Keskustelu:Nukkuminen
Ajankohta | Tapahtuma | Tulos | (artikkelin versio) | |
30.12.2016–7.2.2017 | Vertaisarviointi | Arvioitu | (ikilinkki) | |
Yhdistämisehdotus
[muokkaa wikitekstiä]Tähän voisi yhdistää osia artikkelista "Uni", joka puolestaan voisi käsitellä pelkästään unta merkityksessä "unen näkeminen" / "uneksiminen".--LemonKing 1. huhtikuuta 2008 kello 08.42 (UTC)
Unen tarve
[muokkaa wikitekstiä]Korjasin osuuden unen tarve lähdeviitteen mukaiseksi. Jos käyttää ja antaa viitteeksi lähteen silloin pitäisi kai käyttää sitä. Murrosikäisten, Aikuisten ja vanhusten unentarpeen korjasin Ylen prisman unisarjassa esitettyjen suositusten mukaiseksi, liitän viitteen kun löydän sen tutkimuksen sähköisessä muodossa –Kommentin jätti 79.134.118.31 (keskustelu) 15. elokuuta 2011 kello 20.27 (UTC)
Arkistoitu vertaisarviointi
[muokkaa wikitekstiä]Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota. |
Olen viime viikkoina laajentanut tätä artikkelia. Mitä sellaista tästä vielä puuttuisi, jotta artikkeli vastaisi tästä aiheesta tietoa hakevien tarpeisiin nykyistä paremmin? Jääkö joitain asioita epäselviksi, ja onko painotuksissa korjaamista? --Savir (keskustelu) 27. joulukuuta 2016 kello 12.34 (EET)
- "Unta arvellaan tarvittavan muun muassa kehon palautumiseen ja aivojen puhdistumiseen kuona-aineista." - aiheesta olisi mukava lukea enemmänkin, oma kappalehan siitä on, mutta se keskittyy vain siihen, mitä unen aikana tapahtuu. Kauanko ihminen esim. pystyy elämään nukkumatta? —kallerna (keskustelu) 30. joulukuuta 2016 kello 17.14 (EET)
- Mun käsityksen mukaan nukkumisesssa on kyse regressiosta siinä kuin talviunesta tai jostain.. horroksesta.. ajankohta ja sen pituus ja syvyys on vain evolutiivista sopeutumista. Se ehkä tulee selväksi. Sanooko joku pyhä kirja asiasta jotain? Sen voisi lisätä kulttuuripuolelle. Mielestäni esimerkiksi kasvien nukkumisesta ei äkkiä näy mitään, puhumattakaan sienistä. En tiedä onko niistä aineistoakaan. Mutta aika hyvältä näyttää. --Höyhens (keskustelu) 30. joulukuuta 2016 kello 20.05 (EET)
- Kasvien ja sienten kohdalla ei kai voi puhua nukkumisesta. --Savir (keskustelu) 9. tammikuuta 2017 kello 15.57 (EET)
- Mainitsin nyt artikkelissa lepotilan unta muistuttavana tilana, kun kirjasta se löytyi. --Savir (keskustelu) 12. tammikuuta 2017 kello 21.32 (EET)
- Kasvien ja sienten kohdalla ei kai voi puhua nukkumisesta. --Savir (keskustelu) 9. tammikuuta 2017 kello 15.57 (EET)
- Lisäsin artikkeliin osion "Nukkumattomuuden vaikutus", jossa kerrotaan kuinka pitkään voi valvoa kuolematta. Se on nyt hiukan päällekkäinen osion "Unihäiriöt: Seuraukset" kanssa. Vapaaehtoinen tai pakotettu valvominen ei kylläkään ole unihäiriö. --Savir (keskustelu) 31. joulukuuta 2016 kello 14.02 (EET)
Määritelmälauseen voisi yrittää etsiä jostain valmiina. Nykyinen määritelmä taitaa perustua johonkin vanhaan unien määritelmään, jota on vain lyhennetty tähän. Pitäisikö esim. sanoa "heikentyneen tietoisuuden tila" vai "tiedottomuuden tila". --Savir (keskustelu) 31. joulukuuta 2016 kello 18.42 (EET)
- Varsin hyvä. Pari ajatusta nopeasti. Tuossa puhutaan univajeesta ja toisaalta "On olemassa viitteitä siitä, että pitkäuniset ihmiset elävät muita vanhemmiksi". Mulla on sellainen käsitys, että liian pitkään nukkumisenkaan ei ole hyväksi. Ainakin tuollaisista tutkimustuloksista olen muistaakseni lukenut. Lisäksi artikkelissa olisi kiva lukea lisää monista aiheista, esimerkiksi siellä todetaan, että vanhemmiten ihmiset tarvitsevat vähemmän unta. Onko tälle jotain syytä? --PtG (keskustelu) 31. joulukuuta 2016 kello 19.33 (EET)
