The Isley Brothers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Isley Brothers ['aɪzliː] on R&B -tradition useampia tyylejä soittanut afroamerikkalainen yhtye Ohion osavaltion Cincinnatistä. Yhtye on erittäin suosittu, ja sillä on väitetty olevan koko musiikkihistorian pisin ura levyjen soitto- ja myyntilistoilla.

Yhtye aloitti vuonna 1954 ja esiintyy yhä. Vuosien varrella läpikäytyjä tyylisuuntia ovat esimerkiksi gospel, rhythm and blues, doo-wop, soul, funk, rock, pop ja hip hop. 1960-luvun alussa yhtye saavutti mainetta levytyksillä "Shout!", "Twist & Shout" ja "Nobody But Me". Yhtye oli 1960-luvun lopussa siirtymässä funkiin ensimmäisten joukossa, mistä on osoituksena esimerkiksi vuoden 1969 single, "It's Your Thing". Sen jälkeen levyt keskittyivät souliin, mutta funk-tyyliä edusti esimerkiksi kappale "Fight the Power".

Yhtyeen alkuperäiset jäsenet olivat veljekset O'Kelly, Jr., Rudolph, Ronald ja Vernon, joiden kaikkien sukunimi on Isley. Yhtye esitti pelkkää gospelia Vernonin 1955 auto-onnettomuudessa tapahtuneeseen kuolemaan asti. Kolme vanhinta veljeä perusti yhtyeen uudelleen lyhyen tauon jälkeen. Vuonna 1973 mukaan tulivat nuoremmat veljet Ernie ja Marvin ja lanko Chris Jasper. Sillä kokoonpanolla tehtiin joukko menestyneitä albumeita, kuten vuoden 1973 levy 3 + 3. Vuonna 1984 kolme nuorinta jäsentä jättivät yhtyeen, ja vuonna 1986 O'Kelly kuoli sydänkohtaukseen. Yhtye jatkoi hetken duona, mutta Ernie ja Marvin ja perustivat sen uudelleen vuonna 1991. Marvinin sairastuttua diabetekseen Ronald ja Ernie jatkoivat edelleen 2000-luvulla.

The Isley Brothersin oman T-Neck Records -levymerkin julkaisemilla singleillä "Testify" ja "Move On Over & Let Me Dance" soitti seattlelainen kitaristi Jimmy James. James soitti kitaraa myös veljesten kiertueyhtyeessä. Lähdettyään yhtyeestä James otti käyttöön nimen Jimi Hendrix.

Albumi 3 + 3 valittiin vuonna 2005 hakuteokseen 1001 albumia jotka jokaisen on kuultava edes kerran eläessään[1].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dimery, Robert (toim.): 1001 Albums You Must Hear Before You Die. Cassell Illustrated, 2005. ISBN 1-84403-392-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]