Talcahuano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Talcahuano
Talcahuano kuvattuna Michimalonco-vuorelta
Talcahuano kuvattuna Michimalonco-vuorelta
vaakuna
vaakuna

Talcahuano

Koordinaatit: 36°43′S, 73°07′W

Valtio  Chile
Alue Biobío
Maakunta Concepción
perustettu 5. marraskuuta 1764
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 145,8 km² km²
Korkeus 1 m
Väkiluku (2002) 250 348
 – Väestötiheys 1 700/km² as./km²
 – Metropolialue 248 964
Aikavyöhyke UTC-4
 – Kesäaika UTC-3

Talcahuano on satamakaupunki Chilessä. Se sijaitsee Biobíon alueella, Concepciónin maakunnassa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talcahuano sijaitsee Tyynen valtameren rannalla, etelään Chilen keskialueelta. Se on yksi Concepciónin maakunnan kymmenestä kaupungista. Talcahuano sijaitsee keskimäärin vain metrin merenpinnan yläpuolella. Alueen ilmastoa leimaa viileä, kuiva kesä ja kostea ja leuto talvi. Lämpimimmän kuukauden keskiarvo on yli 22 °C ja kylmimmän alle 5 °C. Seitsemän lämpimimmän kuukauden keskiarvo on yli 10 °C. Kasvillisuusvyöhyke on subtrooppinen sademetsä.

Kaupungin sijainti Etelä-Amerikan laatan ja Nazca-laatan saumakohdassa altistaa sen säännölliselle maanjäristysten uhalle. Lisäksi Talcahuanon alavuus johtaa usein kaupungin itäosassa virtaavan Andaliénjoen voimakkaaseen tulvimiseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäistä kertaa Talcahuano mainitaan, kun italokapteeni Juan Bautista Baptene löysi Biobíojoen suun tutkimusmatkallaan Chilen rannikoilla vuonna 1544. Talcahuanon kaupunki perustettiin virallisesti 5. marraskuuta 1764, kun espanjalainen siirtomaahallitsija Antonio de Guill y Gonzaga rakennutti sinne sataman. Kaupunki on nimetty Araucanían alueen päällikön Talcahueñun mukaan. Mapuche-intiaanien kielellä Talcahueno tarkoittaa "mahtavaa taivasta".

Amerikkalaiset valaanpyyntialukset käyttivät Talcahuanon satamaa 1800-luvulla.

Tsunamin maalle kuljettama laiva.

27. helmikuuta 2010 Talcahuanoa ravisteli 8,8 magnitudin maanjäristys ja järistyksen synnyttämä, keskimäärin noin 1,8-metrinen tsunami.[1] Niiden seurauksena kaikkiaan 80 prosenttia kaupungin ihmisistä jäivät kodittomiksi. Viikon jälkeen 20 oli raportoitu kuolleen ja 18 kadonneen. On arvioitu, että Talcahuanolla kestää vuosikymmen toipua katastrofin aiheuttamista vaurioista.[2]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talcahuanossa asuu yhteensä 250 348 asukasta, joista metropolialueella noin 249 000 (vuoden 2002 laskennan mukaan). Väestöstä 16-17 prosenttia elää äärimmäisessä köyhyydessä tai köyhyydessä. Talcahuanon asutustiheys on 1 700 as./km², mikä tekee siitä maailman seitsemänneksi tiheimmin asutun.

Syntyvyys kaupungissa on 13,50 ja kuolleisuus 5,90 tuhatta ihmistä kohden.[3]

Yleisin uskonto Talcahuanossa on katolilaisuus: katolilaisia on noin 59 prosenttia.[3]

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppakeskus Talcahuanon keskustassa.

Satama ja meri ovat hyvin perinteisiä työllistäjiä Talcahuanossa. Satama-alueella on ollut käynnissä myös uudelleenkehitysprojekteja, joilla siitä on tehty monipuolisempi mm. elvyttämään turismia.

Kaupungin henkilöstömäärissä mitattuna suurimpia työllistäviä aloja ovat rakentaminen, metalliteollisuus ja kuljetus, varastointi ja tietoliikenne. Työttömyysaste Talcahuanon alueella on 11,68.[3]

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monitor Huáscar.
  • Monumental Coliseum La Tortuga - urheilu- ja viihdeareena, jossa järjestetään mm. koripallo-otteluita, taidetapahtumia ja konsertteja.
  • Monitor Huascar - Talcahuanon satamaan ankkuroitu museolaiva, joka toimi sotalaivana Perun sisällissodassa, Tyynenmeren sodassa ja Chilen sisällissodassa 1800-luvun lopulla. Nähtävyydeksi se jäi vuonna 1934.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Club Deportivo Huachipato on talcahuanolainen jalkapalloseura, joka pelaa Chilen pääsarjassa. Seura on voittanut liigan historiassaan kahdesti, ja sen kotistadion on Estadio CAP.

Kaupungin jalkapallon edustusjoukkue Estrella de Marissa 1910-luvulla pelannutta Ramón Unzagaa pidetään saksipotkun eli polkupyöräpotkun kehittelijänä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Magnitude 8.8 - OFFSHORE BIO-BIO, CHILE earthquake.usgs.gov. Viitattu 12.8.2013. (englanniksi)
  2. Destruction seen everywhere in tsunami-hit Chilean port balita.ph. Viitattu 12.8.2013. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. a b c Reportes Estadísticos Comunales 2012: Talcahuano reportescomunales.bcn.cl. Viitattu 12.8.2013. (espanjaksi)
  4. La “chilena” es cosa de vascos euskonews.com. Viitattu 12.8.2013. (espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]