Talousjohtajabarometri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Talousjohtajabarometri on reaalitalouden tilaa ja näkymiä kuvaava tutkimus. Talousjohtajabarometrissa haastatellaan puolivuosittain Suomen 500 suurimman yrityksen talousjohtajia. Barometri toteutetaan kaksi kertaa vuodessa. Talousjohtajabarometri on toteutettu ensimmäisen kerran keväällä 2008.

Talousjohtajabarometri on hyvä tuki kansantalouden tilaa ja lähitulevaisuuden kehitystä arvioitaessa. Tutkimuksen arvo on laajan toimialaotannan lisäksi näkökulmavalinnassa: yrityspäättäjät tuovat äänensä kuuluville.

Tutkimushorisonttina on tutkimushetkeä seuraavat 6-12 kk. Tutkimus selvittää reaalitalouden tilaa kolmesta näkökulmasta:

  1. kansantalouden näkymät
  2. yrityksen talousnäkymät
  3. ajankohtaisteema, joka kevään 2015 talousjohtajabarometrissa oli kevään eduskuntavaalit.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talousjohtajabarometrin ovat synnyttäneet KTM Jari Kolehmainen s. 1972 ja DI Jari Vesanen s. 1972[1]. He huomasivat, että perinteiset talouden indikaattorit eivät kykene ennustamaan taloudessa tapahtuvia epäjatkuvuuskohtia - lamaa tai noususuhdannetta. Tyypillisesti monet indikaattorit johdetaan historiatiedosta/tilastoista, jolloin talouden kriisit tai noususuhdanteet eivät tule näkyviin perinteisissä indikaattoreissa. He päätyivät siihen, että suuryhtiöiden talousjohtajilla on paras näkemys talouden tilasta. He päättivät aloittaa kaksi kertaa vuodessa toteutettavan Talousjohtajabarometrin, jossa talousjohtajia haastatellaan tulevasta kehityksestä.

Ensimmäinen Talousjohtajabarometri toteutettiin vuonna 2008, jolloin elettiin finanssikriisin syvintä vaihetta. Talousjohtajabarometri on osoittautunut varsin tarkaksi tulevaa talouskehitystä kuvaavaksi malliksi[2]. Barometrin avulla seurataan myös työllisyyskehitystä. Vaalien alla 2015 Suomen silloinen Kokoomuksen puheenjohtaja ja pääministeri Alexander Stubb pääsi vastaamaan barometriin pohjautuviin kysymyksiin Ylen vaalitentissä[3].

Talousjohtajabarometrin tuloksista kirjoitetaan laajasti suomalaisissa talousmedioissa ja se on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten talousbarometrien joukossa. Muun muassa seuraavat valtalehdet ovat käsitelleet barometriä: Kauppalehti[4], Talouselämä[5], Taloussanomat[6].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hallituksen jäsenet: Gutta Oy, Patentti- ja rekisterihallitus
  2. Barometrin tarkkuus ja talousjohtajat Huomenta Suomessa gutta.fi. Arkistoitu 13.4.2015.
  3. Vaalitentti 2015, Pääministeri Stubb areena.yle.fi. Arkistoitu 12.4.2015.
  4. Kauppalehti:Luottamus Kokoomukseen kauppalehti.fi.
  5. Talouselämä:Synkät näkymät talouselama.fi. Arkistoitu 9.7.2015.
  6. Taloussanomat:käänne parempaan taloussanomat.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]