Tahir Salahov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tahir Salahov (2018)
Salahovin muotokuva tyttärestään (1967) venäläisessä postimerkissä vuodelta 2011.

Tahir Teymur oğlu Salahov (ven. Таир Теймур оглы Салахов, Tair Teimur ogly Salahov; 29. marraskuuta 19282021[1]) oli azerbaidžanilainen taidemaalari. Hän syntyi Bakussa ja menetti lapsena isänsä Stalinin vainojen seurauksena.

Salahov opiskeli Bakussa ja Moskovassa. Hän sai suosiota jo vuonna 1957, kun hänen lopputyönsä oli esillä suuressa taidenäytelyssä Moskovassa. Salahov oli 1960-luvulla yksi Neuvostoliiton taiteen niin sanotun ”ankaran tyylin” johtavia edustajia. Tyylin taiteilijat pyrkivät eroamaan Stalinin ajan seremoniallisesta taiteesta. Salahovin maalasi idealisoimatta muun muassa Bakun öljytyöntekijöitä ja teki muun muassa Qara Qarayevin ja Dmitri Šostakovitšin muotokuvat.[1]

Salahov siirtyi uransa aikana rauhallisimpiin ja lyyrisimpiin tauluihin, joissa oli myös selkeitä itämaisia vaikutteita. Hän teki myös ekspressiivisiä piirroksia ja lavastuksia.[1]

Salahov sai Neuvostoliiton kansantaiteilijan ja Sosialistisen työn sankarin arvot sekä Neuvostoliiton valtionpalkinnon. Hän oli useiden akatemioiden jäsen.

  1. a b c Prominent artist of Azerbaijan Tahir Salahov passes away APA. 21.5.2021. APA Group. Viitattu 21.5.2021. (englanniksi)
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.