Tatlinin torni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tornin pienoismalli, 1919
Lontoon Royal Academy of Artsin edustalle rakennettiin Kolmannen internationaalin muistomerkin pienoismalli kokoon 1:42 vuonna 2011.

Tatlinin torni tai Kolmannen internationaalin muistomerkki oli venäläisen taiteilija ja arkkitehti Vladimir Tatlinin visioima suuri monumentaalinen rakennus, jota ei kuitenkaan koskaan rakennettu. Rakennus suunniteltiin pystytettäväksi Petrogradiin (nykyinen Pietari) vuoden 1917 lokakuun vallankumouksen jälkeen Kominternin päämajaksi ja muistomerkiksi.

Suunnitelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatlinin konstruktivistinen torni suunniteltiin rakennettavaksi teollisista materiaaleista, kuten raudasta, lasista ja teräksestä. Materiaaleissa, rakennuksen muodoissa ja käyttötarkoituksissa rakennus kuviteltiin moderniuden kasvavaksi symboliksi. Se olisi ollut korkeampi kuin Pariisin Eiffel-torni. Rakennuksen perusmuodoksi Tatlin ideoi kaksoisspiraalin, joka olisi kiertynyt 400 metrin korkeuteen, ja jonka ympäri vierailijoita olisi kierrätetty erilaisten mekaanisten laitteiden avulla. Päärakenteessa olisi neljä suurta riippuvaa geometrista konstruktiota. Nämä olisivat pyörineet eri nopeuksilla. Rakennuksen pohjaosassa olisi ollut kuutio, joka suunniteltiin luentojen, konferenssien ja lakiasäätävien kokousten näyttämöksi. Kuutio olisi kiertänyt ympäri kerran vuoden aikana. Kuution yläpuolella olisi ollut kerran kuukaudessa ympäri kiertyvä pyramidi, jossa olisi ollut tilat toimeenpanevia toimintoja varten. Tämän yläpuolella olisi ollut lieriö, joka kiertyisi ympäri kerran päivässä ja siinä olisi ollut toimitilat tiedotustoiminnalle: uutistiedotteiden ja manifestien julkaiseminen lennätinteitse, radion kautta ja kovaäänisistä. Ylimpänä olisi ollut pallonpuolisko radiolaitteille. Lieriöön suunniteltiin asenettavaksi myös valtava ulkoilmavalkokangas.

Arvio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monumentin on usein ajateltu olevan konstruktivistisen arkkitehtuurin merkittävin ilmiö, mutta ei toteuttamiskelpoinen rakennuksena. Vaikka vallankumouksen pyörteissä olevalla Venäjällä olisi saatu kokoon rakentamiseen tarvittava määrä terästä, asuntopulan ja poliittisen kuohunnan vallitessa, rakennuksen rakenteellisesta käytännöllisyydestä ei ollut takeita.

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatlinin tornista on pienoismallit Moskovan Tretjakovin galleriassa ja Tukholman Moderna museetissa. Vuonna 2011 rakennuksen suurikokoinen pienoismalli pystytettiin Lontoon Royal Academy of Artsin etupihalle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tatlin's Tower