TA-Yhtymä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
TA-Yhtymä Oy

TA logo.gif

Yritysmuoto osakeyhtiö
Lajityyppi konserni
Toimitusjohtaja Panu Kärnä
Toimiala kiinteistöliiketoiminta, rakennuttaminen, isännöinti
Tuotteet vuokra-, asumisoikeus- , osaomistus- ja omistusasunnot
Tytäryhtiöt TA-Asumisoikeus Oy, Taova Oy, TA-Asunnot Oy, Tarveasunnot Oy, Tapartia Oy
Kotisivu www.ta-yhtyma.fi

TA-Yhtymä Oy, aikaisemmin Tarveasunnot , on konserniyhtiö, jonka tytäryhtiöt harjoittavat asuntosektorin kiinteistöliiketoimintaa, rakennuttamista ja isännöintiä. Konsernin yhtiöt omistavat runsaat 7 000 asuntoa Konserni tarjoaa omistus-, osaomistus-, asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja. Konserniyhtiöt on nimetty yleishyödyllisiksi asuntoyhteisöiksi.

Konserniin kuuluu useita tytäryhtiöitä: TA-Yhtymä Oy omistaa ja hallinnoi arava- ja korkotukirahoitteisia vuokra-asuntoja sekä osamistusasuntoja (osaomistusasuntoja vain Oulussa). Myös TA-Asunnot Oy hallinnoi vuokra-asuntoja,TA-Asumisoikeus Oy hallinnoi asumisoikeusasuntoja ja Taova Oy osaomistusasuntoja. Kohteet rakennuttaa Tarveasunnot Oy ja Tapartia Oy puolestaan vastaa konserniyhtiöiden tarvikehankinnoista. Kohteet isännöidään omalla henkilökunnalla, mutta kiinteistönhuoltoon käytetään ostopalveluja.

Konserni on rakennuttanut viime vuosina noin 400−500 asuntoa vuodessa

Omistuspohja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konsernin esiyhtiön, Tarveasunnot Oy:n perusti vuonna 1970 keskustapuolueen entinen talouspäällikkö Reijo Vähätiitto. Yhtiö nimitettiin yleishyödylliseksi asuntorakennuttajaksi, ja se ryhtyi rakentamaan kiinteistöjä halintaansa valtion aravalainoituksen turvin. Vuosituhannen vaihteessa yhtiöllä oli vajaat 3 000 asuntoa.

Vuosituhannen vaihteessa toimintaa johti Reijo Vähätiiton poika Tuomo Vähätiitto, huolimatta siitä että toimitusjohtajana toimi Aulis Raappana. Yhtiön toimintaa kritisoitiin siitä, että omistus oli keskittynyt yksityiselle Vähätiiton perhelle, joka oli kerännyt mittavan omaisuuden julkisin varoin toteutetulla asuntotuotannolla.[1] Valtion asuntorahasto keskeytti lainoituksensa yhtiölle syksyllä 2006, ja ilmoitti jatkavansa sitä ainoastaan jos omistuspohja laajenee. Vaatimus oli, että Vähätiittojen osuus laskee korkeintaan 40 prosenttiin. Tarveasuntojen vaietessa kommentoinnista ja pidättäytyessä muutoksista Asuntorahasto ilmoitti vielä poistavansa yhtiön yleshyödyllisyyden statuksen. Tällöin konsernin yleishyödylinen asuntorakennuttaminen eriytettiin TA-Yhtymä Oy:ksi, johon Vähätiittojen omistusosuus määritettiin korkeintaan 45 prosentiksi.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Yksityisomaisuus valtion varoin, Helsingin Sanomat - Kotimaa - 22.2.2000
  2. Riitta Vainio: Tarveasunnot saa jatkaa toimintaansa, Helsingin Sanomat - Kotimaa - 22.2.2000

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]