Tetrahydrofuraani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tetrahydrofuraani
Tetrahydrofuran acsv.svg
Tetrahydrofuran-3D-vdW.png
Tunnisteet
CAS-numero 109-99-9
IUPAC-nimi Oksolaani
SMILES C1CCOC1
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C4H8O
Moolimassa 72,1 g/mol
Tiheys 0,89 g/cm³
Sulamispiste –108,5 °C
Kiehumispiste 66 °C

Tetrahydrofuraani (THF) on inertti nestemäinen orgaaninen yhdiste ja rakenteeltaan se on syklinen eetteri. Tetrahydrofuraani on yleisesti käytetty liuotin, jonka kemiallinen kaava on C4H8O. Siitä käytetään myös nimityksiä tetrametyleenioksidi, dietyleenioksidi, 1,4-epoksibutaani tai butyleenioksidi.

Tetrahydrofuraani on normaaliolosuhteissa olomuodoltaan väritön eetterin hajuinen helposti syttyvä, palava neste. Sen moolimassa on 72,1 g/mol, sulamispiste –108,5 °C, kiehumispiste 66 °C, suhteellinen tiheys 0,889 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3), leimahduspiste –14,5 °C c.c., itsesyttymislämpötila 321 °C ja CAS-numero 109-99-9. Tetrahydrofuraani sekoittuu veteen, alkoholiin, eetteriin, estereihin ja ketoneihin.

Tetrahydrofuraanista valmistetaan polymeroimalla polytetrametyleenieetteriglykolia (PTMEG) muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Ilman stabilointiaineita tetrahydrofuraani muodostaa peroksideja, jos ainetta säilytetään pitkiä aikoja valossa tai kosketuksissa ilman kanssa. Stabiloinnissa voidaan käyttää esimerkiksi p-kresolia tai hydrokinonia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tetrahydrofuraani.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.