The Cathedral and the Bazaar

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Cathedral and the Bazaar on avoimen lähdekoodin yhteisössä tunnettu teos.

The Cathedral and the Bazaar on Eric S. Raymondin avoimen lähdekoodin ohjelmistotuotannon menetelmistä kirjoittama essee, joka perustuu hänen havaintoihinsa Linuxin ja Fetchmailin kehitystyöstä. Essee julkistettiin ensi kerran Linux-kongressissa 27. toukokuuta 1997 ja julkaistiin painetussa muodossa 1999.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fetchmail

Esseessä asetetaan vastakkain kaksi erilaista vapaan ohjelmiston kehittämismetodia:

  • Katedraalimalli, jossa lähdekoodi julkistetaan vakaiden versioiden mukana, mutta versiojulkistusten väliaikoina kirjoitettu koodi on vain rajattuun ydinryhmään kuuluvien ohjelmistokehittäjien saatavilla. GNU Emacs ja GCC ovat kirjassa annetut esimerkit.
  • Basaarimalli, jossa ohjelmaa kehitetään avoimesti internetin välityksellä toimivan yhteisön kanssa. Esseessä kunnia mallin keksimisestä annetaan Linus Torvaldsille. Raymond myös kertoo, kuinka hän itse sovelsi mallia tietoisesti kehittäessään Fetchmailia, ja millaisia kokemuksia hän sai projektin aikana avoimen lähdekoodin yhteisön toiminnasta.

Esseen keskeisin väittämä on Linuksen laiksi kutsuttu lause given enough eyeballs, all bugs are shallow. Eli: mitä paremmin koodi on laajan yleisön saatavilla testaukseen, käyttöön ja kokeiluun, sitä nopeammin kaikenlaiset ohjelmavirheet, bugit, häviävät tuotteesta. Sitä vastoin katedraalimallissa ylenmääräinen aika ja työpanos kuluvat samantapaisten virheiden jäljittämiseen, koska koodi on vain harvojen kehittäjien ulottuvilla.

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Essee auttoi useimpia vapaan lähdekoodin ohjelmistoja kehittäviä tahoja omaksumaan basaarityylisen työtavan joko kokonaan tai osittain. Alun perin katedraalimallin kehitysprojektit GNU Emacs ja GCC siirtyivät sittemmin basaarimallin käyttöön. Esseellä oli huomattava vaikutus siihen, että Netscape vapautti selaimensa lähdekoodin, mikä johti lopulta Mozilla-projektin syntyyn[1].

Kun O'Reilly-kustantamo julkaisi esseen painetussa muodossa 1999, tapahtuma merkitsi uutta merkkipaalua. The Cathedral and the Bazaar -kirjasta tuli ensimmäinen kaupallisesti julkaistu kirjallinen teos, joka käyttää vapaata Open Publication License -lupaehtoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]