Testattu ilman eläinkokeita -standardi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hcslogo.gif

Testattu ilman eläinkokeita -standardi (Humane Cosmetics Standard) on kosmetiikkatuotteiden valmistamiseen liittyvä suositus, joka otettiin käyttöön 17. marraskuuta 1998.lähde?

Suositusta noudattavan tuotteen testauksessa ei saa olla käytetty eläinkokeita missään tuotantovaiheessa. Tuotteessa ei ole lupaa käyttää eläimillä testattuja raaka-aineita ja yrityksen pitää sitoutua siihen, ettei se ole osallisena eläimillä testaamiseen nyt eikä tulevaisuudessa. Vähintään kolmen vuoden välein käydään läpi tarkastus, jossa yrityksen eläinkokeettomuus varmistetaan.

Suositusta noudattavissa tuotteissa on asiasta kertova tunnus, jossa on jäniseläimen kuva (ns. kanimerkki). Merkkijärjestelmä on saatu aikaan amerikkalaisten ja eurooppalaisten eläinsuojelujärjestön yhteistyöllä. Suomessa asian hyväksi on toiminut Animalia.

Eläinkokeettoman kosmetiikan arvostelijat ovat katsoneet, että väite on harhaanjohtava, koska kaikki perusaineet on jo tutkittu, eli on mahdotonta tehdä kosmeettisia tuotteita käyttämättä testattuja aineita.[1][2] Standardi koskeekin vain uusia aineita. Nimenomaan uusien ainesosien turvallisuus jää tällöin epävarmaksi.[1][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.