Thomas Katter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Katter

Thomas Mikael Katter (13. joulukuuta 19599. helmikuuta 2010) oli suomenruotsalainen muusikko, säveltäjä ja sovittaja.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katterin isä oli urheilija, olympiapronssivoittaja Berndt Katter (1932–2014) ja äiti Stina Katter (o.s. Sandell, 1933–1983).

Katterilla on kaksi lasta, Martin Michael Alexander Katter (s. 1987) sekä Johanna Fredrika Emilia Katter (s. 1989).

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katter oli ammatiltaan kitaransoitonopettaja, säveltäjä sekä musiikkisovittaja. Levyjä Katter on sovittanut noin 25 kappaletta (2008) vuodesta 1986 lähtien, sekä ollut aktiivisesti mukana muun muassa lasten laulukilpailuissa kapellimestarina vuosina 1990-luvulla.

Katter esiintyi pianistina sekä kitaransoittajana ja laulajana useasti. Hän on ollut muun muassa ruotsalaisen lauluartistin Alf Robertsonin konserttipianistina, säestänyt konsertissa ruotsalaista Thore Skogmania sekä myös Lill Lindforsia. Hän on soittanut myös lähes kaikilla Ruotsin sekä Viron ja Suomen välillä kulkevilla laivoilla. Soitettuaan useissa eri yhtyeissä vuodesta 1986, Katter siirtyi esiintymään yksin vuonna 2001.

Katterin säveltämistä teoksista parhaiten menestyneet ovat Euroviisujen Suomen karsinnan toisen sijan vuonna 1990 saavuttanut ”Jag tror på friheten” (”Uskon vapauteen”), esittäjänä Susanne Sonntag, sanoittaja Henrik Svahn,[1] sekä samana vuonna MTV3:n järjestämässä joululaulukilpailussa erikoismaininnan saanut ”Joulupukin rekiretki”. MTV3:n kilpailusäännöissä toivottiin sekä sävelmää että tekstiä, mutta Katter lähetti instrumentaaliteoksen, joka poikkeuksena hyväksyttiin, ja äänitettiin kahtena eri versiona myöhemmin julkaistulle Joululaulu 90 -äänilevylle (MTVLP 026). Sävelmästä tuli myös kilpailun ”tunnari”.

Katterin sovittama ”Det finns så många sköna människor” (”On niin paljon ihania ihmisiä”) voitti Tenavatähti-kilpailun 1991 Christopher Rombergin esittämänä. Katter myös sovitti kilpailulevyn Stanna hos mig (Pysy luonain) kahdestatoista sävelmästä yksitoista. Yhden sovituksista teki edesmennyt kapellimestari Jaakko Salo. Tenavatähti-kokoelmalevy, Tenavatähti 1991, jossa Rombergin laulama sekä Katterin sovittama voitokas sävelmä julkaistiin, saavutti kultalevyn.

Vuoden 1995 Syksyn Sävel -kilpailussa Katterin sekä Mika Brushanen sävelmä ”Allt ordnar sig” (”Kaikki järjestyy”) saavutti viidennen sijan. Esittäjänä Greger.

Katterilla on Teosto-merkinnöissä yli 90 sävelmää tai sovitusta. Katter jatkoi esiintymisiään, musiikin sovitustöitä sekä kitaransoitonopetusta Etelä-Suomessa kuolemaansa asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]