Tears of the Sun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tears of the Sun
Ohjaaja Antoine Fuqua
Käsikirjoittaja Alex Lasker
Patrick Cirillo
Tuottaja Ian Bryce
Mike Lobell
Arnold Rifkin
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja Mauro Fiore
Leikkaaja Conrad Buff
Pääosat Bruce Willis
Monica Bellucci
Cole Hauser
Tom Skerritt
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Revolution Studios
Cheyenne Enterprises
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 7. maaliskuuta 2003
Kesto 121 minuuttia
142 minuuttia (ohjaajan versio)
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 75 000 000 USD[1]
Tuotto 86 468 162 USD[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tears of the Sun (televisioesityksessä Suomessa myös nimellä Tears of the Sun – auringon kyyneleet) on Antoine Fuquan ohjaama sotaelokuva, jonka pääosaa, luutnantti Watersia, esittää Bruce Willis. Elokuva sijoittuu Nigeriaan ja Nigerian ja Kamerunin rajalle.

Elokuva käsittelee keskikokoista erikoisjoukkoryhmää, jonka riveihin kuuluvat luutnantti Waters, lääkintämies Doc, Red, Zee, Flea, Lake, Silk ja Slo.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa Nigerian tilannetta käsittelevästä uutispätkästä, jossa aluksi kerrotaan, että fulani-muslimit ovat voitolla ja että etelän kristityt ovat häviämässä, etnisiä puhdistuksia suoritetaan ja lopuksi USS Harry S. Trumanin kannelta ilmoitetaan, että Nigerian presidentti perheineen on murhattu. Ryhmä lähetetään hakemaan Lena Kendricks, pappi ja kaksi nunnaa. Kendricks on amerikkalainen lääkäri, joka on muuttanut Nigeriaan, papin ja nunnien on itse valittava, haluavatko he lähteä, mutta tohtori Kendricks on ykköskohde.

Ryhmä lähtee matkaan, hyppää joen yllä pois koneesta ja ottaa yhden työskentelijän hellävaraiseen kuulusteluun, ja kysyy, tunteeko tämä tohtoria. Työntekijä nyökkää ja vie ryhmän, tarkemmin sanottuna Docin ja Watersin, tohtorin luo. Tohtori Kendricks ei suostu lähtemään ilman potilaitaan. Hetkellisen kiistelyn jälkeen Waters suostuu ottamaan kävelemään pystyvät. Kun he lähtevät matkaan, nunnat ja pappi sanovat, etteivät halua lähteä, joukko lähtee. Levähdystauolla he kohtaavat vihollisryhmän, joka menee heidän ohitseen, mutta peränpitäjä huomaa tohtorin ja on ampumassa hänet, mutta Waters tappaa hänet viiltämällä kaulavaltimon.

Seuraavana aamuna he pääsevät laskeutumispaikalle. Ryhmä heittää keltasavukranaatit koptereita varten. Samaan aikaan kylässä papin pää leikataan irti.

Kaksi kopteria saapuu, ja Kendricks ihmettelee ääneen, miksei toinen kopteri laskeudu, johon Waters vastaa: "Sen tehtävä on suojella meitä". Tohtorille selviää, että Waters oli noudattanut käskyään tuoda Kendricks ja että tämä oli pettänyt häntä. Kopterit lähtevät, pian Waters kuitenkin päättää palata, ja laittaa kopteriin ne, jotka ovat hitaimpia kävelemään, kuten lapset. Kopterit lähtevät uudestaan, ja pian he saavat viestin USS Harry S. Trumanilta, jossa johto tiedustelee, miksi kopteri on täynnä pakolaisia, Waters vastaa: "Sitä on vaikea selittää".

Ryhmä löytää pian kylän, jossa suoritetaan etnistä puhdistusta. Ryhmä valtaa kylän, ja he joutuvat tappamaan yhden AK-47-rynnäkkökiväärillä varustetun lapsisotilaan.

Kylän valtauksen jälkeen yksi kristityistä paljastuu petturiksi, kun tämä yrittää paeta, ryhmä ampuu tämän ja asettaa ruumiiseen boobey-ansan. Hetken kuluttua kaksi kristittyä osoittautuvat presidentin pojaksi ja tämän henkivartijaksi, Kendricks kertoo, että oli tiennyt koko jutun alusta asti. Nyt ryhmä saa tietää, miksi fulanit haluavat ryhmän, koska se kuljettaa presidentin poikaa.

Yöllä Waters kertoo muulle tiimille, että hän ei ole pehmo, kun hän käski koptereita palaamaan, hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa. Muutaman tunnin kuluttua fulanit löytävät jäljittimen, ja sitä kantavan ruumiin, he laukaisevat vahingossa ansan, joka räjäyttää muutaman muslimin ilmaan. Tiimi lähtee juoksemaan, hetken kuluttua he saapuvat heinäiselle aukiolle, jossa Lake kuulee ääniä heinien seasta, se osoittautuu vain piikkisiaksi, mutta pian Lakea ammutaan käteen, mutta Doc toteaa sen vain siistiksi osumaksi olkapäähän, ja että Lake selviää, tämän jälkeen Doc hoitaa haavan.

Pian alkaa taistelu, jossa ei oikeastaan kuin huudeta käskyjä ja ammutaan. Taistelun alku päättyy, mutta Slo todetaan kuolettavasti haavoittuneeksi ja Kendricks tajuttomaksi; myös presidentin pojan henkivartija Okeze todetaan kuolleeksi. Pian alkaa todellinen taistelu, jossa Red asettaa Claymore-miinan ansaksi, ja miina vie mukanaan kolme vihollista. Waters pyytää ilmatukea, ja he saavat sitä, mutta lentokoneilla kestää hetki tulla paikalle.

Watersin täytyy rauhoitella Arthuria, presidentin poikaa, jotta he saisivat tohtorin, jota luutnantti on alkanut kutsua jo Lenaksi, kannettua pois. Tämän jälkeen ryhmä vetäytyy. Pian Watersia osuu käteen, mutta hän jatkaa kantamista, mutta Lena pystyy jo kävelemään. Luutnantti käskee Arthuria ja Lenaa menemään Kamerunin rajalle loppujen kristittyjen kanssa. Tämän jälkeen useat ryhmän sotilaat kuolevat, ilmatukihävittäjät lähestyvät kilometri kilometriltä, ja sotilaita, niin ryhmän kuin muslimienkin, kuolee minuutti minuutilta. Pian kristityt ovat rajalla, mutta heitä ei päästetä yli. Waters on Lenan ja Arthurin kanssa jo melkein portilla, kun hän näkee Zeen haavoittuvan, hän palaa Zeen luo, ja kutsuu Docin.

Doc epäilee Redin kuolleen, mutta hän on kunnossa. Pian Rediä kuitenkin ammutaan käteen, ja hän lähtee Docin, Zeen ja Watersin luokse, Doc on ainoa, joka ei ole haavoittunut.

Hävittäjien avulla amerikkalaissotilaat torjuvat hyökkäyksen. Lena pelkää, että koko loppuryhmäkin on kuollut. Pian kuitenkin Doc, Red, Waters ja pahoin haavoittunut Zee kävelevät ulos savusta, Zee muiden auttamina.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  1. a b Tears of the Sun boxofficemojo.com. Viitattu 14.8.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]