Temperance Brennan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Temperance Brennan
Emily Deschanel esittää Tri Temperance Brennania sarjassa Bones.
Emily Deschanel esittää Tri Temperance Brennania sarjassa Bones.
Luoja(t) Hart Hanson
Näyttelijä(t) Emily Deschanel
Ensiesiintyminen Jaksossa "Pilot"
Henkilötiedot
Koko nimi Temperance Brennan alias Joy Keenan
Ammatti oikeusantropologi
Sukupuoli nainen
Ikä 32 (syntynyt vuonna 1972[1])
Asuinpaikka Washington D.C., Yhdysvallat
Suhteet
Muut sukulaiset Russ Brennan (veli)
Max Keenan (isä, kuollut)
Ruth Keenan (äiti; kuollut)

Tri Temperance "Bones" Brennan (syntymänimeltään Joy Keenan) on yksi yhdysvaltalaisen tv-sarjan Bones päähenkilöistä. Hahmoa esittää Emily Deschanel. Vaikka hahmo onkin niemtty Kathy Reichsin rikosnovellin sankarittaren mukaan, hahmon luonne perustuu Reichsiin itseensä.[2] Hahmojen ytäläisyys on se, että molemmat työskentelevät oikeusantropologeina.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Brennan työskentelee Jeffersonian instituutissa Washington D.C.:ssä erikoisagentti Seeley Boothin (David Boreanaz) kanssa tapauksissa, joissa tarvitaan molempien taitoja. Booth antoikin Brennanille lempinimen "Bones", joka viittaa hänen työhönsä oikeusantropologina. Pari vaikuttaa tähän asti tyytyväisiltä yhteistyöhön heidän persoonallisuuksistaan ja parin välisestä seksuaalisesta jännitteestä huolimatta.

Vaikka he kieltävätkin romanttisen suhteen, he tapaavat viettämään enemmän ja enemmän aikaa yhdessä työn ulkopuolella ja keskustelevat "intiimejä" keskusteluja menneisyydestään ja nykyisyydestään. Pari "lähes" tapailee lounastaen ja illastaen yhdessä. Booth opetti Brennania luistelemaan ja lähti hänen kanssaan Englantiin ja Kiinaan. Kauden kuusi lopussa paljastuu, että Brennan on raskaana Boothille ja kaudella seitsemän he saavat tyttären, Christine Angela Boothin. Kaudella yhdeksän Booth ja Brennan avioituvat heitä vainonneen tietokonehakkerin, Christopher Pelantia kuoltua. Pelant kiristi Boothia olemaan naimatta Brennania; jos Booth menisi Brennanin kanssa naimisiin, Pelant tappaisi viisi viatonta ihmistä.

Jeffersonian instituutissa työskentelemisen ohessa Brennan on kirjailija, kirjoittaen fiktiivisestä antropologista, Kathy Reichsistä (joka viittaa oikeaan Kathy Reichsiin, joka kirjoittaa fiktiivisestä antropologista, Temperance Brennanista). Sarjan pilottijaksossa Brennan sanoo toiseksi lähimmän oikeusantropologin olevan Montrealissa. Brennan luottaa eniten parhaaseen ystäväänsä ja työkaveriinsa, poliisipiirtäjä Angela Montenegroon (Michaela Conlin). Angelan ohessa Tri Brennanilla on joukko 'tiiraajia' (agentti Boothin antama nimi kuvaamaan tutkijoiden työtä - "he tiiraavat juttuja"), hyönteisiin erikoistnut tutkija Tri Jack Hodgins (T.J. Thyne ja aikaisemmin Tri Zack Addy (Eric Millegan) luihin erikoistunut traumaekspertti, joka oli myös yksi Tri Brennanin oppilaista.

