Taivaansiivet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taivaansiivet
isotaivaansiipi (Morpho didius)
isotaivaansiipi (Morpho didius)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Perhoset Lepidoptera
Alalahko: Glossata
Osalahko: Erilaissuoniset Heteroneura
Yläheimo: Päiväperhoset Papilionoidea
Heimo: Täpläperhoset Nymphalidae
Alaheimo: Heinäperhoset Satyrinae
Tribus: Morphini
Suku: Taivaansiivet Morpho
Fabricius, 1807
Katso myös

  Taivaansiivet Wikispeciesissä
  Taivaansiivet Commonsissa

Isotaivaansiiven siipien alapinnat

Taivaansiivet (Morpho) on täpläperhosiin kuuluva perhossuku. Sen noin 70 lajia[1] ovat neotrooppisia ja niitä tavataan Meksikosta Etelä-Amerikkaan.

Suvun perhoset ovat suurikokoisia siipivälin vaihdellessa vuoritaivaansiiven (Morpho rhodopteron) noin 75mm:sta jättitaivaansiiven (Morpho hecuba) yli 150 mm:iin. Lajeilla esiintyy sukupuolidimorfismia ja naaraat ovat väritykseltään koiraita vaatimattomampia, usein ruskeankirjavia. Useimpien lajien koirasyksilöiden siivet ovat sinisen tai vihreän metallinkiiltoisia. Väri ei synny väriaineiden vaikutuksesta vaan heijastusten ja interferenssin vaikutuksesta siipisuomujen valoa taittavissa kerroksissa. On arvioitu, että siipien yläpinnasta heijastuu jopa 75 % siihen osuvasta sinisestä valosta. Muutamat lajit ovat valkoisia, harmaita tai punertavia. Siipien alapinnat ovat ruskeankirjavia ja niissä on tavallisesti laajoja, saalistajaa harhauttavia silmätäpliä.[2][3][4]

Kirkkaan värityksen ja suuren kokonsa vuoksi taivaansiivet ovat suosittuja keräilykohteita ja kuuluvat monien perhospuutarhojen valikoimaan. Aikuiset perhoset ruokailevat kukkien medellä ja käyneillä hedelmillä.

Toukat ovat yleensä punaruskeita ja poltinkarvojen peittämiä.

Koirasperhoset lentävät metsien latvustoissa tai joskus aukkopaikoilla lähempänä maan pintaa ja vartioivat reviiriään tunkeilevia lajikumppaneitaan vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]