The Mies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Mies on kokkolalainen rockyhtye. Trio soitti aktiivisesti 1990-luvun taitteen molemmin puolin. Englanniksi laulanut yhtye yhdisti melodista poppia neuroottiseen rockiin.

Indierockin alaan kuuluva The Mies ei ollut ns. huumoribändi, toisin kuin yhtyeen nimestä voisi päätellä. Yhtyeen ainoa albumi Raining Cats and Dogs (1994) sai kriitikoilta kiitosta[1], ja se nimettiin Radiomafian Viikon levyksi, mutta myyntimenestystä siitä ei tullut.

Yhtyeen kitaristi-laulaja Jukka Annala teki yhtyeen tekstit ja kitaravetoisen musiikin. Annalan lisäksi yhtyeessä soittivat rumpali Tommi Lahtonen ja basisti Mauke Möller. Lahtonen on soittanut The Miehen jälkeen lukuisissa kokkolalaisissa popyhtyeissä. Möller oli kitaristina Claudia-yhtyeessä, joka voitti Rockin Suomen mestaruus -tittelin vuonna 1985.

Yhtye on levyttänyt yhteensä 18 kappaletta vuosina 19901995. Esiintyessään The Mies on tulkinnut omien sävellysten lisäksi lainakappaleita Talking Headsista Hurriganesiin ja Triffidsistä Doorsiin. Yhtye esiintyi kolmesti Seinäjoen Provinssirockissa ja teki 1990-luvun taitteessa kaksi esiintymismatkaa Neuvosto-Viroon.

Yhtyeen nimi juontuu perustamisajankohtaan, syksyyn 1987. Lahtonen ja Annala nauhoittivat demokappaleen Gimme All Your Goodies ja päättivät lähettää sen Ylen alueradioon nimellä, joka kuulostaisi mahdollisimman hölmöltä.

Yhtyeen jäsenet ovat hajaantuneet eri puolille Suomea. Annala asuu Helsingissä, Möller Loviisassa ja Lahtonen edelleen Kokkolassa. Toimittajana työskentelevä Annala on julkaissut kaksi tietokirjaa. Annalan esikoisteos Salmiakki (Nemo, 2001) ylsi Tieto Finlandia -ehdokkaaksi. Seuraavassa teoksessa Toopelivisio (Teos, 2006) esitteli kotimaisen tv-komiikan historiaa.

Lahtonen ja Möller ovat sittemmin soittaneet yhdessä bileyhtye Mokkamastersissa, joka esittää iskelmämusiikkia rockasenteella. Lahtonen soittaa myös kokkolalaisessa The Phonies -yhtyeessä, jonka esikoisalbumi Instant Elation ilmestyi 2004.

The Mies -yhtye ei ole hajonnut, vaikka yhtyeen toiminta hiipui 1990-luvun jälkipuoliskolla. Tammikuussa 2006 The Mies esiintyi seitsemän vuoden tauon jälkeen, Kokkolan Calle -yökerhossa.

Levytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Popular Baby/Frigid Ingrid, 1990, vinyylisingle (7", Poikien kulttuuriseura Pojat 003)
  • Captain Demo -kokoomalevy, kaksi kappaletta: Young and Normal ja Rid of Him, 1993 (CD, Radiomafia Yle CDY 124)
  • Raining Cats And Dogs, 1994 (CD, Pure Records PURE CD 105)
Kappaleet:
The Girl With The Nose, Yes Ma'am, Gimme All Your Goodies, I Hate You, Communist Girl, Air (Talking Heads -lainabiisi), Small Town Big Shot, Suppertime Shuffle, In the Medicine, Kissinger, Teenage Number Two, Universe Upstairs, Tabasco Lagoon.
  • Guitarmania vol.1, 1995, kokoomalevy, kappale: Boys for Breakfast (CD, Stupido Twins TwinCD 25)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mattila, Ilkka: Rockkriitikkojen vuotta hallitsivat Oasis, Suede ja CMX. Helsingin Sanomat, 28.12.1994, s. 46. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]