Tanskansalmen taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanskansalmen taistelu
Osa toista maailmansotaa
Bismarck tulittaa HMS Prince of Walesia 24. toukokuuta 1941
Bismarck tulittaa HMS Prince of Walesia 24. toukokuuta 1941
Päivämäärä:

24. toukokuuta 1941

Paikka:

Tanskansalmi

Lopputulos:

Saksan voitto

Vaikutukset:

Bismarck keskeytti tehtävänsä

Osapuolet

 Yhdistynyt kuningaskunta

Natsi-Saksan vuosina 1935–1945 käytössä ollut lippu. Saksa

Komentajat

Lancelot Holland (kaatui)
John Leach
Ralph Kerr (kaatui)
Frederic Wake-Walker

Günther Lütjens
Ernst Lindemann
Helmuth Brinkmann

Vahvuudet

1 taisteluristeilijä
1 taistelulaiva
2 raskasta risteilijää

1 taistelulaiva
1 raskas risteilijä

Tappiot

1 taisteluristeilijä uponnut
1 taistelulaiva vaurioitunut
1 428 kaatunutta
9 haavoittunutta

1 taistelulaiva vaurioitui

Tanskansalmen taistelu oli toisessa maailmansodassa Saksan ja Yhdistyneen kuningaskunnan Tanskansalmessa käymä meritaistelu, jossa kohtasivat Saksan taistelulaiva Bismarck ja Prinz Eugen sekä Britannian HMS Hood ja HMS Prince of Wales. Taistelussa Bismarck upotti HMS Hoodin ja vaurioitti Prince of Walesia. HMS Hoodin miehistöstä selvisi taistelussa vain kolme ja 1 428 muu miehistön jäsentä menehtyi. Prinz Eugen selvisi taistelusta vaurioitta. Bismarck joutui taistelun seurauksena keskeyttämään alkuperäisen tehtävänsä, kun sen polttoainetankit olivat vaurioituneet, ja lopulta se upposi kolme päivää myöhemmin, kun brittilaivasto oli saanut sen kiinni.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

County-luokan raskas risteilijä HMS Suffolkin (komentaja Robert Ellis) tutka sai havainnon Bismarckista 23. toukokuuta. Sen jälkeen risteilijät Suffolk ja Norfolk seurasivat Bismarckia tutkan avulla.

Britit lähettivät laivastonsa ylpeyden, taisteluristeilijä HMS Hoodin (vara-amiraali Lance Holland/kommodori Ralph Kerr) ja keskeneräisen taistelulaivan HMS Prince of Wales (kommodori John C Leach) pysäyttämään Bismarckin etenemisen. Alukset kohtasivat toisensa 24. toukokuuta Tanskansalmessa Grönlannin ja Islannin välisellä merialueella.

HMS Hood aloitti taistelun ampumalla kohti Prinz Eugenia, jota mahdollisesti erehtyi luulemaan Bismarckiksi, ja Bismarck vastasi tuleen. Alusten välillä käytiin vain kolmen minuutin mittainen taistelu, jonka voittajaksi Bismarck selvisi. Sen ampuma kranaatti osui suoraan läpi Hoodin ohuen kannen ajopanosvarastoon ja räjähdyksen voimasta katkennut laiva upposi parissa minuutissa.[1]

Hoodin 1 418 hengen miehistöstä vain kolme jäi henkiin[2] ja pelastettiin myöhemmin vedestä. Upotettuaan Hoodin molemmat saksalaisalukset suuntasivat tulen kohti Prince of Walesia, joka onnistui pahoin vaurioituneena irtautumaan taistelusta ja liittymään Suffolkin ja Norfolkin seuraan. Tappion jälkeen Bismarckin tuhoamisesta tuli briteille pakkomielle.[3]

Bismarckiin osui muutama tykin ammus, joista yksi muodostui tärkeäksi. Se osui keulan öljytankkeihin, päästi merivettä öljyn sekaan ja öljyä mereen sekä tuhosi venttiilit, joiden kautta öljyä olisi voitu käyttää.[4] Bismarck alkoi jättää öljyvanaa ja ennen kaikkea öljy oli nyt niin vähissä, että laivan oli pakko suunnata Ranskaan korjattavaksi[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kennedy, Ludovic: Pursuit: The sinking of the Bismarck. Lontoo: Cassell, 2004. ISBN 0-304-35526-7. (englanniksi)
  • Tamelander, Michael & Zetterling, Niklas: Bismarck: taistelu Atlantin herruudesta. Helsinki: WSOY, 2005. ISBN 951-0-30305-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tamelander & Zetterling 2005, s. 201–203
  2. Kennedy s.93
  3. Tamelander & Zetterling 2005, s. 215–216
  4. Tamelander & Zetterling 2005, 219
  5. Kennedy s. 98