Tatlinin torni

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tornin pienoismalli, 1919
Venäläinen postimerkki vuodelta 2000, aiheena Tatlinin torni ja Vera Muhinan Työläinen ja kolhoosinainen

Tatlinin torni tai Kolmannen Internationaalin muistomerkki oli venäläisen taiteilija ja arkkitehti Vladimir Tatlinin visioima suuri monumentaalinen rakennus, jota ei kuitenkaan koskaan rakennettu. Rakennus suunniteltiin pystytettäväksi Petrogradiin (nykyinen Pietari) vuoden 1917 lokakuun vallankumouksen jälkeen Kominternin päämajaksi ja muistomerkiksi.

Suunnitelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatlinin konstruktivinen torni oli tarkoitys rakentaa teollisista materiaaleista raudasta, lasista ja teräksestä. Materiaaleissa, rakennuksen muodossa ja käyttötarkoituksessa rakennuksen kuviteltiin moderniuden kohoavaksi symboliksi. Koollaan se olisi jättänyt Pariisin Eiffel-tornin toiseksi. Rakennuksen päämuodoksi ajateltiin kaksoiskierrettä, joka olisi kiertynyt 400 metrin korkeuteen ja jonka ympäri vierailijat olisi kierrätetty erilaisten mekaanisten laitteiden avulla. Päärakenne olisi sisältänyt neljä suurta riippuvaa geometristä rakennelmaa. Nämä rakennelmat olisivat pyörineet eri nopeuksilla. Rakennuksen pohjaosissa olisi ollut kuutio, joka suunniteltiin näyttämöksi luennoille, konferensseille ja lakiasäätäville kokouksille; ja tämä olisi kiertynyt ympäri vuoden aikana. Kuution yläpuolella olisi ollut kerran kuukaudessa ympäri kiertyvä pyramidi sisältäen tilat toimeenpanevia toimintoja varten. Tästä edelleen ylöspäin olisi ollut lieriö kiertyen kerran päivässä ympäri sisältäen toimitilat tiedotustoiminnalle: uutistiedotteiden ja manifestien julkaiseminen lennätinteitse, radion kautta ja kovaäänisistä. Ylimpänä olisi ollut pallonpuolisko radiolaitteille. Suunnitelmissa oli myös valtavan ulkoilmavalkokangaan asentaminen lieriöön.

Arvio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monumentin on yleisesti ajateltu olevan konstruktivistisen arkkitehtuurin merkittävin ilmiö, mutta ei toteuttamiskelpoisena rakennuksena. Vaikka vallankumouksen pyörteissä olevalla Venäjällä olisi saatu asuntopulan ja poliittisen kuohunnan vallitessa rakentamiseen tarvittu valtava määrä terästä, rakennuksen rakenteellisesta käytännöllisyydestä ei ole takeita.

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatlinin tornista on olemassa mallit Moskovan Tretjakovin galleriassa ja Tukholman Moderna museetissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tatlin's Tower