The Beatles: Get Back

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Beatles: Get Back
Pääosissa The Beatles
Alkuperäiskieli englanti
Tuotantokausia 1
Jaksoja 3
Tunnuskappale Get Back
Tuotanto
Ohjaaja(t) Peter Jackson
Leikkaaja(t) Jabez Olssen
Aiheesta muualla
IMDb

The Beatles: Get Back on Peter Jacksonin yhdysvaltalaiselle Disney+-maksukanavalle ohjaama dokumenttisarja The Beatles -yhtyeen studiosessioista tammikuussa 1969. Vuonna 2021 valmistunut kolmiosainen, yhteiskestoltaan miltei kahdeksan tuntia kestävä tv-dokumentti on koottu Michael Lindsay-Hoggin ohjauksessa kuvatusta materiaalista, josta leikattiin myös vuoden 1970 dokumenttielokuva Let It Be. Peter Jacksonin mukaan se onkin oikeastaan ”dokumentti dokumentinteosta”. Sarjassa yhtye ideoi, kirjoittaa, harjoittelee ja nauhoittaa sittemmin yhtyeen viimeisiksi jääneillä Let It Be- ja Abbey Road -albumeilla julkaistuja kappaleita. Osa kappaleista julkaistiin yhtyeen jäsenten sooloalbumeilla yhtyeen hajottua; näitä ovat John Lennonin ”Gimme Some Truth” ja ”Jealous Guy”, Paul McCartneyn ”Another Day” ja George Harrisonin ”All Things Must Pass”.[1]

Kun vuoden 1970 elokuva esitteli yhtyeen kovin riitaisena, nyt tehty kooste samasta materiaalista näyttää muusikoiden työskentelyä valtaosin hyvässä hengessä[1]. Rennoissa sessioissa yhtye improvisoi monien muidenkin tekijöiden pop- ja rockkappaleiden pohjalta. Dokumentissa on myös monia vakavia keskusteluja ja paljon leikinlaskua. Elokuvassa ei ole kertojanääntä, mutta eräitä yksityiskohtia ja tapahtumakulkuja selvennetään tekstiplanssein. Myös epäselvää dialogia on paikoin tekstitetty englanniksi.

Ensimmäiset pari viikkoa kuvauksia tehdään Twickenhamin elokuvastudioilla tarkoituksena harjoitella myös tulevaa televisiokonserttia varten, mutta George Harrisonin kyllästyttyä Paul McCartneyn päsmäröintiin ja uhattua yhtyeen jättämisellä tiukan aikataulun konserttisuunnitelmasta luovutaan ja yhtye siirtyy oman Apple Corps -yhtiönsä vastavalmistuneeseen äänitysstudioon Lontoon Savile Row -kadulla. Pian sessioiden tunnelma ja työteho paranevat, kun yhtye saa vierailevaksi kosketinsoittajaksi George Harrisonin vanhan ystävän, yhdysvaltalaisen Billy Prestonin, joka tulee alun perin vain tervehdyskäynnille studioon. Dokumentin lopussa esitetään kokonaisuudessaan Let It Be -elokuvassa osittain nähty yllätyskonsertti studiorakennuksen katolla.[2][3]

 John Lennon  kitarat, kosketinsoittimet, laulu  
 Paul McCartney  bassokitara, kitara, kosketinsoittimet, laulu  
 George Harrison  kitarat, laulu  
 Ringo Starr  rummut  
 Billy Preston  kosketinsoittimet  
 George Martin  tuottaja  
 Yoko Ono  Lennonin naisystävä  
 Linda Eastman  McCartneyn naisystävä  
 Michael Lindsay-Hogg  kuvausryhmän ohjaaja  
  1. a b Sirén, Vesa: Lähes kahdeksan tunnin runsaudensarvi. Helsingin Sanomat, 27.11.2021. Artikkelin verkkoversio (maksullinen). Viitattu 9.12.2021.
  2. Bianculli, David: The long and winding Beatles docuseries will enchant die-hard and casual fans, NPR 29.11.2021. Viitattu 9.12.2021.
  3. Zubrow, Keith: New Beatles documentary "Get Back" recasts band's breakup, CBS 14.11.2021. Viitattu 9.12.2021.