Seeley Booth

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seeley Booth
David Boreanaz esittää Seeley Boothia sarjassa Bones.
David Boreanaz esittää Seeley Boothia sarjassa Bones.
Luoja(t) Hart Hanson
Näyttelijä(t) David Boreanaz
Ensiesiintyminen Jaksossa "Pilot"
Henkilötiedot
Koko nimi Seeley Joseph Booth
Ammatti FBI:n erikoisagentti
Sukupuoli mies
Ikä 37 (syntynyt 1971)
Kotipaikka Philadelphia
Asuinpaikka Washington D.C., Yhdysvallat
Suhteet
Muut sukulaiset

Parker Booth (poika)
Christine Booth (tytär) Temperance Brennan (vaimo)

Jared Booth (veli)

Seeley Joseph Booth on fiktiivinen hahmo yhdysvaltalaisessa tv-sarjassa Bones. Hahmo on sarjan toinen päähenkilö yhdessä Temperance Brennanin kanssa ja hahmoa esittää David Boreanaz.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seeley Booth on entinen Yhdysvaltain armeijan armeijan tarkka-ampuja ja ammattilainen puukon heitossa. Nykyään Booth on FBI:n erikoisagentti, joka konsultoi alituisestu pariaan Tri Brennania, jolle hän antoi lempinimen "Bones" ja tämän työryhmää (kutsuu heitä nimellä "tihrut"). Kun täytyy ratkaista rikoksia, Boothilla on erittäin erilainen lähestymistapa kuin Brennanilla ja tämän tiimillä, hänen suosiessa enemmän ihmismäisiä ja intuitiivisia metodeja. Booth selvittää tiedot, josta Tri Brennan ja hänen tiiminsä paljastavat arvokkaat johtolangat.

Boothin yrittäessä pitää henkilökohtainen ja työelämä erillä toisistaan, osa hänen henkilökohtaisesta elämästään on silti tullut muille selväksi. Booth on luonnoltaan uskonnollinen, ollessaan nuorempana alttaripoika, hän osaa hieman latinaa ja harjoittelee roomankatolilaisuutta, havitellen sovitusta tarkka-ampujana ampuneista ihmisistä. Boothin isä ohjasi taistelukoneita Vietnamin sodassa ja hänen äitinsä keksi televisiomainoksia. Armeijassa ollessaan Boothia ilmeisesti kidutettiin, joka jätti häneen henkisiä ja fyysisiä arpia (paljastettiin jaksossa "Two Bodies in the Lab"). Booth on palvellut FBI:tä viimeiset 12 vuotta kuten jaksossa "The Crank in the Shaft" mainitaan.

Sarjan alussa Boothilla ja vaaleahiuksisella asianajalla nimeltä Tessa oli suhde, mikä aiheutti jännitettä Boothin ja Brennanin välille. Boothilla on myös 7-vuotias poika nimeltä Parker ex-tyttöystävänsä Rebecca kanssa, joka kieltäytyi menemästä Boothin kanssa naimisiin. Aluksi Boothin ja Rebeccan välit tuntuivat vihamieleisiltä, mutta myöhemmin heidän välinsä ovat parantuneet huomattavasti.

"Tihrut" aloittavat pian tapansa puuttua Boothin yksityiselämään, tai ainakin he osoittavat kiinnostuksensa sitä kohtaan. Angela kysyi kysymyksia Tessasta ja jopa neuvoi heitä matkustamaan saarelle. Kun Booth seurusteli Camillen kanssa, Angela ja Hodgins saivat sen pian selville laboratoriossa kuulemiensa asioiden perusteella. Eniten tihruja kuitenkin kiinnostaa Boothin ja Brennanin suhde; he kaikki vihjailevat siitä ja Angela kysyy heiltä aina kysymyksiä. Camillesta itsestäänkin tulee kiinnostunut ja hänkin aloittaa kyselyn. Kun Hodgins kosi Angelaa Boothista tuli Hodginsin neuvonantaja.

