Tedi Papavrami

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tedi Papavrami (s. 13. toukokuuta 1971 Tirana, Albania), on albanialainen viulisti, nykyisin Ranskan kansalainen. Hän aloitti viulunsoiton nelivuotiaana ensin isänsä Robert Papavramin johdolla. Jo 8-vuotiaana hän esiintyi Tiranan sinfoniaorkesterin kanssa.

1982 hän sai Ranskan valtion stipendin. Silloin vielä hyvin eristyneestä, kommunistisesta Albaniasta hän pääsi opiskelemaan maan johtajan Enver Hoxhan luvalla. Näin hänelle avautui mahdollisuus opiskella Pierre Amoyalin johdolla Pariisin Pariisin konservatoriossa (CNSMP). Myöhemmin hän jatkoi opintojaan Lausannessa ja Lontoossa. Hänen opettajinaan ovat olleet Zino Francescatti ja Viktoria Mullova. Hän on voittanut useita viulukilpailujA: 1985 Papavrami voitti Rodolfo Lipitzer -kilpailun, 1986 hän sai Pariisin konservatorion palkinnon, 1992 George Enescu-palkinnon ja 1993 ensimmäisen palkinnon sekä yleisön erikoispalkinnon Sarasate-kilpailussa.

Papavrami on konsertoinut useimmissa Euroopan maissa ja myös Aasiassa. Suomen ensivierailu tapahtui Iitin musiikkijuhlilla 2004. Hänen keskeistä ohjelmistoaan ovat sekä uusi että vanha kamarimusiikki ja viulusoolot. Papavrami on levyttänyt muun muassa Brahmsin viulusonaatteja, Paganinin kapriisit, Prokofjevin viulukonserttoja ja Bachin kuusi sooloviulusonaattia ja partiittaa (AEON, 2005).

Papavrami näytteli ranskalaisessa tv-elokuvassa Vaarallisia suhteita (Les liaisons dangereuses, 2003) kuvitteellisen viulisti Raphael Dancenyn roolissa.

Vuodesta 2000 lähtien Papavrami on kääntänyt kuuluisan albanialaisen kirjailijan Ismail Kadaren teoksia ranskaksi.