Tähtisumu täyttyy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tähtisumu täyttyy
Startide Rising
Alkuperäisteos
Kirjailija David Brin
Kieli englanti
Genre tieteiskirjallisuus
Kustantaja Bantam UK
Julkaistu 1983
Suomennos
Suomentaja Petteri Jalkanen
Kansitaiteilija Esa Rantanen
Kustantaja Kirjayhtymä
Julkaistu 1987
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 607
ISBN 951-26-2882-1
Sarja: The Uplift Saga
Edeltävä Sundiver
Seuraava The Uplift War
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tähtisumu täyttyy (engl. Startide Rising) on David Brinin tieteisromaani vuodelta 1983. Sen julkaisi Bantam UK ja se on The Uplift Saga -kirjasarjan toinen osa. Teos sai ilmestymisvuonnaan Nebula-palkinnon ja seuraavana vuonna Hugo- ja Locus-palkinnot. Suomeksi se ilmestyi vuonna 1987 Kirjayhtymän kustantamana.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan tapahtumat sijoittuvat satojen vuosien päähän tulevaisuuteen. Ihmiskunta on kohottanut eli muokannut geenimuuntelulla älyllisiksi simpansseja ja delfiinejä, jotka asuttavat nyt Maapalloa ja eri avaruussiirtokuntia lähes tasavertaisina ihmisen kanssa. Lisäksi on saatu yhteys lukuisiin galaksia asuttaviin vieraisiin sivilisaatioihin. Näistä sivilisaatioista yksikään ei ole kehittynyt luonnollisesti, vaan kauan sitten kadonneiden Esi-isien jälkeen kaikki älyllinen elämä on ollut jonkun toisen kohottamaa.

Kirja kertoo tutkimusalus Streakeristä, joka on ensimmäinen melkein pelkkien kohotettujen delfiinien miehittämä tähtienvälinen avaruusalus. Se on löytänyt avaruudesta hylkylaivaston, jolla mahdollisesti on jotain tekemistä Esi-isien kanssa. Linnunradan kansat, joista monet suhtautuvat Esi-isiin uskonnollisesti, ovat lähettäneet sota-aluksensa ajamaan takaa Streakeriä, joka pakenee veden peittämälle Kithrupin planeetalle. Siellä miehistö yrittää laatia suunnitelman livahtaakseen vihollistensa kynsistä ja päästäkseen tärkeine tietoineen Maahan. Kithrupissa paljastuu kuitenkin monia yllättäviä asioita sekä planeetasta itsestään että Streakerin eri miehistönjäsenistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brin, David: Tähtisumu täyttyy. Suomentanut Petteri Jalkanen. Helsinki: Kirjayhtymä, 1987. ISBN 951-26-2882-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Worlds without end: Startide Rising worldswithoutend.com. Viitattu 17.7.2020. (englanniksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.