Tehonsäätölaite

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tehonsäätölaite on höyryvetureissa oleva ruuvi- tai vipuohjauksella toimiva vipulaite, jolla veturin sylinterien täytöstä voidaan säädellä halutulla tavalla eli hienosäätää tehoa. Samalla laitteella valittiin myös kulkusuunta.

Höyryveturin tehonsäätöruuvi (oikealla reunassa)

Ruuvikoneistoa, jolla säätö on hitaampaa, käytetään linjavetureissa ja suurimmissa höyrysäiliövetureissa, mm. Veturimuseon Hanomagissa, joiden luistilaitteisto on liian raskas kankiohjaukselle, nopeammin reagoivaa vipua eli "paakia" käytetään järjestelyvetureissa ja kapearaiteisilla, joissa sellaisesta on enemmän hyötyä. Samoin jotkut veturit, mm. Jokioisten Museorautatien Tubizet, ovat nimenomaan vivulla ohjattavia. Kaikissa muissa säilyneissä höyrysäiliövetureissa on vipuohjaus.

Järjestelyvetureista Vr3 Kukko oli jo tehtaalla varustettu tehonsäätöruuvilla veturin suuren tehon vuoksi. Myös Vr2- ja Vr5-vetureihin vaihdettiin vivun tilalle ruuviohjaus, koska vetureita käytettiin myös linja-ajossa; Vr5-veturi oli alkuperäisessä Vr4-muodossaan vivulla varustettu, mutta nopeasti todettiin että tällä ohjauksella veturi oli varsinainen radanrikkoja, varsinkin kun se oli akselipainoltaan jopa 20-tonninen ja erittäin herkkä suistumaan kiskoilta. [1]

Joissakin suurissa vetureissa, kuten Haapamäen höyryveturipuiston venäläisessä L-veturissa, käytetään koosta huolimatta vipuohjausta; tällaisissa vetureissa ohjausta on yleensä kevennetty erillisellä yleensä paineilmakäyttöisellä koneistolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Resiina 4/1973