Tákis Fotópoulos

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Takis Fotopoulos)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tákis Fotópoulos vuonna 2008.

Tákis Fotópoulos (kreik. Τάκης Φωτόπουλος, s. 14. lokakuuta 1940 Chíos) on kreikkalainen yhteiskuntafilosofi ja taloustieteilijä, joka on perustanut inklusiivisen demokratian liikkeen. Fotópoulos tunnetaan pyrkimyksestä luoda synteesiä klassisen demokratia-ajattelun, libertaarisen sosialismin ja uusiin yhteiskunnallisiin liikkeisiin sisältyvien radikaalien virtauksen välillä. Hän toimi aiemmin tutkijana ja on kirjoittanut monia kirjoja sekä yli 600 artikkelia, jotka on julkaistu eri kielillä. Hän on The International Journal of Inclusive Democracy –julkaisun toimittaja. Kirjassaan Towards An Inclusive Democracy hän esittää inklusiivisen demokratia projektin perusteet. Fotópoulos asuu Lontoossa.

Varhaiset vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fotópoulos syntyi Chíoksen saarella. Perhe muutti pian hänen syntymänsä jälkeen Ateenaan. Suoritettuaan Ateenan yliopistossa loppututkinnot taloustieteessä, yhteiskuntatieteessä ja oikeustieteessä, Fotópoulos muutti vuonna 1966 Lontooseen jatkaakseen opintojaan Ateenan yliopistosta saamansa apurahan turvin London School of Economy:ssa. Ateenassa hän oli opiskelijasyndikalisti ja –aktivisti ja jatkoi poliittista aktivismiaan Lontoossa ottaen osaa vuoden 1968 opiskelijaliikkeeseen. Hän osallistui myös Kreikan vallankumoukselliseen vasemmistoon kuuluvien organisaatioiden toimintaan kamppailussa vuosina 1967–1974 hallinnutta Kreikan sotilasjunttaa vastaan.

Yliopistossa ja sen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fotópoulos toimi taloustieteen luennoitsijana Polytechnic of North London –yliopistossa yli kahdenkymmen vuoden ajan, kunnes hän siirtyi toimittamaan Society & Nature –lehteä ja myöhemmin internetissä ilmestyvää International Journal of Inclusive Democracy -julkaisua. Hän on myös laajasti luetun kreikkalaisen Eleftherotypia –lehden kolumnisti.

Inklusiivinen demokratia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fotópoulos loi inklusiivisen demokratian projektin vuonna 1997 (muotoilu on löydettävissä teoksesta Towards An Inclusive Democracy). Society & Nature –lehden ensimmäisessä pääkirjoituksessa todetaan:

”Päämääränämme on aloittaa suuresti kaivattu keskustelu uuden vapautukseen tähtäävän yhteiskunnallisen projektin kehittämisestä vasemmiston luovuttua nykyisessä historiallisessa tilanteessa perinteisestä roolistaan.”

Samassa pääkirjoituksessa tarkennetaan, että tämä uusi projekti on synteesi demokraattisen, libertaarisen, sosialistisen ja vihreän ajattelun välillä. Näistä lähtökohdista alkanut dialogi on jatkunut lehden sivuilla ja siihen ovat ottaneet osaa libertaarisosialistit (esim. Kornílios Kastoriádis) yhteiskuntaekologit (esim. Murray Bookchin), vihreän liikkeen aktivistit ja tutkijat (esim. Steven Best).

Fotópouloksen lähtökohtana on ajatus nykyisestä moniulotteisesta kriisistä (joka on samalla sekä taloudellinen, ekologinen, yhteiskunnallinen, kulttuurinen että poliittinen), jonka syynä on vallan keskittyminen eliittien käsiin markkinatalouden, edustuksellisen demokratian ja vastaavien hierarkkisten rakenteiden seurauksena. Tasa-arvoiseen vallanjakoon perustuva inklusiivinen demokratia ei ole Fotópoulokselle pelkkä utopia (sanan negatiivisessa merkityksessä) tai ”visio”, vaan mahdollisesti ainoa keino ratkaista nykyinen kriisi, sillä sen syntymiseen viittaavat kehityssuuntaukset ovat nähtävillä ympäri maailmaa. Fotópoulos kannattaa markkinoiden lakkauttamista, joka on taloudelliseen demokratiaan viittaava osa laajempaa inklusiivisen demokratian ohjelmaa. Hänen esittämässään demokraattisen talouden mallissa ei ole valtioita, markkinoita tai rahataloutta. Samalla hän pitää kuitenkin taloudellista demokratiaa aivan yhtä tärkeänä osana inklusiivista demokratiaa kuin esim. poliittista eli suoraa demokratiaa, ekologista demokratiaa ja yhteiskunnallista demokratiaa.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskeiset teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekstejä muissa teoksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Studies on the contemporary Greek Economy, toim. S. Papaspiliopoulos (Papazisis, 1978).
  • Education, Culture and Modernization, toim. Peter Alheit et. al. (Roskide University, 1995). (Fotopoulos: "The crisis of the growth economy, the withering away of the nation-state and the community-based society").
  • Defending Public Schools, toim. David A. Gabbard & E. Wayne Ross (Praeger, 2004). (Fotopoulos: "The State, the Market and (Mis-)education").
  • Globalisation, Technology and Paideia in the New Cosmopolis (Atrapos, 2004).
  • Critical Perspectives on Globalisation, toim. Robert Hunter Wade, Marina Della Giusta & Uma Kambhampati (Chelthenham, UK & Northhampton, MA USA: Edward Elgar publishing, 2006). (Fotopoulos: "The global 'war' of the transnational elite").

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]