Boothilla on Jared niminen veli, joka työskenteli Pentagonissa ja jolla on alkoholiongelma. Toisella tuotantokaudella jaksossa "The Man in the Mansion" hän kertoo Tri Gordon Wyattille olevansa kotoisin Pittsburghista. Neljännellä tuotantokaudella Booth kertoo kuitenkin Brennanille olevansa Philadelphiasta ja olevansa Philadelphia Flyersien fani. Ensimmäisellä kaudella paljastettiin, että Booth on (vieläkin) toipumassa peliriippuvuudesta.

Sarjan alussa Booth pidätti Brennanin tämän ampuessa murhaajan joka yritti tappaa Brennanin sytyttämällä tämän tuleen, vaikka murhaaja olikin silloin aseeton. Vaikkei häntä tuomittu syylliseksi hän joutui silti oikeuteen törkeästä rikoksesta, jok tarkoitti sitä, että hänen alkuperäinen aseenkantolupa kumottiin. Toisella kaudella hänelle annettiin lupa aseeseen.

Toisen tuotantokauden lopussa Booth suostuu Jack Hodginsin bestmaniksi tämän mennessä naimisiin Angela Montenegron kanssa.

Kolmannella kaudella Booth käytti Brennanin ja laboratorioryhmän selville saamia tietoja jäljittääkseen sarjamurhaaja Gormogonin.

Neljännen kauden jaksossa "The Double Trouble in the Panhandle" Booth paljastaa hänen isänsä olleen kampaaja, juoppo ja pahoinpitelevä isä. Jaksossa "Mayhem in yhe Cross" Booth sanoo, että jollei hänellä olisi ollut isoisää hän olisi varmaan tappanut itsensä nuorena, vaikka paljastaakin sen vain lohduttaakseen Brennania tämän kertoessa omasta traumastaan kasvattiperheessään. Boothilla, Brennanilla ja Sweetsillä on kaikilla kokemuksia nuoruuden pahoinpitelyistä ja he muodostavatkin jonkinlaisen perheen, mutta piilottavat sen pilkkanimien taakse.

Neljännellä tuotantokaudella jaksossa "Hero in the Hold" paljastetaan, että Booth nimesi poikansa Parkeriksi hänen entisen ja kuolleen tähystäjänsä, Edward "Teddy" Parkerin mukaan. Booth syytti itseään Teddyn kuolemasta kunnes kohtasi kasvokkain Teddyn aaveen, joka paljasti ettei syy ollut Boothin vaan hänen omansa sillä hän ei totellut Boothin käskyä maastoutua. Jakson lopussa Boothin ollessa hautausmaalla hän näkee Teddyn tyttöystävän ja Teddy näyttäytyy Brennain vierellä ja Brennan luule hänen olevan vain toinen mies joka vierailee kaatuneiden haudalla. Brennan olettaa Boothin hallusinoitua Teddyn esiintymisen, vaikka Teddy auttoikin Boothia paetessa, mikä olisi vaatinut kahta miestä.

Neljännen kauden jaksossa "The Critic in the Cabernet" Brennan haluaa lapsen ja pyytää Boothin spermaa. Booth harkitsee Brennanin pyyntöä, joka aiheutta hänelle valtavasti stressiä, muttahän kieltää sen Brennanilta ja Sweetsiltä.

Myöhemmin hän alkaa hallusinoida Family Guy sarjan Stewie Griffinistä. Tämä yhdistettynä Brennain pyynnön aiheuttamaan stressiin aiheuttaa Boothin ärsyyntymisen hänen kieltäytyessä paljastamasta tunteitaan kellekkään. Myöhemmin hän ilmeisesti unohtaa hallusinoivansa kun "Stewie" ilmestyy Boothin kuulustellessa todistajaa. Hän keskustelee "Stewien" kanssa toisten katsellessa ja on ilmeisen hämmentynyt Brennanin huolesta. Brennan vie Boothin sairaalaan tämän hallusinaatioiden vuoksi. Sairaalassa Boothilta löydetään aivokasvain joka vaatii välitöntä leikkausta. Vaikka Booth olikin aikaisemmin kieltäytynyyt luovuttamasta Brennanille spermaansa, sillä hän haluaisi olla osa lapsen elämää, Booth sanoo Brennanille ennen leikkaukseen menoa haluavansa Brennanin saavan lapsen hänen spermaallaan jos jotain tapahtuu.

