Tedi Papavrami

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tedi Papavrami (s. 13. toukokuuta 1971 Tirana, Albania), on albanialainen viulisti, nykyisin Ranskan kansalainen. Hän aloitti viulunsoiton nelivuotiaana ensin isänsä Robert Papavramin johdolla. Jo 8-vuotiaana hän esiintyi Tiranan sinfoniaorkesterin kanssa.

1982 hän sai Ranskan valtion stipendin. Silloin vielä hyvin eristyneestä, kommunistisesta Albaniasta hän pääsi opiskelemaan maan johtajan Enver Hoxhan luvalla. Näin hänelle avautui mahdollisuus opiskella Pierre Amoyalin johdolla Pariisin CNSMP-Konservatoriossa. Myöhemmin hän jatkoi opintojaan Lausannessa ja Lontoossa. Zino Francescatti sekä Viktoria Mullova ovat olleet hänen opettajinaan. Viulukilpailujen voitot seurasivat toisiaan: 1985 Papavrami voitti Rodolfo Lipitzer-kilpailun, 1986 hän sai Pariisin konservatorion palkinnon, 1992 George Enescu-palkinnon ja 1993 ensimmäisen palkinnon sekä yleisön erikoispalkinnon Sarasate-kilpailussa.

Konserttiurallaan Tedi Papavrami on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa. Myös Aasian konserttilavat ovat tulleet tutuiksi. Suomen ensivierailu tapahtui Iitin musiikkijuhlille Iitin musiikkijuhlat 2004. Sekä uusi että vanha kamarimusiikki ja viulusoolot ovat hänen keskeisintä ohjelmistoaan. Tedi Papavrami on levyttänyt mm. Brahmsin viulusonaatteja, Paganinin kapriisit, Prokofjevin viulukonserttoja sekä Bachin kuusi sooloviulusonaattia ja partiittaa (AEON, 2005).

Tedi Papavrami näytteli ranskalaisessa tv-elokuvassa Vaarallisia suhteita (Les liaisons dangereuses, 2003) viulisti Raphael Dancenyn roolissa.

Vuodesta 2000 lähtien Papavrami on kääntänyt kuuluisan albanialaisen kirjailijan Ismail Kadaren teoksia ranskaksi.