Tetrahydrofuraani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tetrahydrofuraani
Tunnisteet
IUPAC-nimi Oksolaani
CAS-numero 109-99-9
PubChem CID 8028
SMILES C1CCOC1
Ominaisuudet
Molekyylikaava C4H8O
Moolimassa 72,1 g/mol
Sulamispiste –108,5 °C
Kiehumispiste 66 °C
Tiheys 0,89 g/cm3

Tetrahydrofuraani (THF) on inertti nestemäinen orgaaninen yhdiste ja rakenteeltaan se on syklinen eetteri. Tetrahydrofuraani on yleisesti käytetty liuotin, jonka kemiallinen kaava on C4H8O. Siitä käytetään myös nimityksiä tetrametyleenioksidi, dietyleenioksidi, 1,4-epoksibutaani tai butyleenioksidi.

Tetrahydrofuraani on normaaliolosuhteissa olomuodoltaan väritön eetterin hajuinen helposti syttyvä, palava neste. Sen moolimassa on 72,1 g/mol, sulamispiste –108,5 °C, kiehumispiste 66 °C, tiheys 0,889 g/cm3, leimahduspiste –14,5 °C c.c., itsesyttymislämpötila 321 °C ja CAS-numero 109-99-9. Tetrahydrofuraani sekoittuu veteen, alkoholiin, eetteriin, estereihin ja ketoneihin.

Tetrahydrofuraanista valmistetaan polymeroimalla polytetrametyleenieetteriglykolia (PTMEG) muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Ilman stabilointiaineita tetrahydrofuraani muodostaa peroksideja, jos ainetta säilytetään pitkiä aikoja valossa tai kosketuksissa ilman kanssa. Stabiloinnissa voidaan käyttää esimerkiksi p-kresolia tai hydrokinonia.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.