Brennan valmistui Northwestern-yliopistosta ja hänellä on metsästyslupa (jaksossa The Man in the Morgue paljastettiin, että hänellä on lupa metsästää neljässä osavaltiossa). Hän väittää metsästävänsä vain ruuan vuoksi. Samassa jaksossa hänen sanotaan opetelleen kolmea erityypistä kamppailulajia. Jaksossa Aliens in a Spaceship Tri Brennan mainitsee opiskelevansa tällä hetkellä karatea. Lista Brennanin taidoista luetellaan jaksossa Double Trouble in the Panhandle, jossa paljastetaan hänen olevan koulutettu amatööri trapetsitaiteilija. Brennanin oikesuantropologiaan kohdistuvaa tietoa ja ymmärtämystä verrataan poliisietsivä Columboon, hänen nähtävästi heikkoälykkääseen olemukseen epäiltyjä kohtaan, joka on antanut hänelle kyvyn etsiä johtolankoja toisten ihmisten liikkeistä (The Woman in the Garden, The Truth in the Lye, The Girl with the Curl) ja kiinnostuksen kamppailulajeja kohtaan.

Jaksossa Mayhem on the Cross paljastettiin Tri Brennanin järkyttävä menneisyys kasvattiperheessä. Hänet lukittiin matka-arkkuun kahdeksi päiväksi lautasen rikottamisesta. Brennanin mukaan häntä varoitettiin seurauksista. Vesi oli kuitenkin liian kuumaa ja saippua liukasta, joten astia putosi. Kun Brennan paljasti tiedon Tri Sweetsille ja Boothille, hänestä tuli äärimmäisen tunteellinen. Tämä loi kolmikon välille tunteellisen yhteyden. Vaikka kaikki kolme kieltävätkin sen, heistä tuli paljon läheisempiä.

Brennan puhuu englannin lisäksi vähintään kuutta eri kieltä, espanjaa (The Women in the Garden), ranskaa (Pilot), latinaa (The Boy in the Tree), kiinaa (The Boneless Bride in the River ja The Boy in the Tree), japania (The Girl in the Mask) ja saksaa (The Blonde in the Game).

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisellä kaudella kerrotaan Brennanin hahmosta ja taustasta. Hän valitsi alansa saadakseen tietää mitä hänen vanhemmilleen tapahtui, heidän kadotessa ilman jälkiä Brennanin ollessa 15-vuotias - jonka jälkeen Brennan joutui epämiellyttävään kasvattiperheeseen ennen kuin hänen isoisänsä pelasti hänet. Tämä paljastettiin ensimmäisen tuotantokauden alussa, mutta toisen tuotantokauden viimeisessä jaksosa Brennan sanoo isälleen luulleensa ettei hänellä ole isovanhempia. Tuotantokaudella paljastettiin myös, että hänellä on isoveli, Russ.

Ensimmäisen kauden lopussa paljastetaan, että Tenperance Brennanin syntymänimi oli Joy Keenan. Hänen vanhempansa olivat pankkirosvoja, jotka pakotettiin vaihtamaan nimensä ja piiloutumaan heidän todistaessa muita ryhmänsä rosvoja vastaan. Brennan löytää äitinsä jäännökset, joita pidettiin Jeffersonian isntituutissa, ja lopulta ratkaisee murhan. Hän tapaa ja sopii veljensä Russin (aikaisemmin Kyle Keenan) kanssa.

Kausi 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden juoni koostuu Brennanin ja Boothin kehittyvästä suhteesta ja hänen isänsä ja veljensä paluusta. Jaksossa Judas on a Pole Brennan tapaa isänsä, Maxin tutkiessaan tämän suorittamaa murhaa, jonka tarkoituksena oli suojella Brennania ja tämän veljeä, Russia. Max katoaa yhtä nopeasti kuin ilmestyikin ja ottaa Russin mukaansa. Brennanin isä vierailee tämän luona useasti kauden aikana ja onnistuu joka kerta välttämään kiinni jäämisen. Kauden viimeisessä jaksossa hän antaa Boothin pidättää itsensä, tajutessaan joutuvansa lähtemään tyttärensä luota ja hylkäävänsä hänet uudelleen joka kerta paetessaan. Max kertoo hankkineensa Russille hyvän työn, mutta kieltäytyy kertomasta missä hän asuu, koska tämä rikkoo ehdonalaisensa rajoja.

