Saksipotku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee potkua. Saksipotku on myös Aku Ankan taskukirja.

Saksipotku eli polkupyöräpotku on tapa potkaista jalkapalloa. Siinä pelaaja ponnistaa ilmaan, taivuttaa itsensä selkä maahan päin ja ponnistavalla jalalla potkaisee pallon päänsä yli tehden jaloilla saksia muistuttavan liikkeen. Potkua käytetään jalkapallon lisäksi myös potkulentopallossa ja australialaisessa jalkapallossa.

Saksipotkun vaiheet
Saksipotkun vaiheet

Potku tunnetaan maailmalla eri nimillä. Englanninkielinen on bicycle kick eli 'polkupyöräpotku', jolla potku tunnetaan Suomessakin. Saksassa nimi on Fallrückzieher eli 'selälleenputoamispotku'. Monissa Latinalaisen Amerikan maissa se tunnetaan nimellä Chilena, norjassa taas brassespark eli 'brassipotku'.

Potkun keksijästä on useita eri näkemyksiä. Yleensä sen keksijäksi on mainittu jalkapalloilija, joka on onnistuneesti käyttänyt sitä kansainvälisessä turnauksessa. Heitä ovat muun muassa Ramón Unzaga Asla, espanjalaisbaskisyntyinen Chilen keskikenttäpelaaja 1910- ja 1920-luvulla sekä brasilialainen Leônidas da Silva, joka teki vuonna 1938 voittomaalin 6–5 Puolaa vastaan saksipotkulla. Leonidas itse antaa kunnian keksinnöstä toiselle brasilialaiselle, Petronilho de Britolle. Italiassa keksijäksi mainitaan monesti Carlo Parola. Entinen Aston Villan puheenjohtaja Doug Ellis mainitsee omaelämäkerrassaan itsensä potkun keksijäksi. Omassa elämäkerrassan saksipotkutaiturina tunnettu[1] Pele taas antaa kunnian keksimisestä toiselle pelaajalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biography of Pele. Viitattu 6.8.2008. Lainaus: His most spectacular signature move was probably the "bicycle kick".
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Bicycle kick