Teemasivu:Elokuva/Artikkelipoiminta/2009-02

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Schindlerin lista on vuonna 1993 julkaistu elokuva, joka perustuu Thomas Keneallyn kirjaan Schindler's Ark (suom.Schindlerin arkki, viittaa Nooan arkkiin).

Steven Spielbergin ohjaama elokuva kertoo saksalaisesta yrittäjästä, joka pelasti yli tuhannen puolanjuutalaisen hengen. Pääosaa Oskar Schindleriä esittää Liam Neeson. Muissa tärkeissä rooleissa ovat Ben Kingsley ja Ralph Fiennes. Elokuvan nimi viittaa listaan, jossa oli niiden juutalaisten nimet, jotka Schindler otti töihin tehtaaseensa.

Schindlerin lista on lähes kokonaan mustavalkoinen. Vain esi- ja loppunäytös, pikkutytön punainen takki, Schindlerin kultasormus ja kynttilänliekki ovat väreissä.

Elokuva oli jo julkaistessa kriitikoiden suosiossa ja sitä pidetäänkin nykyään yhtenä 1990-luvun parhaista elokuvista ja Spielbergin parhaana ohjaustyönä. Se oli myös Spielbergin ensimmäinen elokuva josta hän sai ohjauksestaan Oscarin. Schindlerin lista oli ehdolla 12 Oscar-palkintoon, joista se voitti seitsemän: muun muassa paras elokuva, paras ohjaus ja paras sovitettu käsikirjoitus.