The Fool (taiteilijaryhmä)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta The Fool (taidesuunnittelu))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Josje Leeger & Marijke Kooger (1965)

The Fool oli hollantilainen 1960-luvun psykedeelinen design-kollektiivi ja yhtye. Ryhmän värikkäässä taiteessa on fastastisia ja mystisiä teemoja. Nimi on otettu tarot-kortista.

Alun perin ryhmään kuuluivat taiteilijat Marijke Koger ja Simon Posthuma. Myöhemmin siihen liittyivät Barry Finch ja Josje Leeger. Ryhmä suunnitteli esiintymisasuja ja albumikansia 1960-luvun brittiyhtyeille. Tunnetuin ryhmän asuja käyttänyt yhtye on The Beatles. Muita olivat esimerkiksi Procol Harum ja The Hollies. The Fool suunnitteli The Beatlesin Apple Records -yhtiöön kuuluneen vaatekaupan malliston.[1] Yksittäisistä kohteista tunnetuimpia on Eric Claptonin Cream -yhtyeessä käyttämä Gibson SG -kitarayksilö.[2] Se oli osa yhtyeelle Yhdysvaltain kiertueelle tehtyä kokonaisuutta, sillä myös Jack Brucen Fender Bass VI ja Ginger Bakerin rummusto saivat vastaavan maalauksen.

The Beatlesin Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band -albumin sisäkansi on ryhmän suunnittelema. The Fool suunnitteli myös Brian Epsteinin Savile -teatterin lavasteet.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Philip Norman Shout! - Beatlesin tarina s. 374 ISBN 951-107791-0 1984 Otava
  2. Fool Cream SG iconicaxes.blogspot.fi.