Taipalsaaren sairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taipalsaaren sairaala oli psykiatrinen sairaala Taipalsaaren kunnassa. Taipalsaaren sairaala perustettiin B-mielisairaalaksi vuonna 1969. Sairaalatoiminnan lakattua sairaalan tiloissa on ollut mm. vanhainkoti, sekä tuettua palveluasumista. Sairaalan tiloissa toimii myös kierrätysmyymälä, joka tarjoaa työllistämispalveluita pitkäaikaistyöttömille. Taipalsaaren kunta osti sairaalan Lappeenrannan kaupungilta 2016 ja ryhtyi vuokraamaan tiloja yrittäjille. Vuonna 2018 Taipalsaari ilmoitti aikeistaan myydä sairaalan kiinteistön.

Sairaalan perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa säädettiin vuonna 1952 mielisairaslaki, jonka myötä ympäri Suomea alettiin rakentamaan A-ryhmään kuuluvia keskusmielisairaaloita äkillisesti sairastuneille potilaille, sekä B-mielisairaaloita pitkäaikaisemmille potilaille.

Vuonna 1956 Lappeen kunta ehdotti muille Kymen läänin kunnille hanketta mielisairaalan perustamiseksi. Hankkeeseen tulivat mukaan Etelä-Karjalan kunnista Taipalsaari, Lappeenranta, Lauritsala, Lemi, Luumäki, Nuijamaa, Savitaipale, Suomenniemi ja Ylämaa, sekä Kymenlaaksosta Miehikkälä, Vehkalahti ja Virolahti.

Marraskuussa 1960 pidetyssä kokouksessa sairaalapaikaksi valittiin Taipalsaaren Kirjamoinniemi. Rakennuspaikaksi oli ehdotettu myös Lappeenrannan Voisalmea ja Lauritsalan Pajarilaa. Lääkintöhallitus ei pitänyt Taipalsaaren Kirjamoinniemeä sopivana paikkana sairaalalle sen syrjäisen sijainnin vuoksi. Taipalsaari halusi sairaalan etenkin siksi, että se tuo uusia työpaikkoja kuntaan. Maalaisliittolainen sisäasiainministeri Eemil Luukka oli mukana vaikuttumassa siihen, että lääkintöhallitus lopulta hyväksyi sairaalan sijainniksi Taipalsaaren.

Kuntainliiton hallinnoiman sairaalan suunnittelu ja rakentaminen aloitettiin keväällä 1964. Sairaalarakennuksen suunnitteli helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Anttila & Klami. Sairaala valmistui vuoden 1968 lopussa ja se otettiin käyttöön seuraavan vuoden alussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]