemattomasta syystä joutunut sukupuuton partaalle, ja maailma on muuttunut joutomaaksi. Elintarvikkeet, vesi ja lämpimät vaatteet ovat niukassa. Nimetön mies ja tämän nuori poikansa matkaavat löytääkseen turvapaikan ja ruokaa henkensä pitimiksi, samalla vältellen tuntemattomia ihmisiä.

Vuosia aiemmin miehen vaimo synnyttää heidän esikoisensa, jokin aika ennen maailmanloppua. Mies käyttää yhden kolmesta ammuksestaan heitä häiriköivään mieheen, josta nainen suivaantuu. Naisen mielestä miehen olisi täytynyt säästää ammukset heille kolmelle, ja että mies käytti ammuksen tarkoituksellisesti jottei nainen voisi tehdä itsemurhaa. Nainen lopulta kävelee metsään, ja katoaa.

Nykyhetkeen mentäessä mies kohtaa kannibaalijengin, jonka yhden jäsenen hän joutuu ampumaan. Mies nappaa shokissa olevan poikansa kainaloon, ja pakenee paikalta. He löytävät pian kartanon, ja tutkiessaan sitä kellarista paljastuu vankila ihmisille joita käytetään ravinnoksi. Kartanon omistajien palaessa takaisin isä ja poika pääsevät juuri ja juuri karkuun, kuunnellen yön kartanon kannibaalien uhrien tuskanhuutoja.

Jatkaessaan matkaansa kaksikko löytää bunkkerin, joka on täynnä ruokaa ja tarvikkeita. Perhe syö itsensä kylläiseksi ja peseytyy, mutta mies päättää että heidän on jatkettava matkaansa ulkoa kuuluvien äänien tähden. Matkallaan he löytävät vanhan, lähes sokean miehen jonka kanssa he viettävät yön. Aamulla mies löytää rannikolta kariutuneen laivan, jonka luokse hän ui. Poika jää vahtimaan heidän tarvikkeitaan, kuitenkin nukahtaen. Varas anastaa heidän omaisuutesa, jonka lopulta mies saa kiinni. Vaikka mies ottaa omansa ja jopa varkaan tavarat itselleen, hän lopulta pojan pyynnöstä palauttaa tälle omat vaatteensa ja purkin ruokaa.

Mennessään raunioituneen kaupungin läpi miestä ammutaan jalkaan nuolella. Mies ampuu hyökkääjän, ja menee tämän luokse. Hyökkääjän kumppani väittää että isä ja poika seurasivat heitä, jota mies ei jää kuuntelemaan vaan jättää tämän suremaan kuollutta. Miehen vointi heikkenee jalan tulehtuessa ja lopulta tämä kuolee, jättäen pojan yksin.

Poika kohtaa pariskunnan, joka on seurannut poikaa ja tämän isää jo jonkin aikaa. Pariskunnalla on kaksi lasta ja koira. Pariskunta vakuuttaa että he ovat "hyviä ihmisiä", ja ottavat pojan huostaansa.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Charlize Theron   Vaimo / Wife  
 Viggo Mortensen   Mies / The Man  
 Kodi Smit-McPhee   Poika / The Boy  
 Robert Duvall   Ely, Vanha Mies / Old Man  
 Guy Pearce   Veteraani / The Veteran  
 Molly Parker   Veteraanin Vaimo / Veteran's Wife  
 Michael K. Williams  Varas / The Thief  
 Brenna Roth   Jengin Johtaja / Road Gang Leader  
 Garret Dillahunt   Jengiläinen / The Gang Member  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kuvattiin 27. helmikuuta – 29. huhtikuuta 2008 välisenä aikana. Kuvaajana toimi Javier Aguirresarobe. Elokuvaa kuvattiin Pennsylvaniassa, Louisianassa ja Oregonissa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tv-Nytissä viisi kriitikkoa antoivat elokuvalle tähtiä keskiarvolla 3,0.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elokuvan arvostelu sanomalehti KALEVAn viikkoliite Peto 8.1.2010
  2. Kriitikon valinta. Tv-Nyt, 2010, nro 1, s. 20.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tie Internet Movie Databasessa. (englanniksi)

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.