Tallipiha

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tallipiha

Tallipiha on entinen ratsuhevosten ja vaunujen toimipaikaksi rakennettu puutalomiljöö, joka sijaitsee entisellä Finlaysonin tehdasalueella Tampereella. Nykyisin se toimii ympärivuotisena retki- ostos- ja tapahtumapaikkana.

Tallipiha rakennettiin 1800-luvulla. Sen rakennukset ovat runsaasti koristeltuja edustaen 1800-luvun loppuvaiheen kansallisromantiikkaa sekä venäläis-karjalaista arkkitehtuuria. Tallipihalla sijaitsivat Nottbeckin suvun hevostallit, talousrakennuksia ja palvelusväen kuten hevosten hoitajien ja kuskien asuntoja. Korttelista tuli tehtaan kuorma-ajureiden tukikohta 1900-luvun alkuvuosina, kun Nottbeckit eivät enää asuneet viereisessä Finlaysonin palatsissa. Tällöin tallipihaa alettiin kutsua Ajurikortteliksi. Tallipihan rakennuksissa asuttiin 1960-luvulle saakka. Alue pääsi pahasti rappeutumaan ennen kuin kaupunki lunasti sen vuonna 1995.

Tallipiha kunnostettiin 1990-luvun lopussa matkailukohteeksi. Nykyisin Tallipiha on ympäri vuoden avoinna oleva retkikohde putiikkeineen, kahviloineen ja tapahtumineen. Alue löytyy Tampereen keskustasta Finlaysonin alueelta. Tallipihalla järjestetään tapahtumia koko perheelle. Vossikka toimii kesäsesonkina ja tapahtumien yhteydessä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.