Taisteleva tutkimus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taisteleva tutkimus
Kirjailija Juha Suoranta ja Sanna Ryynänen
Kansitaiteilija Tex Hänninen
Kieli suomi
Genre tietokirjallisuus
Kustantaja Into Kustannus
Julkaistu 2014
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 393 s.
ISBN ISBN 978-952-264-297-4
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Taisteleva tutkimus on Juha Suorannan ja Sanna Ryynäsen kirjoittama ensimmäinen suomenkielinen tietokirja ”taistelevista” tutkimusmenetelmistä. Niillä tarkoitetaan kriittisesti kantaa ottavia, osallistuvia ja toiminnallisia tutkimustapoja, joissa sosiaalista todellisuutta tarkastellaan ja maailmaa muutetaan yhdessä ihmisten kanssa.

Tekijät suhtautuvat kriittisesti yliopistoissa tehtävään yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen, joka ohjautuu yhä enemmän muusta kuin tavallisten ihmisten ongelmien ratkaisemisesta. Yliopistotutkijat ovat tekijöiden mukaan joutuneet ”julkaise tai tuhoudu” -tilanteeseen: on julkaistava paljon, jotta saa pitää työpaikkansa. Suoranta ja Ryynänen ehdottavat, että yhteiskuntatieteilijän tehtävä on kirjoittamisen ja julkaisemisen lisäksi osallistuminen ja yhteistoiminta. "Ei vain mennä kertomaan tutkituille tutkimustuloksista, vaan tehdään yhdessä. Tällainen yhteiskuntatiede, jolla tavoitellaan yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja solidaarisuutta, on hieman unohtunut ja halusimme tuoda sen näkyviin", sanoo Suoranta[1]. Ryynänen painottaa, että kysymys on nimenomaan oppikirjasta, jonka tarkoitus on olla "herättelijä, että asioita voi tehdä monella tavalla. Tutkimuksella voi, ja sillä saa olla yhteiskunnallista merkitystä[2].

Kirjassa kootaan yhteen parikymmentä tutkimusperinnettä ja lähestysmistapaa, kuten sorrettujen pedagogiikka, kriittinen psykologia, kriittinen ja osallistuva toimintatutkimus, julkinen sosiologia, työläistutkimus, sosiologinen aikalaisanalyysi ja yhdessä kulkemisen menetelmä sekä suoraan puhumisen menetelmä ja kriittinen antropologia. Tekijät kokosivat yhteen kantaa ottavan ja osallistuvan tutkimusperinteen tarkoituksenaan "tuoda näkymättömissä olleen yhteiskuntatieteen esiin ja toteuttaa tällä tavalla yliopiston yhtä tehtävää, joka on uuden sukupolven nahan luonti ja kriittisen toiminnan esiin tuonti"[1].

Teoksen vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filosofi Teppo Eskelinen kuvaa Taistelevaa tutkimusta perusteelliseksi esitykseksi taistelevan tutkimuksen monista tavoista. Kirjan arvo määrittyy Eskelisen mukaan "tulevien vuosien aikana, kun selviää, tullaanko Taisteleva tutkimus näkemään oppikirjakäytössä. Tällaisen menetelmäkirjan vastaanoton ydinkysymys on, tuleeko kirja osoittamaan tietä uusille opiskelijasukupolville kohti kamppailevaa yhteiskuntatiedettä. Samalla mitataan myös suomalaisen yliopistolaitoksen herkkyys kirjan esittelemille ideoille."[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.