The Raid: Redemption

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Raid: Redemption
Serbuan Maut
Ohjaaja Gareth Evans
Käsikirjoittaja Gareth Evans
Tuottaja Ario Sagantoro
Säveltäjä Fajar Yuskemal
Aria Prayogi
Mike Shinoda
Joseph Trapanese
Kuvaaja Matt Flannery
Dimas Imam Subhono
Leikkaaja Gareth Evans
Pääosat Iko Uwais
Joe Taslim
Donny Alamsyah
Valmistustiedot
Valmistusmaa Indonesia
Tuotantoyhtiö PT. Merantau Films
XYZ Films
Celluloid Nightmares
Sony Pictures Classics
Stage 6 Films
Ensi-ilta 8. syyskuuta 2011 (TIFF)
20. tammikuuta 2012 (Sundance)
Indonesian lippu 23. maaliskuuta 2012
Suomen lippu 4. toukokuuta 2012
Kesto 101 minuuttia
Alkuperäiskieli indonesia
Budjetti 1 100 000 dollaria
Tuotto 15 000 000 dollaria
Seuraaja The Raid 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

The Raid: Redemption (indonesiaksi Serbuan maut) on vuonna 2011 ensi-iltansa saanut indonesialainen toimintaelokuva, jonka on ohjannut Gareth Evans. Elokuvan pääosaa esittää Iko Uwais. Elokuvan ensi-ilta oli Toronton elokuvajuhlilla vuonna 2011.[1]

Elokuva esittelee indonesialaista pencak silat -taistelutyyliä.

Elokuvan yhdysvaltalaisessa versiossa musiikista vastaavat Linkin Park -yhtyeen Mike Shinoda ja Joseph Trapanese.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Indonesialainen SWAT -ryhmä saa tuntemattomalta taholta käskyn eliminoida narkomaanien valtaaman kerrostalon asukkaat, sekä vangita sen johtajan Taman. Taman oikeina käsinä toimivat kamppailulajien ammattilaiset "Mad Dog", ja Andi. Kukaan ei toistaiseksi ole onnistunut tehtävässä, ja SWAT -ryhmän uusin tulokas Rama rukoilee, että selviäisi koitoksesta, eritoten raskaana olevan vaimonsa tähden.

Tiimi etenee kohti kerrostaloa kersantti Jakan ja luutnantti Wahyun johdolla. Tehtävä sujuu aluksi mutkitta, kunnes kaksi kerrostalon lasta ennättävät hälyttämään apujoukkoja. Vihamieliset asukit käyvät ryhmän kimppuun, tappaen suuren osan poliiseista. Tilannetta pahentaa se tosiasia, että Wahyu ei voi kutsua apuvoimia sillä kukaan ulkopuolella ei tiedä heidän tehtävästään. Poliisit perääntyvät huoneisiin, ja Rama keksii räjäyttää propaanitankin narkomaaneja kohti saaden suuren osan tapettua. Räjähdyksen voimasta elossaolevat menettävät tajuntansa. Rama herää kaaoksen keskeltä ja ottaa hoiviinsa vakavasti loukkaantuneen poliisin, Bowon. Loput elossaolevat, Wahyu, Jaka ja Dagu hajaantuvat toiseen suuntaan. Rama saa vietyä Bowon turvaan vaarattomalle asukille, ja jäävät lähes kiinni Taman miehille. Bowo saa tarvitsemaansa apua, ja Rama lähtee suorittamaan tehtävää loppuun.

Rama kohtaa Andin, joka paljastuu tämän veljeksi. Andi ei suostu lähtemään kerrostalosta kaiken sen jälkeen mitä on siellä tehnyt, vaikka Rama kertoo hänestä tulevan setä. Samaan aikaan toisaalla, Mad Dog kohtaa Jakan ja tappaa tämän. Tama saa selville Andin kohtaamisesta veljensä kanssa. Rama kohtaa vielä elossaolevat tiimiläisensä Wahyun ja Dagun, ja he suuntaavat kohti ylintä kerrosta, kunnes Rama näkee Mad Dogin pahoinpitelemässä Andia. Veljekset lyöttäytyvät yhteen kukistaakseen Mad Dogin.

Kaksi poliiseista saapuvat ylimpään kerrokseen, ja saavat Taman nalkkiin. Wahyu käskee Dagua laittamaan johtajan siteisiin, ja ampuu Dagun. Wahyu vaatii Tamaa viemään tämän pois kerrostalosta. Samaan aikaan veljekset saavat Mad Dogin tapettua, ja kohtaavat Wahyun ja tämän panttivangin. Tama paljastaa Wahyulle, että tämä tiesi heidän hyökkäävän kerrostaloon. Hän myös kertoo, että Wahyu tulee kuolemaan vaikka pääsisikin kerrostalosta pakoon. Wahyu tajuaa mitä on tehnyt, ja ampuu Taman. Wahyu yrittää ampua itsensä vain huomatakseen että aseen panokset ovat loppu. Elossaolevat Rama ja Bowo pidättävät Wahyun, ja Andin saattelemana vievät tämän ulos kerrostalosta. Andi tiedottaa jäävänsä taloon, ja kolmikko jatkaa matkaansa ulos porteista.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Iko Uwais  … Rama  
 Doni Alamsyah  … Andi  
 Yayan Ruhian  … Mad Dog  
 Ray Sahetapy  … Tama  
 Joe Taslim  … Jaka  

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo vuonna 2012 ohjaaja Gareth Evans ilmoitti aikomuksestaan tehdä The Raid -saagasta trilogia.[3] Jatko-osa The Raid 2 sai ensi-iltansa vuonna 2014[4], ja kolmas osa on vahvistettu.[5] Ennen kolmannen osan tuotantoa Evans toivoo kuitenkin työskentelevänsä jonkin muun projektin kuin lähitaisteluelokuvan parissa.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toronto 2011: 'The Raid' Starts Midnight Madness on a Butt-Kicking Note hollywoodreporter.com. Viitattu 25.2.2012. (englanniksi)
  2. ‘The Raid: Redemption’ Trailer: Elite Cops vs. A Building Full of Killers screenrant.com. Viitattu 25.2.2012. (englanniksi)
  3. Gareth Evans Spills Details On 'The Raid' Sequel 'Berandal'; Has Trilogy In Mind 1.2.2012. blogs.indiewire.com. Viitattu 28.6.2014. (englanniksi)
  4. THE RAID 2 Leads Sundance 2014 Premieres Announcement 9.12.2013. twitchfilm.com. Viitattu 28.6.2014. (englanniksi)
  5. Director Gareth Evans Says 'The Raid 3' Starts 2 Hours Before 'The Raid 2' Ends 6.1.2014. blogs.indiewire.com. Viitattu 28.6.2014. (englanniksi)
  6. The Raid 3 will be a prequel to The Raid 2, says director Gareth Evans 19.4.2014. metro.co.uk. Viitattu 28.6.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.