Theodore Dakpogan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Theodore Dakpogan (s. 1956 Ouidah, Ranskan Dahomey) on beniniläinen voudoun-taiteilija. Hänen teoksensa ovat saaneet vaikutteita 1800-luvun Fon-veistoksista. Hänet tunnetaan veljensä Calizten kanssa metalliromusta tehdyistä veistoksistaan.

Eräs osa kolonialistisen tradition perinnettä on korkeamman ja taiteellisen koulutuksen mahdollisuuksien puute, joka on johtanut ei-muodollisesti koulutettujen, itseoppineiden taiteilijoiden suureen määrään. Pula vaikeasti saatavista materiaaleista on saanut aikaan materiaalien säästämisen, pienikokoisten teosten ja kierrätysmateriaalien käytön tradition, kuten Calizte ja Theodore Dapoganien metalliromusta tehdyt veistokset.[1]

Dakbogan on toiminut aikaisemmin seppänä, joka käyttää vain hylättyjä rautaosia teoksissaan, suhteuttaen niitä vodoun-uskonnon syvään juurtuneisiin uskomuksiin. Modernina taiteilijana Theodore Dakpogan on ollut kiinnostunut menneisyyden ja nykyhetken, ”ensimmäisen” ja ”kolmannen” maailman välisistä jännitteistä. Hänen objektinsa koostuvat konsumerismista ja massatuotannosta kieltäytymisestä ja ne viittaavat postkoloniaalisen Afrikan ratkaisemattomaan tilanteeseen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shillington, Kevin: ”Art, Postcolonial”, Encyclopedia of African History 3-Volume Set, s. 185. , 2013. ISBN 978-1-135-45669-6. Teoksen verkkoversio (viitattu 6.1.2019). (englanniksi)
  2. Drechsler, Michael: Artist Profil Kunst Transit Berlin, Afrcan Contemporary Art Collection Michael Drechsler. Viitattu 6.1.2019. (englanniksi)