Kauden viimeisessä jaksossa "The End in the Beginning" Boothin aivoleikkaus onnistui. Booth kuitenkin reagoi nukutuslääkkeeseen huonosti, minkä vuoksi hän vajosi neljäksi päiväksi koomaan. Kun hän heräsi hän mumisi siitä kuinka aito uni oli ollut (jakson aihe) Brennan vierellään, muttei muistanut kuka Brennan on. kausi loppuu Boothin muistinmenetykseen ja Brennanin ollessa järkyttynyt ettei hänen neljän vuoden aikainen parinsa ja läheinen ystävänsä muista häntä.

Viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa Booth paljastaa toisen nimensö olevan "Joseph".

Suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Camille Saroyan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boothin ja Tri Camille Saroyanin vanha suhde alkoi uudelleen Camillen liityttyä Jeffersonan tiimiin. Booth kuitenkin lopetti suhteen toistamiseen erään tapauksen maksettua lähes Camillen hengen. Boothin on näytetty tunteneen Tri Saroyanin jo jonkin aikaa (neljännellä kaudella Camille mainitsee tunteneensa Boothin ja tämän veljen viidentoista vuoden ajan) molempien ollessa tuttavallisia toistensa perheiden jäseniä kohtaan. Erosta huolimatta Camille ja Booth pysyivät hyvinä ystävinä, työskennellen yhdessä ja neuvoen toisiaan useissa tilanteissa.

Temperance Brennan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boothin ja Brennanin välillä olevien ammatillisen suhteen ja ystävyyden lisäksi heidän välillään on syvä henkinen yhteys ja pilkahdus romanttista ja seksuaalista jännitettä.[1] Kyseinen jännite on suuri osa sarjan juonta, sarjan pienissä osissa olevien henkilöiden luullen toistuvasti Boothia ja Brennania pariksi, jonka he alituisesti kieltävät.

Vaikka he kieltävätkin romanttisen suhteen, he tapaavat viettämään enemmän ja enemmän aikaa yhdessä töiden ulkopuolella. He "lähes" tapailevat, lounastaen ja illastaen yhdessä, Booth opetti Brennania jopa luistelemaan.

Booth on selvästi mustasukkainen Temperancen romanttisista suhteista jaksoissa "Two Bodies in the Lab", "The Woman in Limbo" ja "The Boneless Bride in the River". Booth on näyttänyt sarjan ajan pyrkimystä kilpailla kaikkien kanssa joilla hän uskoo olevan seksuaalista kiinnostusta Brennania kohtaan, mukaan lukien oman veljensä. Booth on myös erittäin suojeleva Brennania kohtaan ja usein puolustaa häntä ihmisiltä joiden uskoo olevan uhka hänen turvallisuudelleen. Booth on pelastanut Brennanin hengen useissa jaksoissa kaivaen hänet käsin maasta kun hänet haudattiin elävältä, hyppäämällä luodin eteen joka oli tarkoitettu Brennanille, uhkaamalla jengin jäsentä ja ampumalla kieroutunutta FBI agenttia juuri kun tämä oli lyömässä Brennania takaraivoon. Tapauksissa joissa hän uskoo Brennanin hengen olevan vaarassa Booth kieltäytyy lähtemästä tämän viereltä, kerran tarjoutumalla nukkumaan Brennanin asunnon sohvalla ja lentämällä Brennanin luo New Orleansiin tämän herättyä hakattuna hotellihuoneesta.

Jaksossa "The Woman in the Sand" Booth on erittäin vaikuttunut nähdessään Brennanin paljastavassa asussa jonka hän itse valitsi Brennanille, ja läimäyttää häntä myöhemmin takapuolelle vakuuttaakseen muut siitä, että he ovat pari heidän ollessaan peiterooleissa. Monissa muissa jaksoissa Booth näyttää tyrmistyneeltä nähdessään Brennanin paljastavissa asuissa, kuten ihmenaisen Halloween-asussa, mekossa ollessaan lähdössä treffeille toisen miehen kanssa sekä juhlapuvussa Jeffersonianin tapahtumassa. Booth on myöntänyt Brennanille ja tämän isälle pitävänsä Brennania "hyvin muodostuneena" ja "kauniina" ja kerran kuvaillut hänellä olevan "kauniin ulkonäön ja paljon muuta."