Toisen kauden viimeisessä jaksossa Brennan suostuu Angelan kaasoksi. Zackin kieltäytyessä Hodginsin bestmanin paikasta, Booth valitaan tehtävään. Jakso päättyy Brennanin ja Boothin seisoessa papin edessä Hodginsin ja Angelan karatessa menemättä naimisiin. Kolmannella kaudella Angela ajattelee tämän aiheuttaneen raon Brennanin ja Boothin ystävyyteen symbolismin takia (mies ja nainen alttarilla); Brennan kuitenkin vaikuttaa alakuloisemmalta kun Booth ei kieltänyt Zackia lähtemästä Irakiin.

Kausi 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brennanin isää syytetään FBI:n varajohtajan murhasta, joten hän joutuu oikeuteen (jakso 13). Oikeudenkäynnin aikana Brennan auttaa häntä vapautumaan kaikista syytteistä. Brennan ja Booth joutuvat käymään koko kauden ajan terapiassa Tri Sweetsin luona, koska Booth pidätti Brennanin isän. Kauden edetessä Brennan ja Jeffersonian tiimi aikovat napata sarjamurhaajan joka tunnetaan nimellä "Gormogon", joka lopulta palkkaa Brennanin entisen oppilaan ja tämän hetkisen "tihrun", Zackin avukseen. Brennanin täytyy myös kestää Boothin "kuolema" luodista joka oli tarkoitettu hänelle itselleen. Myöhemmin paljastetaan, että Booth on elossa ja Brennan yrittää saada selville miksei hänelle koskaan kerrottu. Brennan saa tietää, että Tri Sweetsin olisi kuulunut kertoa hänelle, mutta Sweets ei kertonut, koska hän halusi tietää miten Boothin kuolema vaikuttaisi Brennaniin. Brennan muutti mieltään myös lasten hankinnassa hoidettuaan yhtä, joka näytti Brennanin myötätuntoisemman puolen. Tri Brennanilla oli outo hetki Tri Sweetsin ensimmäisen tyttöystävän, Aprilin kanssa, joka halusi vakaassa parisuhteessa olevan naisen mielipiteen. April ajatteli suhteen olevan outo koska hän itse on 27-vuotias ja Sweets täytti vasta 23 vuotta ja kysyi oliko Brennanin ja Boothin ikäerossa (joka on 5 vuotta) haittapuolia. Vaikka Brennan sanoi Aprilille etteivät he ole yhdessä, ei ole varmaa uskoiko hän.

Kausi 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brennanin ja Boothin välille ilmestyy lisää vihjeitä romanttisista tunteista ja sarjan luoja Hart Hanson on kiusannut heidän "päätyvän vihdoin sänkyyn."[3] Heidän suhteensa muuttuu hieman pingottuneeksi kun Jared Booth, Seeleyn veli, esitellään. Jaksossa The Princess and the Pear Brennan huomauttaa agenttu Perrotalle Boothin tapaavan olevan joskus "tarpeettoman suojelevainen" eikä hän tiedä miksi, Boothin neuvoessa Perrotaa päästämästä Brennania yksin kentälle.

Brennan ei pidä isänsä uudesta työstä Jeffersoniassa. Sweets väittää sen johtuvan siitä, että vaikka Brennanin isä on nyt paikalla, hän muistaa vain ajan jolloin hän ei ollut paikalla.

Brennanin näytetään tietävän erityisen paljon miekkataistelun lajista, kun hän ja Sweets loukkaantuvat jouduttuaan Black Knightin hyökkäyksen aiheuttamaan kolariin.

