Takapulpetin poika

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee nuortenkirjaa. Takapulpetin pojat on Jouko Mäki-Lohiluoman levytys vuodelta 1987.
Takapulpetin poika
There's Boy in the Girls' Bathroom
Alkuperäisteos
Kirjailija Louis Sachar
Kieli englanti
Genre nuortenkirja
Julkaistu 1987
Suomennos
Suomentaja Suvi Mikkola[1]
Kustantaja Otava[1]
Julkaistu 2003[1]
Sivumäärä 233[1]
ISBN 951-1-18524-1
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Takapulpetin poika (engl. There's a Boy in the Girls' Bathroom) on kirjailija Louis Sacharin nuortenkirja vuodelta 1987. Kirjan on suomentanut Suvi Mikkola ja kustantanut suomeksi Otava 2003.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan päähenkilö on eristäytynyt ja epäsuosittu 12-vuotias poika Bradley Chalkers, joka on viidennellä luokalla. Suomenkielinen nimi tulee siitä, kun Bradley istuu aina luokan taaimmaisessa pulpetissa. Kouluun tulee uusi oppilas Jeff Fishkin, joka ystävystyy hetkellisesti Bradleyn kanssa. Huonon koulumenestyksensä ja käytöksensä takia Bradley lähetetään uudelle koulukuraattorille, Carla Daviesille. Bradley on todella torjuva ja ihmettyy, kun Carla ei inhoa häntä. Bradley ei halua, että Jeffillä olisi muita ystäviä hänen lisäkseen ja yrittää torjua kolme tyttöä, jotka yrittävät tutustua Jeffiin. Kirjan englanninkielinen nimi tulee kohdasta, jossa Jeff joutuu vahingossa tyttöjen vessaan ja tapaa ensi kertaa yhden tytöistä, Colleen Verigolden. Bradley kyllästyy, kun tytöt yrittävät saada Jeffiltä huomiota ja erehtyy uhkailemaan näitä, mutta saa selkäänsä ja juoksee pakoon. Bradley saa mustan silmän, mutta valehtelee äidilleen Jeffin olevan syyllinen, koska kokee Jeffin pettäneet hänet olemalla tytöille liian ystävällinen. Jeff ystävystyy pian muiden koulun poikien kanssa, jotka vihaavat Bradleytä, ja päättää unohtaa tämän.

Hitaasti Bradley alkaa pitää Carlasta, kun huomaa tämän neuvojen auttavan koulumenestyksessä ja ystävien saamisessa. Jeffiin ihastunut Colleen yrittää pyytää tätä syntymäpäivilleen, mutta koviksen roolissaan Jeff kieltäytyy tästä kylmästi. Tytöistä Melinda Birch löylyttää Jeffin, ja tämä väittää Bradleyn lyöneen häntä. Jeff ja Bradley kuitenkin ystävystyvät uudelleen ja Bradley otetaan mukaan Jeffin kaveriporukkaan. Bradley ihastuu koulukuraattoriin, muttei kerro tästä kenellekään, vaikkakin Bradleyn sisko Claudia saa sattumalta tietää. Riidasta huolimatta Colleen on edelleen ihastunut Jeffiin ja tämän muututtua ystävällisemmäksi pyytää uudelleen tätä syntymäpäivilleen. Myös Bradleyn muututtua tavalliseksi pojaksi kutsuu Colleen hänetkin, ja saa myöntävän vastauksen.

Koululaisten vanhemmat järjestävät kokouksen, jossa kritisoidaan ankarasti koulukuraattorin pitämistä koulun palkkalistoilla, ja lopulta Carla päätetäänkin siirtää opettajaksi toiseen kouluun. Bradley syyttää Carlaa siirrosta, koska ei halua joutua tästä eroon. Carla pyytää häntä käymään vastaanotolla vielä kahtena viimeisenä päivänä, mutta protestiksi Bradley jättää tulematta. Carla jättää Bradleylle kirjeen, ja Bradley antaa Carlalle anteeksi. Bradley menee yhdessä Jeffin kanssa Colleenin syntymäpäiville, joilla on myös Melinda, mutta kaikki vihanpito on loppunut.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.