Kolmannella kaudella heidän suhdettaan laajennetaan parin joutuessa yhdessä Tri Sweetsin luo terapiaan. Sweets sanoi, että vaikka he ovat erittäin läheisiä toisilleen, hän havaitsee jännitteen parin välillä. Hän sanoi heille, että he välttelevät henkilökohtaisista elämistä puhumista puhumalla työasioista. Booth ja Brennan ovat toisistaan hyvin suojelevaisia ja ovat yhdessä päättäneet pilkata Sweetsia.

Jaksossa "Santa in the Slush" Brennanin isä haluaa viettää joulun perheensä kanssa, joten Brennan pyytää Caroline Juliania "vetämään joistain naruista", vaikka Booth varoittaakin tämän haluavan jotain vastapalvelukseksi. Caroline kiristää vitsillä Brennania: hämmästyneenä Brennanin ja Boothin kielloista etteivät he näe toisiaan seksuaalisessa valossa, hän vaatii Brennania suutelemaan Boothia huulille viiden sekunnin ajan, käyttämällä mistelinoksaa tekosyynä. Boothin saatua tietää asiasta hän kysyy Carolinelta miksi tämä teki niin. Pari suutelee ja Carolinen (sekä parin itsensä) shokiksi suudelma kestää kaksitoista (pidennetyssä DVD-kohtauksessa kuusitoista), eikä viisi sekuntia, jonka aikana Brennanin purukumi päätyy Boothin suuhun humoristisena efektinä.

Kolmannen kauden jaksossa "The Intern in the Incinerator" paljastetaan, että Booth tietää Brennanin lempiasiat erittäin hyvin, nimeten tämän lempikukkasen ja -planeetan sekä arvaamalla tämän valinnat tietokoneen salasanoiksi. Useassa jaksossa Booth antaa Brennanille pieniä, persoonallisia lahjoja ja palveluksia, kuten lelupossun nimeltä Jasper, smurffi action-figuurin ja joulukuusen tämän perheelle. Booth lohduttaa ja halaa Brennania usein laajojen tapausten tai henkilökohtaisten ongelmien vuoksi. Läpi sarjan, kiusoittelusta huolimatta, Booth on tehnyt selväksi Brennanille, että kunnioittaa tätä naisena, ammattilaisena ja ihmisenä.

Kolmannen kauden jaksossa "Wannabe in the Weeds" murhasta epäilty Pam alkaa vainota Boothia. Henkisesti epävakaata naista epäillään murhasta koska hän on aikaisemmin vainonnut uhria. Hän alkaa vainota myös Boothia sanoen tuntevansa erikoislaatuisen yhteyden Boothiin. Jakson lopussa Pam yrittää ampua Brennanin, kateellisena tämän ja Boothin läheisestä suhteesta ja luullen heitä pariksi. Booth kuitenkin astuu Brennanin eteen ja yrittää estää Pamia tämän painaessa liipaisinta. Luoti osuu Boothiin, jonka jälkeen Brennan ottaa Boothin aseen ja ampuu Pamia kurkkuun.

Seuraavassa jaksossa paljastetaan että Booth selviytyi, mutta Brennan ei tiennyt hänen selviytymisestään joten kaksikko riitelee suhteensa luottotekijöistä.

Neljännellä kaudella Booth vierailee Brennanin kanssa sekä Englannissa että Kiinassa.

Neljännen kauden jaksossa "The Critic in the Cabernet" Brennan pyytää Boothia lapsensa isäksi ja Booth alkaa stressata päätöksen teosta. Booth alkaa hallusinoida Stewie Griffinistä kuulustellessaan epäiltyä. Jos Brennan ei olisi ollut huolissaan Boothista ja vienyt häntä sairaalaan, aivokasvain olisi saattanut jäädä huomaamatta tai se olisi löydetty liian myöhään. Ennen leikkaukseen menoa Booth luovuttaa spermaansa Brennanille, jotta tämä saisi lapsen jos jokin leikkauksessa menisi pieleen.