- Se pitkäunisuusjuttu oli täältä. Tuossa tutkimuksessa yli 100-vuotiaiden kiinalaisten joukossa oli poikkeuksellisen paljon yli 10 tuntia nukkuvia. Siitä oli kai iltis ja tämän artikkelin osion kirjoittaja vetäneet sen johtopäätöksen, että kannattaa nukkua yli 10 tuntia päivässä jos haluaa elää vanhaksi. En ole perehtynyt tutkimukseen, mutta arvelen että kyse voi olla siitäkin, että satavuotiaat nukkuvat niin paljon koska ovat rättiväsyneitä, joten korvasin sen lauseen kirjasta löytyneellä. --Savir (keskustelu) 31. joulukuuta 2016 kello 20.44 (EET)
- Lisäsin lasten suuren unentarpeen syitä ja selvensin vanhusten unentarvetta ja toteutuneen unen määrää. Ehkä riittäisi sanoa että pikkulapset nukkuvat unentarpeensa mukaisesti, mutta koululaiset ja aikuiset liian vähän. --Savir (keskustelu) 31. joulukuuta 2016 kello 22.02 (EET)
Nopeasti vilkaisten ok. artikkeli. Lukematta tarkemmin läpi tulee kuitenkin mieleen, että pitäisikö otsikkona olla yksinkertaisesti uni. --Urjanhai (keskustelu) 31. joulukuuta 2016 kello 20.57 (EET)
- Se olisi kyllä mahdollinen ratkaisu, ja silloin nykyinen Uni siirrettäisiin toiselle nimelle, esimerkiksi Unet tai Unennäkö. --Savir (keskustelu) 31. joulukuuta 2016 kello 21.03 (EET)
- Tuota voisi kyllä ainakin makustella. Tuntuisi luontevammalta. Nythän puhutaan esim. unen vaiheista ja unitutkimuksesta tarkoittaen juuri tätä.--Urjanhai (keskustelu) 31. joulukuuta 2016 kello 21.10 (EET)
- Pikaisen lukemisen jälkeen löysin yhden korjaamista vaativan kohdan, eli "Kasvinsyöjät nukkuvat vähän, koska niiden täytyy syödä paljon saadakseen riittävästi energiaa. Lihansyöjät nukkuvat vähän, sillä niiden ruoka on energiapitoista ja niille jää aikaa nukkua. Sekaravintoa syövät suuret lajit, kuten ihminen ja sika, sijoittuvat näiden ääripäiden väliin." Olisin korjannut itsekin, mutta antaa jonkun paremmin asiaa tuntevan korjata se. Minua siis ihmetyttää, että miksi lihansyöjät nukkuvat vähän, jos niillä on kerta aikaa nukkua ja lisäksi sanotaan, että sekaravintoa syövät sijoittuvat näiden ääripäiden (vähän ja vähän) väliin.--Thejuusoboy (keskustelu) 3. tammikuuta 2017 kello 14.09 (EET)
- Siihen oli tullut vain kirjoitusvirhe, korjasin sen nyt. --Savir (keskustelu) 3. tammikuuta 2017 kello 14.12 (EET)
Vertaisarviointi on hiljentynyt. Arkistoidaan tämä ja jatketaan artikkelin kehittämistä. --Savir (keskustelu) 7. helmikuuta 2017 kello 09.29 (EET)
Artikkelin nimi
[muokkaa wikitekstiä]Tämän artikkelin nimeä ja sitä, tulisiko artikkelin Uni olla uudelleenohjaus sivulle Nukkuminen vai päinvastoin, pohdittiin nimelle Unennäkö siirretyn artikkelin keskustelusivulla. Siteeraan tähän Jorma Palon lääkärikirjaa: "Uni tarkoittaa kahta asiaa, nukkumista ja unien näkemistä. Nukkuminen on unen käsitettä laajempi, sillä se tarkoittaa niin unta ja siihen liittyviä unia kuin myös nukkumisasentoa ja muita unenaikaisia toimintoja." Tässä artikkelissa on mm. nukkumistavoista kertova osio, joka kuulunee paremmin laajan nukkuminen-termin kuin uni-termin alle. --Lax (keskustelu) 15. marraskuuta 2020 kello 13.09 (EET)
- Olen samaa mieltä. --Vyörykkä (keskustelu) 15. marraskuuta 2020 kello 13.14 (EET)