Temperance Brennanin paljastetaan haluvana lapsen neljännen kauden jaksossa The Critic in the Cabernet. Hän päättää haluavansa käyttää Boothin spermaa. Booth suostuu, mutta muuttaakin mielensä saadessaan hallusinaation Stewie Griffinistä, joka käskee hänen olla osallisena tai olla osallistumatta ollenkaan. Brennan suostuu olemaan hankkimatta lasta tai vähintään odottamaan. Brennan saa tietää Boothin halusinaatioitsa ja vie hänet sairaalaan, jossa häneltä löydetään aivokasvain. Kun Boothia lykätään leikkaussaliin, hän sanoo Brennanille haluavansa tämän käyttävän hänen spermaansa jos hän kuolee. Kausi loppuu "vaihtoehtoitulevaisuus" jaksoon, joka on itse asiassa Brennanin lukemaa kirjoitusta tajuttomalle Boothille. Vaihtoehtoistodellisuudessa Booth ja Brennan ovat naimisissa ja omistavat klubin, jossa suurin osa sarjan hahmoista työskentelevät. Jakso loppuu Boothin herätessä ja kysyessä Brennanilta "Kuka sinä olet?" ja Brennanin näyttäessä yllättyneeltä ja surulliselta.

Hart Hanson paljasti haastattelussa, että Boothilla ei ole muistinmenetystä vaan hän ei muista onko Brennan vaihtoehtoistulevaisuuden Brennan jaksosta The End in the Beginning vai hänen työparinsa Brennan.

Kausi 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viides kausi alkaa kuusi viikkoa neljännen kauden lopun tapahtumista. Kuudessa viikossa Brennan katosi Guatemalaan, jottei hänen tarvitsisi kohdata Seeley Boothia ja tunnetraumaa, jonka he kävivät läpi neljännen kauden lopussa. Brennan palaa takaisin ja yhdessä Boothin kanssa he jatkavat rikoksien ratkaisemista; joskin Booth miettii, olivatko hänen tunteensa Brennania kohtaan aitoja vai aivoleikkauksen aikaansaannosta. Boothin isoisä Hank (Ralph Waite) antaa Brennanille ja Boothille ohjeita suhteeseen, jotka tuntuvat kaikuvan kuuroille korville.

Kauden kymmenennessä jaksossa paljastuu, että Brennanilla on muitakin sukulaisia kuin isänsä ja veljensä, Margaret (Zooey Deschanel). Margaret viettää joulua yhdessä Brennanin ja tämän työtovereiden kanssa.

Sweets on kirjoittanut Boothin ja Brennanin rakkaudesta (jota Sweets uskoo olevan) teoksen, mutta jaksossa 16 The Parts in the Sum of the Whole Brennan ja Booth kertovat Sweetsille, kuinka he oikeasti tapasivat ensimmäistä kertaa. Kaikki tapahtui n. vuosi ennen tapahtumia, joista sarja alkaa; Brennan ja Booth tutkivat yhdessä tapausta, Booth suutelee Brennania... Jaksossa myös nähdään, kuinka Brennan alkaa työskennellä Angelan kanssa. Jaksossa nähdyt paljastukset menneisyydestä romuttavat Sweetsin kirjan.

Jaksossa 17 The Death of the Queen Bee Brennan ja Booth päätyvät tutkimaan tapausta Brennanin lapsuusmaisemissa. He päätyvät esittämään paria Brennanin vuosikokouksessa napatakseen murhaajan. Käy ilmi, ettei Brennan ollut kovinkaan pidetty high schoolissa, vaan häntä pidettiin hieman outona (Brennania kutsuttiin Mortishiaksi) ja ainut, joka tuntui olleen Brennanin ystävä, on muita karmiva talonmies Ray Buxler (Robert Englund). Buxler tapasi etsiä Brennanille kuolleita eläimiä leikeltäväksi.

Kauden viimeisessä jaksossa The Beginning in the End Brennan on lähdössä Indonesiaan etsimään evoluution puuttuvaa lenkkiä ja Booth kutsutaan Afganistaniin kouluttajaksi; molemmat ovat epävarmoja, haluavatko lähteä. Lopulta Brennan lähtee yhdessä Daisyn kanssa Malukun saarille ja Booth kouluttamaan nuoria sotilaita. Jakso päättyy, kun he puristavat toisiaan kädestä ja lupaavat tapaavansa suihkulähteellä, kahvikojun edessä tasan vuoden kuluttua.

