Talos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pronssista jättiläistä. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Kiveä aseenaan pitävä Talos kuvattuna kreetalaisessa hopearahassa, 300/280-270

Talos oli kreikkalaisessa mytologiassa Hefaistoksen luoma pronssinen jättiläinen, joka vartioi Europeta ja suojeli Kreetan rannikkoa. Hän heitteli rantaan yrittäviä suurilla kivillä tai poltti heitä kuumassa sylissään. Hänen ainoa haavoittuva kohtansa oli jalassa oleva suoni.[1]

Taloksen ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taloksen kypärä muistutti Kreikan raskaasti suojattujen jalkaväen sotilaiden hopliittien kypärää. Taloksen metallikuori oli niin paksu, ettei se tarvinnut tavallista haarniskaa. Pitkät ja lihaksikkaat kokopanssariset käsivarret pystyivät tarttumaan kokonaisiin joukkueisiin ja murskaamaan ne kuoliaiksi. Taloksen nivelet kitisivät ja natisivat sen liikkuessa. Monille onnettomille uhreille sen natinat jäivätkin viimeiseksi kuulohavainnoiksi. Taloksen ainoa haavoittuvainen kohta oli niskasta nilkkaan asti ulottuva suoni, jota (useiden versioiden mukaan) pronssinen naula piti kiinni. Taloksen pronssinen rintapanssari oli kätevä vihollisia murskatessa tai polttaessa.

Taloksen tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taloksen asema Kreetan vartijana ei ollut uhattuna moneen vuoteen. Vain harvat miehet uskaltautuivat lähelle saarta kuultuaan tarinoita laivoista, jotka tämä armoton metallijättiläinen murskasi kivittämällä. Epäonnekseen Talos ei osannut varoa Argo-laivan tuomia uljaita argonautteja, joita johti Iason. Seikkailijoiden mukana oli noita Medeia, joka oli jo auttanut Iasonia varastamaan kultaisen taljan. Argonauttien saapuessa saarelle Talos luonnollisesti hyökkäsi heidän kimppuunsa. Tämän kuolemasta on useita versioita. Ainakin kahdessa hänet tappaa Medeia, joka toisen version mukaan ensin hypnotisoi Taloksen ja sitten huijaa tätä vetämään naulan pois. Toisessa Medeia leikkaa suonen poikki ensin nukutettuaan Taloksen. Eräässä versiossa Herakleen ystävä Poias surmaa Taloksen nuolellaan.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talos saatiin elämään Ray Harryhausenin erikoisefekteillä vuoden 1963 elokuvassa Taistelu kultaisesta taljasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: Antiikin käsikirja. Helsingissä: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Castren & Pietilä-Castren 2000, s. 556
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.