Viidennen kauden jaksossa "Harbingers in a Fountain" Boothilla ja Brennanilla on toistuvasti sanottu olevan syvempiä tunteita kuin mitä he näyttävät; kun Boothin väitetään olevan rakastunut Brennaniin hän ei kiellä sitä vaan vaikuttaa sanattomalta ja hymyilee (toisin kuin ennen koomaa, jolloin hän aina kielsi kaiken). Booth, joka pelkää olevansa eri ihminen kuin ennen koomaa, pyytää Camilta neuvoa; Cam, joka tajuaa Boothin rakastavan Brennania, näyttää kannustavan häntä ja vakuuttaa Boothin olevan sama ihminen, mutta varoittaa tätä muuttamasta mieltään tunnustettuaan Brennanille rakkautensa sillä sen jälkeen Brennan ei luottaisi keneenkään. Myöhemmin Sweets antaa Boothille samankaltaisen varoituksen; nähtyään kuvat Boothin aivoista, jotka todistavat Boothin rakastuneen kooman jälkeen. Sweets uskoo, että tämä tunne, kuten muutkin Boothin kooman jälkeiset oireet haihtuvat ajallaan ja sanoo uskovansa ettei Booth ole oikeasti rakastunut Brennaniin.

Angelan ennustaja, Avalon Harmonia kuitenkin kertoo Boothille, että kuvat saattavat näyttää hänen aivonsa, mutta "he eivät tiedä pätkän vertaa" sydämestäsi. Pian tämän jälkeen Booth pelastaa Brennanin kun sekopäinen lääkäri hyökkää tämä kimppuun; silloin Booth suutelee Brennania otsaan ja kustuu häntä "kullaksi" lohduttaessaan tätä. Myöhemmin Booth kertoo rakastavansa häntä, mutta lisää pian "tiedäthän, ammatillisesti...". Todettuaan ettei pelkää enää klovneja koomansa jälkeen, hän tajuaa että Tri Sweetsin varoitus saattoi olla oikea ja että tämä hänen tuntemansa rakkaus saattaa olla kooman aiheuttama. Brennan näyttää hyväksyvän tämän sanoen "samoin" ja pari nauraa peittäen nolon hetken.

Hahmon luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Both ei näytä sopivan "nörttien" kokoelmaan (joita hän ja muut FBI:n työntekijät kutsuvat "tiiraajiksi") joista Tri Brennanin tiimi koostuu. Booth täyttää paremmin stereotypian "tavallisesta amerikkalaispojasta". Hän on maailmaanähnyt, helposti ihmisten kanssa toimeen tulevan, erittäin atleettinen ja ilmeisesti seksuaalisesti itsevarma. Booth on pelannut high schoolissa ja collegessa koripalloa ja useita muita urheilulajeja.

Booth on klassisen rockin ja arena rockin ystävä.

Jaksossa "Mymmy in the Maze" paljastetaan, että Booth pelkää klovneja.

Booth tulee hyvin toimeen Angela Montenegron ja Jack Hodginsin kanssa, mutta pitää Zackin kylmää naiviutta outona, jonka vuoksi Zack uskoo, ettei Booth huomaa hänen olemassaoloaan.

Booth sanoi jaksossa "The Girl in the Gator", että Howard Epps oli hänen viideskymmenes tappo. Booth ei kuitenkaan ollut teknisesti vastuussa Eppsin kuolemasta, joten jaksoon "The Man in the Cell" mennessä hän oli tappanut 49 ihmistä. Jaksoon "Harbingers in the Fountain" mennessä Booth on kuitenkin tappanut vähintään 52 ihmistä, sillä hän tappoi klovniksi pukeutuneen sarjamurhaajan ja Gormogonin sekä Brennanin kimppuun hyökänneen lääkärin. Hän ampui myös huijarisheriffin, joka ampui Brennania, vaikkei kuolemaa koskaan varmistettukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pastorek, W., "Bones", Entertainment Weekly. August 30, 2006. April 7, 2007.