Malawinpallio

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Tabernaemontana stapfiana)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malawinpallio
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Gentianales
Heimo: Oleanterikasvit Apocynaceae
Suku: Palliot Tabernaemontana
Laji: stapfiana
Kaksiosainen nimi

Tabernaemontana stapfiana
Britten

Katso myös

  Malawinpallio Wikispeciesissä

Malawinpallio (Tabernaemontana stapfiana) on oleanterikasvien (Apocynaceae) heimoon, pallioiden (Tabernaemontana) sukuun kuuluva kasvilaji.

Malawinpallio on puulaji, joka kasvaa tavallisesti enintään 25 metriä korkeaksi, poikkeuksellisesti jopa 35 metriä korkeaksi. Sen latvus on tavallisesti leveä ja rungon halkaisija on enintään 90 cm.

Malawinpallio kasvaa metsissä 700–2500 metrin korkeudella merenpinnasta. Tavallisesti lajia tavataan muun muassa jokien varsilta. Luonnossa lajia tavataan itäisessä Afrikassa Ugandasta ja Keniasta Zimbabween ja Mosambikiin ulottuvalla alueella.

Malawinpalliota voidaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin. Esimerkiksi lajin kaarnaa, siemeniä ja juuria on käytetty korkean verenpaineen hoitoon. Puusta saadaan myös lateksinkaltaista ainetta, jota on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin. Lajin puuaines on pehmeää ja vaalean kellertävää tai ruskehtavaa ja sitä on käytetty paikallisesti rakentamiseen sekä polttopuuna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Tabernaemontana stapfiana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 5.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]