Kausi 6[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuudennen kauden alussa syyttäjä Caroline Julian kutsuu vanhan tiimin takaisin matkoiltaan pelastamaan Camin pulasta. Tapauksen jälkeen kaikki kuitenkin päättävät jäädä Yhdysvaltoihin. Brennan tajuaa olleensa itsekäs lähtiessään, sillä hänen lähdettyään stipendiohjelma siirrettiin New Yorkiin, mikä tarkoitti Jeffersonian antropologian osaston lakkauttamista.

Booth on tutustunut Afganistanissa naiseen, johon on rakastunut. Hannah Burley (Katheryn Winnick) ja Brennan ystävystyvät keskenään, vaikka Brennanin ja Boothin suhde on edelleen monimutkainen. Booth kuitenkin torjuu Brennanin yrityksen saada hänet ottamaan riskin vielä kerran jaksossa The Doctor in the Photo, sanoen rakastavansa Hannihia oikeasti, ei vain säälipalkintona. Syy, miksi Brennan kertoo tunteistaan Boothille on tapaus, jota he selvittivät. Yksinäinen ja älykäs kirurgi katoaa kenenkään kaipaamatta häntä ja Brennan ylisamaistuu uhriin peläten saman käyvän hänelle.

Jaksossa The Hole in the Heart tarkka-ampuja Jacob Brodsky (Boothin armeija-aikainen ystävä ja opastaja) ottaa kohteekseen Boothin ja Brennanin tiimin. Brodsky on ottanut tavoitteekseen tappaa Boothin, mutta luodin, joka on tarkoitettu Boothille saa Brennanin harjoittelija Vincent Nigel-Murray (Ryan Cartwright). Nigel-Murrayn menetys on Brennanille raskas ja tarkka-ampujaa pakoillessaan hän joutuu yöpymään Boothin luona. Yöllä Brennan alkaa surra Nigel-Murrayta ja päätyy viettämään loppuyön Boothin kanssa. Myöhemmin Brennan kertoo Angelalle harrastaneensa seksiä Boothin kanssa.

Kauden päätösjaksossa Booth ja Brennan soluttautuvat keilajoukkueeseen selvittääkseen murhaajan. Jaksossa Angela synnyttää hänen ja Hodginsin lapsen, joka on 25 prosentin mahdollisuudesta olla sokea huolimatta täysin terve. Jakson lopussa Brennan paljastaa Boothille olevansa raskaana tälle, saaden Boothin kasvoille leveän hymyn.

Kausi 7[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi alkaa Brennanin ja Boothin totutellessa elämään pariskuntana, joille on syntymässä lapsi. He tasapainottelevat asuntojensa välillä, mutta päättävät lopulta ostaa yhteisen kodin. Jaksossa The Prisoner in the Pipe Brennanin synnytys käynnistyy vankilassa ja yrityksestä huolimatta he eivät ehdi sairaalaan, vaan Brennan päätyy synnyttämään lapsen tallissa. Heidän tyttärensä nimeksi tulee Christine Angela Brennanin äidin ja parhaan ystävän mukaan.

Brennanin isä Max tarjoutuu auttamaan lapsen hoitamisessa, mutta tämä nostaa lapsuuden aikaiset traumat takaisin Brennanin mieleen. Lopulta hän kuitenkin löytää luottamuksen isäänsä ja antaa tämän viettää aikaa tyttärensä kanssa.

Kauden päätösjaksossa Christopher Pelant, huippuhakkeri, palaa takaisin ahdistamaan Boothin ja Brennanin tiimiä - tosin tällä kertaa hän on lavastanut Brennanin syylliseksi Ethan Sawyerin murhaan. Pelant on tiimiä ovelampi ja on onnistunut mm. valvontakameranauhoja sormeilemalla lavastamaan Brennanin syylliseksi. Brennanista annettu pidätysmääräys saa Brennanin lopulta karkaamaan tyttärensä ja isänsä kanssa, jättäen Boothin Washingtoniin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "The Woman in Limbo", Bones, Kausi 1 jakso 22.
  2. Goldman, Eric, "Digging Up Secrets With the Cast of Bones", IGN, May 31, 2007. Retrieved on June 4, 2007.
  3. Hart Hanson Tease: http://www.fox.com/fod/play.php?sh=bones