Tampereen teknillinen lukio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tampereen teknillisen lukion uudet tilat valmistuivat vuonna 2014.

Tampereen teknillinen lukio on matematiikan ja tekniikan opetusta painottava lukio Tampereella Hervannan kaupunginosassa. Lukiossa opiskelee noin 500 opiskelijaa. Lukion läheisyyden Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen ja Tredun vuoksi lukiolla on useita yhteistöitä näiden opintolaitoksien kanssa.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukiossa on yli 20 matematiikkakurssia pakollisista aineista logiikkaan ja lineaarialgebraan. Tieto- ja viestintätekniikan osalta kurssitarjottimesta löytyy muun muassa CAD-piirtäminen, 3D-mallintaminen ja koodaaminen, joka järjestetään yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. On siis mahdollista saada joitain yliopistokursseja tehtyä jo lukiossa.

Myös fysiikasta on paljon koulukohtaisia lisäkursseja kuten robotiikkaa. Monet lisäkurssit tehdään yhteistyössä Ammattiopisto Tredun kanssa.[1]

Kampuksen kirjastossa on 3D-tulostin, jolla opiskelija voi tulostaa ilmaiseksi omia 3D-tulostuksiaan.[2]

Tampereen teknillisen lukion opiskelijat ovat vastuussa Hep!-kampuslehden sisällön tuotannosta. Opiskelijat saavat toimittajakurssilla suunnitella omia sivuja yhteistyössä Tredun kanssa.[3] Lukion rakennus on yhteydessä tredun A rakennukseen ruokalan kautta ja opiskelijat voivat käyttää ruokalan molempia puolia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukajärven yhteiskoulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukajärven yhteiskoulun kannatusyhdistys perustetaan vuonna 1969. Kaukajärven yhteiskoulu aloittaa toiminnan Vehmaisten vanhan kansakoulun tiloissa syksyllä 1969 rehtorina filosofian maisteri Reijo Peltola.

Hervannan lukio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1973 Kaukajärvi-Hervanta-lukiolle myönnettiin perustamislupa, jonka jälkeen opetusta tarjottiin myös Ahvenisjärven koulussa. Koulu tuli Tampereen kaupungin omistukseen 1. heinäkuuta 1975 ja Hervannan lukio aloitti toimintansa 1. elokuuta 1976. Lukio sijaitsi Opiskelijankadun varrella.

Tampereen teknillinen lukio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hervannan lukion nimi muutettiin kesällä 2012 Tampereen teknilliseksi lukioksi. Uusiin tiloihinsa Hepolamminkadulle lukio muutti vuonna 2014. Tilat sijaitsevat Tredun Hervannan-kampuksen yhteydessä osoitteessa Hepolamminkatu 10.

MATEK-linja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matematiikka- ja tekniikkalinja (MATEK) on Teknillisen lukion erityinen painotusalue. MATEK-linjalle valitaan vuosittain 54 opiskelijaa erillisellä haulla, jossa painotetaan peruskoulun päättötodistuksen matematiikan ja äidinkielen arvosanoja.[4] MATEK-linjalaiset pääsevät ilmaiseen MATEK-retkeen joka syksy, jossa opiskelijat vierailevat muun muassa Heurekassa ja Olkiluodon ydinvoimalassa. Linja ei käytännössä eroa yleisestä linjasta, sillä myös yleisellä linjalla voi suorittaa MATEK-linjalle tarkoitettuja kursseja. Vastaavasti MATEK-linjalla ei ole pakko suorittaa linjalle suunnattuja erityiskursseja ollenkaan.[5]

Hervannan lukiossa opiskelleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fysiikka www.tampere.fi. 2.1.2021. Viitattu 1.4.2022.
  2. Etusivu - TOKI toki.verkkokirjasto.fi. Viitattu 24.10.2019.
  3. Matematiikka- ja tekniikkalinja MATEK www.tampere.fi. 4.9.2019. Viitattu 24.10.2019.
  4. Matematiikan ja teknologian linja MATEK 30.9.2022. Tampereen kaupunki. Viitattu 8.9.2023.
  5. Matematiikka- ja tekniikkalinja MATEK www.tampere.fi. 4.9.2019. Viitattu 1.4.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]