Attikan tasanko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Attikan tasanko ja Ateenan metropolialue ilmasta.

Attikan tasanko (kreik. Λεκανοπέδιο Αττικής, Lekanopédio Attikís), usein myös Ateenan tasanko (Λεκανοπέδιο Αθηνών, Lekanopédio Athinón) on tasanko Attikassa Kreikassa. Ateenan kaupunki ja pääosa sen metropolialueesta sijaitsevat tasangolla ja täyttävät sen nykyisin lähes kokonaan.

Attikan tasangon keskellä kohoavat Akropolis-kukkula (Akrópoli), Lykavittós-kukkula sekä Tourkovoúnia-kukkulajono. Tasangon halki virtaa Kifisós-joki. Tasangon pohjoispuolella sijaitsee Párnitha-vuori, koillispuolella Pentéli-vuori, itäpuolella Ymittós-vuori ja Mesógeian tasanko, ja länsipuolella Aigáleo- ja Poíkilo-vuoret ja Thriásion tasanko. Etelässä Attikan tasanko aukeaa Saroninlahdelle.

Hallinnollisesti Attikan tasangon alue jakautuu Keski-Ateenan, Länsi-Ateenan, Pohjois-Ateenan, Etelä-Ateenan ja Pireuksen alueyksiköihin ja edelleen lukuisiin kuntiin. Varsinainen Ateenan kaupunki ja kunta sijaitsee tasangon keskellä. Ateenan metropolialue on kasvanut tasangon laajuiseksi nopeasti ja suhteellisen hallitsemattomasti 1900-luvun jälkimmäisen puoliskon aikana. Tasanko on Kreikan tiheimmin asuttu alue ja myös yksi koko Euroopan tiheimmin asuttuja alueita[1].

Antiikin Ateenassa tasangon asukkaat (pediakoi) muodostivat arkaaisella kaudella yhden väestöryhmän, jota vastaan antiikin kirjailijat asettavat tuon ajan politiikassa Attikan rannikon asukkaat (paralioi) sekä vuorten takaisten alueiden (kuten Mesógeian tasangon) asukkaat (hyperakrioi tai diakrioi).[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The largest cities in the world by land area, population and density City Mayors: Statistics. Viitattu 19.9.2016.
  2. French, Alfred: The Growth of the Athenian Economy, s. 26–27. Economic history: Ancient, Medieval and Early Modern. Taylor & Francis, 2005. ISBN 0415377048. Teoksen verkkoversio.
  3. Liddell, Henry George & Scott, Robert: πεδιακός A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)