Tärppä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tane -niminen tärppä (oikealla) vetämässä tyhmää Möhköfanttiapuriaan (nimeltään Möhkö) kärsästä Disneyn animaatiosarjassa Nalle Puhin uudet seikkailut.

Tärppä (engl. woozle) on kuvitteellinen kärppää muistuttava olento, joka mainitaan useasti A. A. Milnen Nalle Puh -kirjoissa. Milnen kirjoissa tärpät olivat ilmeisesti olemassa vain Nalle Puhin ja tämän ystävien mielikuvituksessa, mutta joissain Disney-yhtiön tekemissä Nalle Puh -animaatioissa ne oli kuvattu todellisina olentoina, jotka muistuttivat suuria kärppiä.

Tärpät mainitaan ensi kerran Nalle Puh -tarinassa, jossa Nalle Puh ja Nasu yrittävät napata "tärpän", mutta myöhemmin heille selviää, että kahden tärpän jalanjäljet lumessa olivatkin Puhin ja Nasun itsensä tekemiä, kun he olivat kiertäneet kehää (ainakin viidesti) ja seuranneet omia jälkiään.

Disney-animaatioissa tärppiä nähtiin ensi kerran lyhytelokuvassa Nalle Puh ja tuulinen päivä osana Puhin painajaisunta laulujaksossa ”Möhköfantit ja tärpät”. Televisiosarjassa Nalle Puhin uudet seikkailut esiintyi myös oikeita tärppiä. Sarjan suomenkielisessä dubbauksessa niitä tosin kutsuttiin "röpöläisiksi" ja Nalle Puh ystävää etsimässä -elokuvassa "näädiksi". Televisiosarjassa tärpät ovat Nalle Puhin ja tämän kumppaneiden vihollisia. Heidät tunnetaan siitä, että he varastavat hunajaa ja heillä on apunaan möhköfantti. Eräs tärppä ja möhköfantti -kaksikko (nimeltään Tane ja Möhkö) yritti varastaa useampaankin kertaan Nalle Puhin ja muiden hunajat.

Nalle Puh -kirjoissa ja animaatioissa on useita muitakin vastaavia hahmoja tai asioita, joita kutsutaan hassuilla nimiväännöksillä. Esimerkiksi hinaja (engl. hunny) on hunajaa ja jagulaari on jaguaari.