Takahe

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Takahe
Takahe and chick.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Erittäin uhanalainen [1]
Erittäin uhanalainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kurkilinnut Gruiformes
Heimo: Rantakanat Rallidae
Suku: Sulttaanikanat Porphyrio
Laji: hochstetteri
Kaksiosainen nimi
Porphyrio hochstetteri
(Meyer, 1883)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Takahe Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Takahe Commonsissa

Takahe eli isosulttaanikana (Porphyrio hochstetteri) on lentokyvytön, Uudessa-Seelannissa elävä, ja sieltä kotoisin oleva rantakanojen heimoon kuuluva lintu. Sen luultiin kuolleen sukupuuttoon vuonna 1898. Geoffrey B. Orbell löysi kuitenkin 20. marraskuuta 1948 lintuja "uudestaan" tarkkaan suunnitellun etsimisprojektin päätteeksi läheltä Te Anau -järveä Murchisonvuorilta, Uuden-Seelannin Eteläsaarelta.[2]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takahe on suurin elossa oleva rantakanojen heimon lintu. Se on seisaaltaan noin 50 cm:n pituinen ja painaa enintään kolme kiloa. Se on tanakka, ja sillä on pienet siivet, vahvat jalat ja kookas nokka.[2]

Aikuinen takahe on lähinnä violetinsininen lukuun ottamatta vihertävää selkää ja siipien sisäpuolia. Linnuilla on punainen rintakehä ja nokassa on punaista ja vaaleanpunaista. Myös jalat ovat vaaleanpunaiset. Sukupuolet ovat väritykseltään samannäköisiä. Naaraat ovat hieman pienempiä kuin urokset. Nuorilla poikasilla höyhenpeite on ruskea.

Linnut ovat äänekkäitä ja niiden kutsuhuuto "clowp" kuuluu pitkien matkojen päähän.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takahet elävät alppiolosuhteissa ruohoisilla alueilla. Ne syövät erilaisia kasveja, ja niiden ruokavalio on lähes sama kuin lähimmän sukulaisen sulttaanikanan.

Lintuja on yhä alueella, josta ne löydettiin uudelleen. Muutamia yksilöitä on siirretty neljälle saarelle, Tiritiri Matangille, Kapitille, Maudille ja Manalle, joilla ei ole petoeläimiä. Kesäkuussa 2006 muutama takahe siirrettiin Maungatatari Restoration Projectin alueelle.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lintu rakentaa ison pesän pensaiden alle. Takahe munii vuosittain 1–3 nahkaista munaa, ja poikaset kuoriutuvat 30 päivän kuluttua.[2]

Takahe on hyvin reviiriuskollinen. Poikasista aikuisikään säilyy hengissä 73–97 prosenttia.

Takahe kuoli lähes sukupuuttoon, ja siihen vaikuttivat useat syyt. Osasyyllisiä ovat liiallinen metsästys, elinympäristön hävittäminen ja maahan tuodut petoeläimet. Koska takahe elää pitkään, lisääntyy hitaasti, kasvaa hitaasti aikuisikään ja oli levinnyt laajalle, mutta elinalue kutistui erittäin nopeasti hyvin pieneksi, sisäsiittoisuus on suuri ongelma. Elvyttämisyrityksiä vaikeuttaa jäljelle jääneiden lintujen huono lisääntyminen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Porphyrio hochstetteri IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.4.2014. (englanniksi)
  2. a b c TerraNature Viitattu 30.7.2007. (englanniksi)