Texasin moottorisahamurhat (vuoden 1974 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Texasin moottorisahamurhat
The Texas Chainsaw Massacre
Ohjaaja Tobe Hooper
Käsikirjoittaja Kim Henkel
Tobe Hooper
Tuottaja Tobe Hooper
Säveltäjä Wayne Bell
Tobe Hooper
Kuvaaja Daniel Pearl
Leikkaaja Sallye Richardson
Larry Carroll
Pääosat Marilyn Burns
Paul A. Partain
Edwin Neal
Jim Siedow
Gunnar Hansen
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Vortex
Levittäjä Bryanston Distributing Company
Ensi-ilta Yhdysvallat 1. lokakuuta 1974
Suomi 1. marraskuuta 1996
Kesto 83 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 80 000–140 000 dollaria[1][2][3]
Tuotto 30 859 000 dollaria[4]
Seuraaja Texasin moottorisahamurhaaja 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Texasin moottorisahamurhat (engl. The Texas Chain Saw Massacre) on vuonna 1974 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen kauhuelokuva, jonka on ohjannut Tobe Hooper. Se on kuuluisa erityisesti nostattamastaan videoväkivaltakeskustelusta, jossa se sai poikkeuksetta sylkykupin roolin. Elokuva kertoo Texasissa asuvasta kannibalismia harrastavasta perheestä, joka tappaa uhreinaan huoltoasemansa asiakkaita. Elokuvan päähenkilö, islantilaisen Gunnar Hansenin (1947–2015) näyttelemä Leatherface on yksi kauhuelokuvien tunnetuimmista hahmoista. Ed Geiniltä löytyneet lukuisat ihmisnahkanaamiot olivat inspiroineet elokuvan tekijöille idean Leatherfacen ihmisnahkanaamiosta. Myös moottorisahan käyttö murha-aseena oli uusi idea.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukko nuoria, Sally (Marilyn Burns), hänen ystävänsä Pam (Teri McMinn), Jerry (Allen Danziger) ja Kirk (William Vail) sekä invalidiveljensä Franklin (Paul A. Partain), matkustavat Sallyn ja Franklinin isoisän (John Dugan) hylätylle maatilalle Texasin syrjäkylille. Matkalla he poimivat kyytiinsä oudon liftarin (Edwin Neal), joka alkaa kiusata Franklinia ja vahingoittaa itseään puukolla. Tämän takia nuoret heittävät hänet ulos autosta. Myöhemmin maatilalla Pam ja Kirk lähtevät etsimään uimapaikkaa, mutta päätyvätkin katsomaan naapuritaloa. Pian nuoret alkavat kuolla, kun liftarin veli Leatherface teurastaa heidät yksi kerrallaan, köyttämällä heidät ja pilkkomalla moottorisahalla ja lihakirveillä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Marilyn Burns  Sally Hardesty  
 Paul A. Partain  Franklin Hardesty  
 William Vail  Kirk  
 Allen Danziger  Jerry  
 Teri McMinn  Pam  
 Gunnar Hansen  Leatherface  
 Edwin Neal  liftari  
 Jim Siedow  kokki  
 John Dugan  isoisä Sawyer  
 John Larroquette  kertoja  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi elokuvan nimenä oli "Headcheese", mutta se muutettiin viime hetkillä. Muut vaihtoehtoiset elokuvan nimet olivat "Leatherface" ja "Stalking Leatherface". Alkuperäinen nimi oli kirjoitettu julisteisiin 'Chain Saw', kahtena sanana, mutta muissa elokuvissa nimi on kirjoitettu yhteen.[5]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaa pidetään usein slasher-elokuvien prototyyppinä. Hurjasta maineestaan huolimatta se ei kuitenkaan sisällä erityisen kovaa tai rajua graafista väkivaltaa, vaan kauhu perustuu hyvin pitkälti psykologisiin keinoihin. Silti teos herätti aikoinaan runsaasti keskustelua elokuvien väkivallasta. Elokuvan väkivallan uskoteltiin olevan rappioittavaa ja sen annettiin ymmärtää johtavan välittömästi moraaliseen rappioon. Kuitenkin tiedetään, että monikaan tällaisia kommentteja antaneista ei ollut elokuvaa koskaan nähnyt.lähde?

Texasin moottorisahamurhien katsotaan aloittaneen uuden aikakauden kauhuelokuvien saralla. Siinä missä aikaisemmin kauhu oli suuressa mittaluokassa ollut satumaista kummitus-, vampyyri- tai avaruusoliokauhua, käänsi Texasin moottorisahamurhat uuden sivun esitellessään tuntemattoman, ei-yliluonnollisen uhan. Elokuvassa mainitaan että se on tosikertomus. Tämä on kuitenkin tehokeino ja fiktiota.[6] Elokuva loi hyvin yksinkertaisella tarinallaan kokonaisen joukon jäljittelijöitä ja idean hyväksikäyttäjiä, ja monet nykyään arvostetuistakin kauhuelokuvista ovat myöntäneet velkansa Hooperin klassikolle. Hooper käytti elokuvassaan täysin uudenlaisia, visuaalisia keinoja luodakseen ennennäkemättömän painostavaa tunnelmaa. Elokuvan katsotaankin olleen yksi tämän tehokeinon uranuurtajista ja raivanneen tietä sekä entistä graafisemmalle ja väkivaltaisemmalle että psykologisemmalle kauhulle.lähde?

Vaikka elokuva sai suuren kaupallisen suosion, sen tekijät saivat vain pienen osan voitoista. Tämän epäillään johtuneen elokuvan rahoittajista (joilla epäiltiin olevan yhteyksiä mafiaan), jotka onnistuivat kahmimaan itselleen suuren osan voitoista.lähde?

Elokuva kiellettiin monessa maassa, kuten Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Intiassa, Romaniassa ja Suomessa. Suomessa kielto kesti ilmestymisvuodesta vuoteen 1996 asti, jolloin elokuva sai ikärajakseen 18 vuotta voimakkaan psykologisen kauhun takia.[7]

Jatko-osat ja muut sarjan osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva on saanut kuusi jatko-osaa:

Uudelleenfilmatisointi:

Esiosa uudelleenfilmatisoinnille:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Forselius/ Luoma-Keituri (toim.): Uhka silmälle - 7 esseetä kauhun katsomisesta ja videohysteriasta. Like, 1989. ISBN 951-8929-03-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Friedman, Lester D: American Cinema of the 1970s: Themes and Variations. Rutgers University Press, 2007. ISBN 0813540232. (englanniksi)
  2. David, Colker: Marilyn Burns dies at 65; starred in 'Texas Chain Saw Massacre' Los Angeles Times. 8.8.2014. Viitattu 25.9.2021. (englanniksi)
  3. The Texas Chain Saw Massacre (1974) The Numbers. Viitattu 25.9.2021. (englanniksi)
  4. The Texas Chain Saw Massacre (1974) Box Office Mojo. Viitattu 25.9.2021. (englanniksi)
  5. Hooper, Tobe (ohjaaja), Texasin moottorisahamurhat-DVD-julkaisu (kommenttiraita)
  6. Forselius/ Luoma-Keituri (toim): Uhka silmälle - 7 esseetä kauhun katsomisesta ja videohysteriasta. Like, 1989. ISBN 951-8929-03-3. (suomeksi) sivu. 124
  7. Texas Chainsaw Massacre, The (1974) Elonet. Viitattu 29.1.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]