Taidekasvatus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koululaisia Louvressa.

Taidekasvatus on oppimisen ja opettamisen ala, joka keskittyy taiteen ilmiöihin. Kuvataideopettaja koulussa on tunnetuin taidekasvatusalan ammatti, mutta taidekasvatuksen ammattilaisia työskentelee myös muun muassa museoissa ja viestintäaloilla ja taiteen perusopetuksessa.

Suomessa voi opiskella kuvataidekasvatusta ja saada kuvataideopettajan pätevyyden Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa ja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.[1] Lisäksi taiteilijat voivat hankkia pedagogisen pätevyyden monissa paikoissa, kuten Taideyliopistossa, Aalto-Yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa ja Lahden muotoiluinstituutissa.

Lisäksi Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella[2] voi opiskella taidekasvatusta teoreettisempana ja muitakin taiteita kuin kuvataidetta käsittelevänä. Koulutus painottuu myös visuaalisen kulttuurin ilmiöihin. Tämä oppiaine ei kuitenkaan anna pätevyyttä toimia peruskoulun ja lukion kuvataiteen opettajana.[3] Pätevyyden muun oppilaitoksen kuin peruskoulun tai lukion kuvataiteen opettajaksi voi suorittaa erillisinä pedagogisina opintoina.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Hakkola, Kirsti & Laitinen, Sirkka & Ovaska-Airasmaa, Mirja: Lasten taidekasvatus. Helsinki: Kirjayhtymä, 1991. ISBN 951-26-3419-8.
  • Pääjoki, Tarja: Reittejä taidekasvatuksen kartalla: Taidekäsityksen merkityksistä taidekasvatusteksteissä. Jyväskylä: Kampus kustannus, 1999. ISBN 951-9113-52-5.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.