Theodore von Kármán

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Theodore von Kármán
Tódor Szőllőskislaki Kármán
Henkilötiedot
Koko nimi Tódor Szőllőskislaki Kármán
Syntynyt11. toukokuuta 1881
Budapest, Itävalta-Unkari
Kuollut7. toukokuuta 1963 (81 vuotta)
Aachen, Länsi-Saksa
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Ludwig Prandtl
Oppilaat Hu Ning ja Qian Xuesen
Tutkimusalue Virtausmekaniikka, aerodynamiikka, avaruus- ja ilmailuteollisuus, termodynamiikka ja aviation engineering (käännä suomeksi)

Theodore von Kármán (unk. (Szőllőskislaki) Kármán Tódor; 11. toukokuuta 1881 Budapest, Itävalta-Unkari7. toukokuuta 1963 Aachen, Länsi-Saksa) oli unkarilais-amerikkalainen tieteilijä, joka tutki aerodynamiikkaa ja lentotekniikkaa. Hän perusti Jet Propulsion Laboratoryn Pasadenaan Kaliforniaan, ja hänen nimensä liitetään pyörteisiin.

Kármán valmistui insinööriksi Budapestin teknillisestä korkeakoulusta 1902, ja sen jälkeen hän hakeutui Göttingenin yliopistoon Saksaan voidakseen suorittaa tohtorintutkinnon Ludwig Prandtlin ohjauksessa 1908.

Von Kármánin elinikäinen kiinnostus lentokoneisiin heräsi 1908, kun hän Ranskassa käydessään näki Henri Farmanin pitävän lentokoneellaan Pariisin ulkopuolella lentonäytöksiä. Kun hän oli palannut Göttingenin yliopistoon opettamaan, häneen ottivat yhteyttä von Zeppelinin ilmalaivan parissa työskentelevät henkilöt. Von Kármán sai tehtäväksi yrittää vähentää ilmalaivan ilmanvastusta. Hänen havaintojaan virtaviivojen merkityksestä pidettiin uraauurtavina.

Kármán valittiin 1913 Aachenin teknillisen korkeakoulu aerodynamiikan osaston johtajaksi, ja hän rakensi suuren tutkimuslaboratorion ja sinne tuulitunnelin. Siellä hän laski Junkersin ensimmäisen yksitasoisen lentokoneen siipiprofiilit.

Antisemitismin nousu sai hänet muuttamaan vuonna 1930 Yhdysvaltoihin.

Palkinnot ja tunnustukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • United States National Medal of Science

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]