Thriásion tasanko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thriásion tasangon topografinen kartta.

Thriásion tasanko (kreik. Θριάσιο Πεδίο, Thriásio Pedío) eli Eleusiin tasanko on tasanko läntisessä Attikassa Kreikassa.[1][2]

Thriásion tasangon erottavat sen itäpuolella sijaitsevasta Attikan tasangosta ja Ateenan metropolialueen pääalueesta Poíkilo- ja Aigáleo-vuoret. Tasangon pohjoispuolella sijaitsee Párnitha-vuori, ja länsipuolella Patéras-vuori ja Megarída. Etelässä tasanko avautuu Eleusiinlahdelle.

Thriásion tasanko vuonna 1834, Otto Magnus von Stackelberg.

Hallinnollisesti Thriásion tasangon alue kuuluu Länsi-Attikan alueyksikköön. Tasangon alue on nykyisin suurelta osalta Ateenan läntisiä esikaupunkeja ja teollisuusaluetta. Tärkeimmät kaupungit ovat Elefsína, Mándra, Magoúla ja Asprópyrgos. Tasangolla on myös muun muassa Elefsínan sotilaslentokenttä. Tasangon pohjoisosan halki kulkee Attikan valtatie (A6) sekä Ateenan metropolialueen paikallisjunan (Proastiakós) rata.

Tasanko on saanut nimensä antiikin ajan Thriasta, joka oli yksi antiikin Ateenan demoksista. Antiikin aikana alueen merkittävin kaupunki oli Eleusiin mysteereistä tunnettu Eleusis, jonne johti Ateenasta Pyhä tie. Tasangon halki virtasi pieni Kefissos-virta, jota ei tule sekoittaa Attikan tasangon suurempaan Kefissos-jokeen (nykyinen Kifisós).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thriasian Plain Perseus Encyclopedia. Viitattu 19.9.2016.
  2. a b Knight, Charles: The Penny Cyclopaedia of the Society for the Difussion of Useful Knowledge, s. 61. Nide 3. Society for the Diffussion of Useful Knowledge, 1835. Teoksen verkkoversio.